Music photo created by katemangostar - www.freepik.com

B vitamin ima ključnu ulogu, jer povezuje endokrini i živčani sistem koji ima važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom taj hormon radi pojačano. Nekoliko studija je pokazalo da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u reguliranju razine stresa.

atma.hr – 78
Pretjerano znojenje, zbog velikih vrućina ili stresa može se ublažiti prirodnim lijekovima – otkriva ih nutricionist Rick Hay.

Hay savjetuje unošenje vitamina B, jer on smanjuje stres koji dovodi do pojačanog znojenja, kao i smanjen unos alkohola i kofeina. Također, treba uzimati laganu hranu i voće, kao što su grožđe i lubenice, za koje je potrebno manje napora da se probavi.

B vitamin regulira hormone i drži razinu stresa pod kontrolom. Često, kada se znojimo, budemo nervozni zbog znoja i mrlja koje se stvaraju na odjeći. Tada se još više povećava temperatura našeg tijela pa postajemo anksiozni i podložniji stresu. Sve to vodi do pojačanog znojenja – kaže Hay.

B vitamin tu ima ključnu ulogu, jer povezuje endokrini i živčani sistem koji ima važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom taj hormon radi pojačano. Nekoliko studija je pokazalo da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u reguliranju razine stresa.

atma.hr – 39

Magnezij je također “borac” protiv pojačanog znojenja, jer ako nemamo dovoljno magnezija i kalcija onda živci gube kontrolu nad otvaranjem i zatvaranjem pora kroz koje izlazi znoj. Magnezij pomaže da se organizam navikne na dnevni stres.

Kada se znojimo gubimo dosta magnezija. To vodi do pojačanog znojenja pa je potrebno nadoknaditi ga. Jedite tamno zeleno povrće, orahe i sjemenke kako biste nadoknadili magnezij, a pivski kvasac za vitamin B. Oni su dobri za vaš živčani sistem i pomažu vam u regulaciji znojenja – rekao je Hay.

Ženama koje su u menopauzi preporučuje se korištenje biljke šisandre, koja regulira noćno znojenje i valunge.

Jedite voće i povrće za užinu. Uživajte u lubenici, grožđu, dinji, ali i krastavicama, celeru i rotkvicama.

Ne podcjenjujte moć kadulje koja rješava ovaj problem godinama. Ona je prirodni izvor flavonoida i polifenola što je čini velikim antioksidansom i antibakterijskim sredstvom.

aura.ba

atma.hr – 78