Foto: pixabay.com

Na tržištu postoji rijetko koji kozmetički proizvod koji ima ovako visoke preporuke i ocjenu 4,5 od 5. Biste li na svoju kožu stavili takav proizvod, znajući k tome da je potpuno prirodan i siguran?

atma.hr – 78
Riječ je o maski koja daje sjaj koži i pohvaljena je za različita stanja kože, a najbolje djeluje na izbjeljivanje mrlja od prištića i uklanjanje akni koje muče mnoge od nas. Već nakon prve primjene korisnice su primijetile ljepši izgled svog tena.

Glavni sastojak ove maske je najzdraviji začin na svijetu – kurkuma.

Kurkuma se tisućama godinama koristi kao tretman ljepote u Indiji. Tradicionalni obred uljepšavanja mlade kurkumom naziva se haldi. Podrazumijevanje premazivanje dijelova tijela mlade s pastom od kurkume prije vjenčanja da bi joj koža imala prekrasan sjaj. Davno, kada su Rimljani čuli o čarima kurkume za ljepotu, zahtijevali su da se dostavi u Rim i uskoro je postao najvažniji tretman ljepote za Rimljanke.

Studije su pokazale da kurkuma smanjuje proizvodnju melanina u koži i također smanjuje neželjene dlake na tijelu.

Kurkuma pomaže u sprečavanju širenja infekcije nakon istiskivanja prištića, djeluje snažno antiupalno, uništava bakterije P.acne odgovorne za stvaranje akni, a zbog izbjeljujućih svojstava smanjuje ožiljke i hiperpigmentacije na koži.

atma.hr – 39

Mrlja od prištića i samih prištića ponekad se zbilja teško riješiti i što je najgore više se ne podrazumijevaju samo u pubertetu, već i u kasnijoj dobi kada koža sporije zacjeljuje. Pozitivna strana kurkume je što nema nuspojave agresivnih sredstava za problematičnu kožu poput dehidracije i peckanja.

Kurkuma pomaže i protiv bora i pogodna je i za dehidriranu i suhu kožu, te kod rozaceje.

Poznato je da usporava starenje kože, stimulira suhu kožu potičući cirkulaciju i pomaže u dužem održavanju zdravog tena.

Zlatna maska Indije

Osnovni sastojak maske su kurkuma i jogurt, no ovisno o tipu kože možete dodati i med, svježe cijeđene sokove, različita biljna ulja, aloe veru ili brašno cjelovitih žitarica. Ako vas zabrinjava žutilo nakon nanošenja maske, nemojte se brinuti, uz pravilnu upotrebu neće ga biti.

Slijede 3 opcije ovisno o tipu kože:

atma.hr – 75
Maska za normalnu , mješovitu i kožu s hiperpigmentacijama:

Sastojci:

  • pola žličice kurkume
  • žličica jogurta
  • par kapi limunovog soka

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite masku 30 minuta i zatim je isperite. Masku možete nanijeti debljim kistom ako ne želite “zažutiti” ruke. Ne brinite se, ispire se vodom i sapunom.

Maska za masnu i problematičnu kožu:

Sastojci:

  • pola žličice kurkume
  • pola žličice tamnog meda (najbolje manuka ili heljda)
  • par kapi aloe vera gela
  • žličica sirutke ili jogurta

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite masku 30 minuta i zatim je isperite.

atma.hr – 78
Maska za suhu ili zrelu kožu

Sastojci:

  • pola žličice kurkume
  • žličica jogurta
  • pola žličice ulja po želji (npr. arganovo, kokosovo, maslinovo, marelica…)

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i nanesite ih na očišćeno lice, ostavite masku 30 minuta i zatim je isperite.

Ostane li vam maske, možete je čuvati u frižideru do druge upotrebe.

Ove maske je preporučljivo koristi svaka 3 dana, kod problematične kože i hiperpigmentacija češće. Mliječni proizvodi u maskama pomažu lakše ispiranje žute boje s kože, potrebno je lice samo dobro umiti s toplom vodom, tonikom ili sapunom.

Hitni recept za smanjivanje i isušivanje prištića

Ovaj recept je najdjelotvorniji kad prištić počinje nastajati.

Pomiješajte malo jabučnog octa i kurkume u pastu i nanesite na prištić. Ostavite oko sat vremena i isperite. Moguća je pojava prolaznog crvenila, zato je najbolje koristiti ovu masku navečer.

atma.hr – 39

Kombinacija jabučnog octa i kurkume djeluje snažno antiseptično i antiupalno, te uništava akne u samom korijenu, a upale se smanjuju gotovo preko noći.

Napomena

Pripravke s kurkumom koristite navečer jer čini kožu osjetljivijom na sunce.

Iako je kurkuma sigurna za upotrebu na koži, podnošljivost pripravaka prvo provjerite na manje vidljivom dijelu kože.

Ivana Dragica za atma.hr

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST