People photo created by freepik - www.freepik.com

Koliko ste puta posegnuli za “gotovim” lijekom kada vam je nos začepljen zbog prehlade ili alergije? Mnogi traže brza i jednostavna prirodna rješenja za taj neugodan problem, ali u strci života ne nalaze vremena pronaći kvalitetne i provjerene metode.  Zato smo mi za vas otkrili prirodna i djelotvorna sredstva pomoću kojih ćete s lakoćom pročistiti sinuse i nosnice.

atma.hr – 78
Izaberite tople ili hladne obloge, inhalaciju, čajeve i druge metode s kojima ćete opet normalno disati.

1. Topli ručnik

Topli ručnik može vam ublažiti glavobolju povezanu sa sinusitisom.  Namočite ručnik u toplu vodu, dobro ga iscijedite i nakapajte na njega par kapi eukaliptusova i ulja metvice. Položite ručnik, dok je još topao, preko čela i nosa.

Toplina će vam goditi, ovlažit će vam nosnice te olakšati bol i pritisak u sinusima. Isti postupak možete provesti i sa suhim ručnikom koji ste prethodno zagrijali na radijatoru (prije toga dobro očistite površinu na kojoj ćete zagrijati ručnik).

Kad je zagrijan, nakapajte malo ulja eukaliptusa i metvice pa ga stavite preko čela i nosa. Ako je ručnik prevruć, pričekajte da se malo ohladi.

2. Hladni oblozi

Dok su jednima draži topli oblozi, drugi se kunu u djelotvornost hladnih obloga. Isprobajte i ovu metodu. Uzmite iz zamrzivača zaleđeni grašak ili drugo povrće.

Omotajte zaleđeno povrće u ručnik ili krpu te improvizirani oblog prislonite na čelo. Držite nekoliko minuta.

atma.hr – 39

3. Aromaterapijska inhalacija

Udisanje pare obogaćene odabranim eteričnim uljima uvelike će vam pomoći pri otvaranju sinusa. Eterična ulja posjeduju prirodne sastojke koji pomažu pri pročišćavanju nosnica. Imaju i antibakterijska i antivirusna svojstva, koja ubrzavaju oporavak od infekcije.

Tijekom inhalacije molekule eteričnih ulja prodrijet će vam kroz nosnice do sinusa, rastvoriti sluz i olakšati njeno izlučivanje.

Postupak:

Zagrijte 2-4 dl vode do vrenja. U vruću vodu ukapajte 3-4 kapi eteričnih ulja (nemojte stavljati više ulja, da vam para ne bude “preoštra”).

Ulja s najjačim dekongestivnim svojstvima (sprječavaju nakupljanje sluzi) su metvica, eukaliptus, kadulja i čajevac. Možete primijeniti samu metvicu ili bilo koju kombinaciju navedenih ulja. Nagnite se nad posudom, prekrijte glavu ručnikom i udišite paru.

Tijekom cijelog postupka pazite na temperaturu vode – para vas ne smije peći tijekom inhalacije. Ako je voda prevruća, sačekajte.

Držite oči zatvorene i dišite isključivo kroz nos. Ako vam pare prejako nadražuju nosnice, povremeno podignite ručnik i udahnite svježeg zraka pa se vratite inhalaciji.

atma.hr – 75
4. Čajna inhalacija

Budite kreativni pa skuhajte čaj od đumbira, metvice, kadulje ili kamilice. Možete skuhati i smjesu čajeva. Nakon što zakipi, u tekućinu ukapajte tri do pet kapi eteričnih ulja. Ovaj čaj nije za piće, nego ga iskoristite za inhalaciju.

Kombinacija ljekovitih biljaka i eteričnih ulja djelotvorno je prirodno sredstvo u otvaranju dišnih puteva.

5. Đumbirov čaj

Imate li začepljen nos, može vam pomoći već i samo ispijanje čajeva. Preporučujemo vam čaj od đumbira. Odličan je za oslobađanje začepljenog nosa i sinusa te za ublažavanje glavobolje povezane s upalom sinusa. Za đumbirovu ljekovitost zaslužan je aktivan sastojak gingerol.

Ljut okus ovog čaja ugrijat će nosnice i sinuse te potaknuti razrjeđivanje i izlučivanje sluzi.

Priprema:

Isjeckajte korijen svježeg đumbira, zagrijte vodu i skinite kotlić s vatre prije vrenja. Ubacite po 1 žlicu naribanog korijena đumbira na 2 dl vode.

Pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Pijte tijekom dana.

Svježi đumbir toliko je bogat aktivnim tvarima da iste sastojke možete iskoristiti dva-tri puta za pripremu čaja. Samo ih prelijte s još vode, zagrijte, pustite da odstoje desetak minuta i popijte.

atma.hr – 78
6. Topli napitci

U borbi protiv začepljenog nosa pomažu i drugi čajevi te općenito topli napitci. Poslužite se čajem od metvice, kamilice, kadulje ili zelenog čaja, a dobro će vam doći i topla domaća juha. U jednom istraživanju pripadnici skupine koji su pili tople čajeve izjavili su da se osjećaju bolje od članova skupine kojoj su davana mlaka pića.

Stručnjaci pretpostavljaju da je osjećaju olakšanja doprinio okus toplog čaja i pročišćavanje grla od bakterija i virusa, što je ubrzalo oporavak.

7. Češnjak

Ako ste prehlađeni, otkrijte blagodati još jedne ljute namirnice. Češnjak ima antibakterijska i protugljivična svojstva koja ga čine korisnim kod brojnih bolesti, a izvrstan je i kao preventiva. Budite odvažni i jedite dnevno jedan do dva režnja, s integralnim kruhom.

Grickajte ga polako i u svakom zalogaju pomiješajte češnjak i kruh. Izazvat će suze, a s njima i potaknuti izlučivanje sluzi iz sinusa. Ako vam je teško podnijeti ljuti okus češnjaka, posegnite za dodacima prehrani s alicinom, aktivnom tvari u češnjaku.

Preporučena doza je 600 do 1200 mg ekstrakta češnjaka dnevno. Najbolje je podijeliti ga u dvije doze. Istraživanja su pokazala da su dobrovoljci koji su uzimali češnjak kroz 12 tjedana tijekom sezone imali nižu stopu prehlade nego oni koji ga nisu uzimali.

atma.hr – 39

8. Ispiranje slanom vodom

Nabavite neti posudicu, poznatu i pod engleskim nazivima neti pot i rhino horn (nosorogov rog). To je plastična ili metalna posudica nalik na mali čajnik ili Aladinovu svjetiljku. Ulijte toplu vodu do vrha posudice i uspite u nju žličicu morske soli (izvrsna je organska himalajska, sitno mljevena sol).

Umetnite grlić posudice u nosnicu i pustite da voda uđe kroz nju i istječe kroz drugu nosnicu u umivaonik. Kad ste potrošili približno pola količine vode, umetnite grlić u drugu nosnicu i ponovite postupak. Činite ovo triput dnevno – ujutro, popodne i navečer.

Topla slana voda pročistit će nosnice i sinuse, oslobađajući ih od sluzi, bakterija i nečistoće. Vodite računa da voda ne bude prevruća, jer će u protivnom  naštetiti sluznici.

alternativa-za-vas

66 SVJETLOST JEZGRA ISCJELJENJA

B. A. Brennan: SVJETLOST JEZGRA ISCJELJENJA

svjetlost jezgra iscjeljenja

Moj iscjeliteljski put i napredni koncepti iscjeljivanja

Barbara Ann Brennan jedna je od najutjecajnijih iscjelitelja i duhovnih učitelja 21. stoljeća. Svojevremeno fizičarka u NASA-i, Barbara je stekla diplomu iz filozofije i teologije, kao i iz fizike.

U knjizi otkrijte prirodu stvaralačkog procesa u odnosu na sustav ljudske energetske svijest, na koji način sami stvaramo blokade u energetskom polju; kako izgledaju blokade i kako uzrokuju poremećaje u našem životu; proces uklanjanja blokada i oslobađanja našeg stvaralačkog potencijala, kako razviti i upotrebljavati visokoosjetilnu percepciju i njena ulogu u uklanjanju blokada u našem energetskom polju, priroda svijeta stvarnosti četvrte razine i njegova ključnu ulogu u stvaralačkom procesu, povezanost svijeta četvrte razine s iscjeljivanjem odnosa i neraskidivih veza koje su osnova tih odnosa.