Foto. pixabay.com

Kada nam se ne sviđa ono što jesmo, mi to projiciramo na druge, jer ne možemo prihvatiti sebe. Svaki odnos koji imamo može se promatrati kao odraz odnosa koji imamo sa sobom i kvaliteta tog  odnosa  ovisi o nama.

atma.hr – 52
Vjerujući sebi, slušajući vlastite misli, osjećaje i emocije, postajemo vjerodostojni i to nam daje prekrasnu priliku da nam postane ugodno u vlastitoj koži.

Ipak, kada nam se ne sviđa ono što jesmo, mi to projiciramo na druge, jer ne možemo prihvatiti sebe.

1. Osuđuješ

Svaki put kada se istresete na nekoga, bilo to iza njihovih leđa ili u lice, vi se susrećete s aspektom svoje  vlastite mračne strane.

Razmislite o svojim riječima, jer ono što ste rekli je upravo ono što trebate iscijeliti, prihvatiti i transformirati unutar vas.

Grube primjedbe su siguran znak da vam nije ugodno u vlastitoj koži; da ste prestrogi prema sebi i da ne prihvaćate sebe. Kad sudimo druge, ne iznosimo samo jedan aspekt nas samih, mi nesvjesno povrjeđujemo druge ljude na temelju vlastite percepcije svijeta.

atma.hr – 52
2. Tražiš potvrdu od drugih ljudi

Mi tražimo pažnju i potvrdu od drugih ljudi kada nam nešto nedostaje. Imamo prazninu koju je potrebno popuniti,  a bez odgovarajućih alata i introspekcije da razumijemo i ublažimo uzrok, tražimo vanjske reakcije.

Vi ste uzrok i reakcija. Ono što tražite od svijeta već postoji u vama, vi već znate odgovor jer ste postavili pitanje. Vrednujte se prema vlastitim standardima i postavite ljestvicu visoko – jer ste vrijedni.

3. Stavljaš sebe na zadnje mjesto

Kada činimo stvari za druge ljude to nam može donijeti radost i zadovoljstvo, ali postoji sveta sebičnost koju ne možemo zanemariti.

Kada previše dajemo naše vrijeme, našu energiju i dobru volju, možemo misliti da nam to ne može naškoditi, ali poput automobila, ne možemo raditi bez goriva i trebamo se napuniti.

4. Stalno radiš stvari koje ne voliš

Bilo da je to posao, stil života ili odnos, nastavljanje istog energetskog ciklusa koji ne služi za vaše veće dobro, ne samo da nije zdravo već može uzrokovati mentalne i emocionalne probleme, kao što su anksioznost i depresija.

Ako imate osjećaj kao da ste zapeli na kotaču za hrčke, znate da je vrijeme da se isključite. Vjerujte da vas nešto bolje čeka već iza sljedećeg ugla i tako će biti.

atma.hr – 52
5. Ljut si

Što je ljutnja? Odakle dolazi? I zašto ima sposobnost da toliko zakuha našu krv?!

Ljutnja se može pojaviti iz raznih razloga. Ljutnja je znak da niste zadovoljni s trenutnom situacijom, emocionalno ili psihički.

Vaše osnovne potrebe nisu zadovoljene i vaš ego vam daje jasno i glasno do znanja da se morate malo bolje pobrinuti za sebe.

6. Previše dopuštaš drugima da ti govori što da radiš u životu

Uvijek dobivamo savjete od nekoga, od naših roditelja, prijatelja, suradnika, šefova.

Stvar je u tome da se možete zabavljati s mislima bez da ih prihvatite.

Osjetite što je to što rezonira s vama od onoga što su rekli, s vašim pravim ja, djetetom koje ima nade i snove. Budite pažljivi sa stvarima koje utječu na vaše odluke, to je vaš život i vi ste jedini koji ga živi.

7. Govoriš ‘bijele laži’

Čak i najmanja laž  je odraz vlastitog samopouzdanja. Nikad se ne ponižavajte da bi impresionirali nekoga.

Budite svoji, budite realni, dovoljno je da ste takvi kakvi jeste. Svatko tko ne može poštovati istinu, nije vrijedan vašeg vremena.

atma.hr – 52
8. Prikrivaš svoje emocije

Uvijek je dobro zasebno promatrati osjećaje i emocije. Emocije se temelje na slučajevima u kojima ste bili povrijeđen  ili zbunjeni  zbog  teških perioda u životu,  dok se osjećaji razlikuju u tome što pružaju jasniju unutarnju spoznaju o tome tko ste doista bili, što ste trebali učiniti i služili su kao putokaz svjetlosti u najmračnijim periodima.

Često vidimo kako drugi nisu sposobni razlikovati to dvoje i odabiru prikriti sve što osjećaju zbog nemogućnosti da shvate ili zbog straha od onoga što bi mogli pronaći zakopano i skriveno duboko u  ormarima uma.

U pokušaju utapanja emocija, mi odbacujemo naše instinkte (intuiciju) uporabom alkohola, droga, cigareta i svim ostalim što se može koristiti kao distrakcija. Najveća tragedija je u tome – kada izaberemo  zaboraviti loše, mi također zaboravljamo i ono dobro.

9. Ne vjeruješ svojoj intuiciji

Svi mi imamo instinkte. Bljesak uvida ili unutarnji glas koji vodi naš proces donošenja odluka, ali na nama je izbor hoćemo li taj glas poslušati ili ne.

Odaberite ono što vam služi.

10.  Ne slijediš svoje srce

Vaše srce zna sve mnogo prije nego što vaš svjesni um obradi vaše osjećaje. Uvijek ćete dobiti unutarnje znanje trebate li  nastaviti s nekim životnim situacijama ili ne.  Ipak, uobičajeno je da se to previdi zbog emocionalnih okidača mozga koji zamrače um i usmjere vas drugačije.

To je obično razlog zašto se uvijek govori  da nikada ne bi trebali donositi nepromišljene odluke. Uvijek dajte sebi vremena da odvojite osjećaj ili unutarnje znanje od svoje emocije i kada to učinite – vjerujte sebi. Vjerujte svojim instinktima i imajte povjerenje, znajući da se u životu i ljubavi uvijek pronađe način.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić