Volim listopad jer počinje Svjetskim danom vegetarijanstva, a završava Svjetskim danom veganstva 🙂 Ima li bolji mjesec za uvesti promjene u svoj život i ohrabriti se za veganski izazov?

Za vas sam pripremila 7-dnevni izazov s veganskim receptima za doručak, ručak, večeru i desert. To su prijedlozi, ideje za obroke koji vam mogu pomoći da pronađete najbolju kombinaciju namirnica, okusa i mirisa koja Vama odgovara.

Možda više volite jabuke ili šljive u kolačima nego breskve? Nema problema! Omlet vam je draži sa šampinjonima nego sa sirom? Odlična ideja! Ili vam je omlet draži za večeru, a ne doručak? Izbor je vaš!

Samo Vas molim da se držite namirnica biljnog porijekla, a ja sam sigurna da uz ove recepte nećete ostati gladni. Dobar tek!

atma.hr – 75




Mama Veganka – 7 dana veganskog izazova

1. dan veganskog izazova

Doručak: integralni kruh s kikiriki maslacem, marmeladom ili bananom 0:06
Ručak: falafel i pomfrit iz rerne 0:38
Desert: žuti kolač s višnjama 2:14
Večera: špageti alla bolognese od leće 3:50

2. dan veganskog izazova

Doručak: čokoladna zobena kaša 0:06
Ručak: rižot od šampinjona 1:05
Desert: čokoladni muffini s višnjama 2:03
Večera: hrenovke u lisnatom tijestu 3:19

Kad kupujete lisnato tijesto obratite pažnju na sastojke, da ne sadrži l-cystein jer je životinjskog porijekla.

atma.hr – 75




3. dan veganskog izazova

Doručak: integralni kruh sa humusom i dimljenim tofuom 0:06
Ručak: popečci od tikvica s rižom 1:17
Desert: palačinke s nutellom 2:39
Večera: kajgana od tofua 3:50

4. dan veganskog izazova

Doručak: chia puding 0:06
Ručak: punjene tikvice s rižom i lećom 0:58
Desert: cheesecake s borovnicama 2:07
Večera: prženice 3:24

Slanutkovo brašno može se napraviti kod kuće u kvalitetnom blenderu https://youtu.be/PVG-AsW6bvA
Blender koji koristim je LOHAS blender.

atma.hr – 75




5. dan veganskog izazova

Doručak: granola s jogurtom 0:06
Ručak: pohane bukovače i palenta 0:52
Desert: preokrenuti kolač 1:51
Večera: salata s tjesteninom 3:16

Aquafaba je voda u kojoj se kuhao slanutak. U veganskoj kuhinji se koristi kao zamjena za bjelanjak. Da bi snijeg od aquafabe bio stabilan, aquafaba mora biti ohlađena u frižideru. Može se dodati malo soli i vinskog praška za pecivo (cream of tartar). Umjesto vinskog praška za pecivo može se staviti malo limunovog soka. Vinski prašak za pecivo može se naći u Muellera, Spara ili bio&bio dućanu.

U umak za tjesteninu umjesto vrhnja može se koristiti veganska majoneza (npr. Omegol)

6. dan veganskog izazova

Doručak: Smoothie bowl 0:06
Ručak: pizza s domaćom mozzarellom 0:46
Desert: kesten-čoko mousse 2:51
Večera: trokuti od lisnatog tijesta sa špinatom 4:10

U receptu za mozzarellu sam koristila tapioku. Ako vam nije dostupna, možete je preskočiti ili dodati bilo koji škrob. Tapioka se najčešće koristi u veganskim sirevima jer daje rastezljivost sira kad se zagrije, kao sir životinjskog porijekla.

Aquafaba je voda u kojoj se kuhao slanutak. U veganskoj kuhinji se koristi kao zamjena za bjelanjak. Da bi snijeg od aquafabe bio stabilan, aquafaba mora biti ohlađena u frižideru. Može se dodati malo soli i vinskog praška za pecivo (cream of tartar). Umjesto vinskog praška za pecivo može se staviti malo limunovog soka. Vinski prašak za pecivo može se naći u Muellera, Spara ili bio&bio dućanu.

atma.hr – 75




7. dan veganskog izazova

Doručak: omlet sa sirom 0:06
Ručak: pašticada od seitana s njokima 1:12
Desert: tart s malinama 2:42
Večera: varivo od mahuna s kobasicom 4:26

U omlet umjesto veganskog sira možete staviti šampinjone, špinat ili cherry rajčice.

Mama Veganka Facebook page https://www.facebook.com/mamaveganka/
Više o veganstvu na http://www.veganopolis.net
Stručnjaci o veganstvu http://www.prijatelji-zivotinja.hr/