Foto: Jonny Lindner/pixabay.com

Možemo imati odnose i živote kakve smo oduvijek sanjali. Naš partner bi trebao biti naš saveznik za osobni rast. Oboje odlučite da želite raditi na sebi zajedno kako bi izvukli najbolje iz sebe. Obećajte da ćete si pružati pomoć i ljubav, također i svima drugima oko vas. Samo kada živite ljubav i dobrotu vaš odnos će istinski procvasti. Kada započnete s tom praksom, možete ostvariti sve svoje snove.

atma.hr – 52
Ljubav. Uvijek isti problemi i frustracije. Doživjeli smo to nebrojeno puta, pitajući se kad ćemo naći posebnu, savršenu osobu s kojom želimo ostati zauvijek. Čak i u vezi, dolazimo do točke u kojoj se naš partner ne osjeća posebno kao što bi trebalo.

Možda počinjemo primjećivati nedostatke ili primjećujemo druge ljude, pitajući se da li ćemo biti sretniji s njima. Odnos se počinje raspadati. Što ako biste mogli sačuvati iskru koja bi trajala – bez obzira s kim ste – i živjeti sretniji život koji ide uz to?

Drevna učenja budizma sugeriraju da to možemo učiniti samo ako preobrazimo naš odnos u duhovno partnerstvo. Ako ćemo koristiti naše odnose kako bi postali mudriji, ljubazniji i suosjećajniji, možemo zapravo promijeniti njihovo funkcioniranje.

Možemo imati odnose i živote kakve smo oduvijek sanjali. Dakle, što je točno duhovni partner? On ili ona je saveznik za osobni rast.

Oboje odlučite da želite raditi na sebi zajedno kako bi izvukli najbolje iz sebe što je brže moguće. Obećajte da ćete si pružati pomoć i ljubav, također i svima drugima oko vas.

Samo kada živite ljubav i dobrotu vaš odnos će istinski procvasti. Isprobajte i uvjerite se. Kada započnete s tom praksom, možete ostvariti sve svoje snove. Kako to učiniti?

Bilo da ste u vezi ili tražite novu, ovdje je 10 načina za izgradnju duhovnog partnerstva.

atma.hr – 52
1. Obvežite se na nešto više

Element koji uzdiže duhovno partnerstvo iznad običnog odnosa je revolucionarna ideja da je vaša uloga podržati jedno drugo na vašem putu do konačne evolucije. Imajte na umu da ono što tražite nije samo fizička sigurnost ili emocionalna podrška, već duhovna evolucija.

To znači da podržavate jedni druge u svojoj međusobnoj potrazi kako bi postali prosvjetljenije biće. Bez obzira na ciljeve koje postavite vašem odnosu, on će diktirati svoj način djelovanja iz dana u dan. Ako je vaš cilj je tvrtka ili financijska sigurnost, ne očekujte dugoročno zadovoljstvo. Ako je vaš cilj radikalna evolucija vašeg tijela, uma i duha, očekujte ispunjenje vaših snova.

2. Razvijte kvalitete kakve priželjkujete kod svog partnera

Napravite popis osobina koje najviše želite da vaš partner ima. Umjesto da tražite nevjerojatne značajke kod nekog drugog, razvijajte ih u sebi. Na primjer: Ako želite financijski stabilnog partnera, sami budite stabilni! Želite nekoga zabavnog? Budite zabavni!

Ljepota percepcije je da ćete vidjeti sve svoje kvalitete, dobre i loše, što se odražava na vama i na vašem partneru. Budite potpuni u sebi i vidjet ćete potpunost u svom partneru.

3. Očistite prošle veze

Razmislite o vašim bivšim partnerima. Što vam dolazi u um? Ukoliko postoji bilo što osim ljubavi, imate posla.

Slike i osjećaji koji izviru određuju kako ćete doživjeti svoj trenutni odnos. Naučite oprostiti. Bez obzira koliko loš bio vaš prošli odnos, vi ste iz toga trebali nešto naučiti.

atma.hr – 52
4. Prepoznajte promjenu i iskoristite je za osobni rast

Prihvaćanjem promjene iscjeljujete prošlost. U budističkoj filozofiji, to razumijevanje je temelj mudrosti. Nema početka bez kraja, kraja bez početka, bez smrti nema života.

Vaš odnos će se preobraziti kako vi i vaš partner budete rasli. Kao duhovnim partnerima, vaš posao je da se volite i podržavate jedni druge kroz taj proces. Koristite promjenu za rast, ne opirite se.

5. Prakticirajte meditaciju svaki dan

Ako želite mudrog, duhovnog partnera, punog ljubavi, morate i sami biti takvi. Organizirajte si dnevnu praksu koja uključuje meditaciju, molitvu ili duboko razmišljanje. Postoji mnoštvo istraživanja koja dokazuju mentalne i fizičke zdravstvene prednosti koje pruža meditacija.

Kada učite kako mirno sjediti i meditirati – to funkcionira kao i bilo što drugo: potreban je trening. Pronađite i prakticirajte metodu koja vam odgovara i povezuje s višom sferom. Vrijeme i pozornost koju posvetite vašoj meditaciji utječu na rezultate koje ćete dobiti. Ne plašite se, možete početi sa samo nekoliko minuta dnevno.

6. Bavite se svojim tijelom svaki dan

Dodir, intimnost i povezanost bitni su sastojci duhovnih partnerstva. Zadovoljavajući intimni odnos počinje s tim da se osjećate dobro u svom tijelu. Jogijska učenja istražuju suptilne energetske veze koje imamo s drugima. Da biste pristupili tim dubljim dimenzijama, vaš fizički oblik mora biti zdrav.

Zdravo se hranite. Uvedite režim vježbanja koji vas oživljava. Učinite nešto zabavno! Budite uzbuđeni i promatrajte što se događa u vašem intimnom partnerstvu.

atma.hr – 52
7. Suočite se sa svojim demonima

Svi mi imamo prtljagu, zar ne? Svi imamo sjene koje ne želimo vidjeti. Bivanje u duhovnom partnerstvu zahtijeva da odrastete u osobe kakve trebate biti. Bitan korak je iznijeti na površinu ono što najviše negiramo u sebi. Partnerstva su izazov. Vaš odnos će iznijeti svu vašu tamu na površinu. To se obično događa kada odnos završava, ili kada počne “igra optuživanja”.

Razriješite stvari umjesto da potičete jedni druge na psihološke igrice koje će biti sve gore. I ne mislim da se one neće pojaviti! Pronađite dobrog trenera ili terapeuta, ako je potrebno. Učinite to i promatrajte kako vaša srca cvjetaju i vaši umovi se šire. Inače će vaše vlastite sjene neizbježno uništiti vaš odnos.

8. Planirajte posebni sastanak barem dva puta mjesečno

Kako se odnosite prema svom odnosu takve ćete stvoriti i rezultate. Je li ovo najposebnija osoba na planeti za vas? Ako je tako, kako se odnosite prema toj osobi? Ako se odnosite prema njoj kao prema svetom biću, ona će to i biti. Ako se odnosite prema toj osobi kao prema običnoj osobi, ona će to biti.

Obvežite se da ćete imati divan sastanak dva puta mjesečno. Zapamtite blaženi osjećaj kada ste se prvi put susreli i ponovno rekonstruirajte prošla vremena. Lijepo se obucite, otiđite u najbolji restoran, ili skuhajte njegov/njezin omiljeni obrok kod kuće. Uzmite si vremena kako bi sve bilo posebno. Razmislite o tome što bi željeli: cvijeće, poklone, djela!

atma.hr – 52
9. Uskladite svoje vizije

U duhovnom partnerstvu najvažnije je međusobno podržavanje najdubljih želja. Kako bi ostali zajedno, vaša dva viđenja moraju se uskladiti. Pitajte jedni druge: Što najviše želite? Što vas zove? Istražite ta pitanja s hrabrošću i poštenjem. Vaše vizije ne moraju se slagati, ali ih je potrebno uskladiti.

Pronađite zajedničke aspekte svojih vizija za budućnost. Možda jedan od vas želi živjeti u inozemstvu, dok drugi želi živjeti blizu obitelji. Umjesto da budete uhvaćeni u dualizam, tražite “treći način.” Možda živjeti na svakom mjestu po šest mjeseci u godini?

10. Slijedite svoje snove

Svi trebamo biti heroji u našim životima. Nitko to ne može učiniti za vas, čak ni vaš duhovni partner.

Najbolja stvar koju možete učiniti za vaš odnos je da postanete osoba koju ste sanjali, onakvi kakvi i trebate biti.