Foto: pixabay.com

Temelj bambusa je čvrst, ali se kreće i ljulja u skladu s vjetrom. Ne bori se protiv njega. Čak i nakon najjačeg vjetra, bambus i dalje stoji uspravno. Savinuti, ali ne slomiti, odnosno ići prirodnim tijekom je jedna od tajni uspjeha. Slijede najvažnije lekcije koje nam donosi bambus!

atma.hr – 78
Bambus je vrlo interesantna biljka koju često uzgajamo kao vrtno bilje. U dijelovima istočne Azije postoje šume bambusova drva (u Japanu čini većinu šume) gdje se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuća, mostova, izradu namještaja i vodovodnih cijevi te za proizvodnju papira i lula za pušenje. Također, pupoljci bambusa koriste se u prehrani.

No, simbolika bambusa potiče nas na duboke i praktične životne lekcije. Bambus je u Kini simbol dugovječnosti, a u Indiji prijateljstva. Zašto?

Slijede najvažnije lekcije koje nam donosi bambus kako bi se podsjetili na ono što već znamo, ali u svakodnevnici često zaboravimo!

Ono što izgleda slabo može biti vrlo snažno

Tijelo najveće vrste bambusa nije veće od mnogih drugih stabala u šumi. Uz to, podnose hladne zime i vrlo topla ljeta te su ponekad jedina stabla koja stoje nakon oluje. Prisjetite se riječi Yoda učitelja: Veličina nije važna. Pogledaj mene. Sudiš li o meni prema mojoj veličini?

Važno je ne podcjenjivati ​​druge ili sebe temeljem predodžbe o tome što je slabo, a što snažno. Ne moramo biti veliki da bi bili snažni. Ne moramo biti najveća tvrtka ili pohađati poznatu školu, već kao i bambus stajati uspravno, vjerovati u vlastite snage i znati da smo snažni kad trebamo biti.

Sjetite se također da je snaga u vedrini, otvorenosti i transparentnosti… u ljubaznosti, suosjećanju i suradnji!

atma.hr – 39

Savinuti se, ali ne slomiti

Jedna od impresivnih stvari o bambusu je njegovo ljuljanje na povjetarcu. Taj nježan lepršav pokret je simbol poniznosti. Temelj bambusa je čvrst, ali se kreće i ljulja skladno s vjetrom… ne bori se protiv njega. Čak i nakon najjačeg vjetra, bambus i dalje stoji uspravno.

Savinuti, ali ne slomiti tj. stav ići prirodnim tijekom je jedna od tajni uspjeha bilo da je riječ o stablu bambusa, teškim situacijama ili bavljenju svakodnevnim životnim stvarima.

Usporite svoj zaposlen um

Danas raspolažemo s ogromnom količinom informacija kao nikada prije, a većina nas živi vrlo brzim tempom. Život je postao poprilično užurban i u nekim trenucima vrlo kaotičan. Često je teško primjetiti signal od sve te silne buke.

U ovoj vrsti okruženja, sve je važnije usporiti i odvojiti vrijeme kako bismo smirili svoj zaposlen um, uživali mirnoću bambusa, tako da možemo stvari vidjeti jasnije.

atma.hr – 75
Budite uvijek spremni

Veliki aikido majstor Kensho Furuya je rekao: ratnik, kao i bambus, je uvijek spreman za akciju.

Kroz trening i praksu možemo razvijati svoj način stanja u kojem je naše biće spremno za svaku situaciju bez obzira radilo o se pozitivnom ili negativnom iskustvu.

Pronađite mudrost u praznini

Da bi nešto naučili, prvi korak je isprazniti sebe od unaprijed stvorenih pojmova. Čovjek ne može ispuniti čašu koja je već puna. Šuplja unutrašnjost bambusa podsjeća nas da smo često prepuni sebe i vlastitih zaključaka tako da nemamo prostora za bilo što drugo. Kako bismo mogli primiti znanja i mudrosti i iz prirode i od ljudi, trebamo biti otvoreni za ono što je novo i drugačije.

Kada ispraznimo um od naših predrasuda, ponosa i strahova, tada postajemo otvoreni za sve mogućnosti.

atma.hr – 78
Posvetite se svom rastu i razvoju

Bambus je među najbrže rastućim biljkama na svijetu. Nije važno tko smo ili gdje se nalazimo – imamo nevjerojatan potencijal za rast! Kontinuirani razvoj, ti mali koraci su dragocjeniji nego veliki skokovi. Naš kontinuirani rast, kao rast bambusa, može biti vrlo značajan kad se osvrnemo na ono što i gdje smo nekad bili.

Možda s vremena na vrijeme postanemo obeshrabreni i osjećamo da nema poboljšanja. No, u tim trenucima ne treba se obeshrabriti, jer ako nismo odustali onda rastemo samo to možda ne možemo percipirati u datom trenutku.

Nije uopće važno koliko brzo ili sporo se razvijamo, već je bitno da se krećemo naprijed.

Izrazite svoju korisnost kroz jednostavnost

Aikido majstor Kensho Furuya kaže da bambus kroz svoju jednostavnost izražava svoju korisnost i da bi čovjek trebao učiniti isto. Doista, mi trošimo jako puno svog vremena pokušavajući pokazati koliko smo pametni, možda uvjeriti sebe i/ili druge da smo vrijedni njihove pažnje i pohvala. Često kompliciramo ono što je jednostavno kako bi ostavili dobre impresije i ne uspijevamo pojednostaviti složene stvari iz straha da drugi ne bi saznali ono što mi znamo.

Život je dovoljno složen i bez našeg suvišnog kompliciranja. Kad bismo nadvaladali naš strah, bili bismo kreativniji i pronašli jednostavnija rješenja čak i za najsloženije probleme koje u konačnici mogu pružiti veliku korist za našu publiku, kupce, i okruženje.

atma.hr – 39

Oslobodite svoju energiju kako biste se pokrenuli

Bambus je simbol sreće i jedan od simbola Nove godine u Japanu. Slika snijegom pokrivenog bambusa predstavlja sposobnost da se pokrenemo nakon doživljene nevolje. Po zimi gust snijeg savija bambus sve dok ne postane težak, tada počinje padati s njega i bambus se ponovno uspravi i time sav snijeg otrese sa sebe.

Bambus je podnio težak teret snijega, ali na kraju imao je snage pokrenuti se!

Smijte se i igrajte

Zvuk bambusovog lišća po vjetrovitom danu pomalo zvuči kao šuma smijeha (ako upotrijebite maštu :))… to je vrlo umirujući zvuk. Sam bambus također je povezan s razigranošću obzirom da je bio korišten naraštajima u tradicionalnoj izradi japanskog zmaja, umjetnosti te izradi tradicionalnih lutaka.

Općenito je poznata važnost nasmijanosti i zaigranosti što i danas moderna znanost dokazuje da ti elementi imaju važnu ulogu za naše pozitivno mentalno i fizičko zdravlje.

Ne trebate biti savršeni… trebate biti samo otporni i fleksibilni. To je najveća lekcija bambusa!

atma.hr – 75
Fusuigaki, japanski Feng Shui

Kad se daruje u Japanu, bambus se poklanja zato što je simbol predanosti i iskrenosti. U kući je bambus simbol dugovječnosti i dobrog zdravlja.

Po fusuigakiju, japanskom feng shuiju, bambus je najbolja biljka koju možete uzgajati u kući. Vjeruje se da je bambus biljka sreće između ostalog i zato što u sebi sadrži svih pet elemenata: drvo, zemlju, vodu, vatru i metal.

Dva bambusa su simbol ljubavi i sretnog braka, tri se čuvaju za sreću, pet za zdravlje, a osam za bogatstvo.

Izvori: quantumzona.com / aura.ba

36 TAO TE CHING

Lao Tzu: TAO TE CHING

tao te ching

Dragulj kineske filozofije

Tao Te Ching napisan je prije 2500 godina i klasik je kineske kulture no odavno je prerastao granice svog porijekla i danas se svrstava u bezvremenske vrhunce svjetske literarne baštine.

Napisan je na klasičnom kineskom jeziku, slikovnom jeziku koji ne poznaje interpunkcijske znakove, nema aktiv ili pasiv, nema jedninu i množinu, padeže, gramatički rod ni glagolsko vrijeme. Usto, u taoističkoj maniri, neki su dijelovi teksta namjerno nejasni i dvosmisleni, ostavljajući slobodu vlastitog doživljaja i tumačenja. Zbog toga je svaki novi prijevod veliki izazov.

Cijena: 69 kn - Kupi ovdje