atma.hr – 52
Mahant Amar Bharti Baba, mistik i mudrac, bivši činovnik iz New Delhija, 1973. godine je kao zavjet askeze ili tapasye, u znak predanosti božanstvu Šive – podigao svoju desnu ruku iznad glave.

Unatoč boli i deformaciji ruke, niti ju dan danas, 42 godine kasnije, ne spušta.

Viđen je na zadnjoj Kumbha Meli u Indiji, najvećem duhovnom okupljanju na svijetu.

Zašto yogiji ponekad uzimaju takve neobične i bizarne zavjete strogosti?

Čitajući Vede često ćemo naići na primjere osoba koje su vršile razne vrste strogosti (tapasya) ili askeze, uglavnom kako bi u slijedećem životu postigli određene moći.

U našem univerzumu postoji planet koji se naziva Siddhaloka, na kojem žive siddhiji, ili mistički yogiji koji cijeli svoj život vrše askezu i tako ispoljavaju razna tzv. mistička savršenstva.

U Srimad-Bhagavatamu (11.15.3) nalazimo informaciju kako postoji 18 vrsta mističkih savršenstava koja yogi može postići.

atma.hr – 52
 Osam glavnih mističkih moći

 1. Anima-siddhi – sposobnost smanjenja svog tijela na veličinu manju od čestice. Kroz ovaj siddhi, yogi može ući u kamen ili promijeniti gustoću svog tijela, omogućujući prolazak kroz čvrste materije.
 2. Mahima-siddhi – sposobnost povećavanja svog tijela do veličine svemira
 3. Laghima-siddhi – sposobnost da tijelo yogija postane lakše od zraka te tako može letjeti. Savršenstvo ovog siddhija omogućuje putovanje na sunčeve zrake i ulazak u planet sunca.
 4. Prapti-siddhi – sposobnost manifestiranja bilo kojeg predmeta u svojoj ruci. Ovaj siddhi uklanja ograničenja prostora između dva zasebna predmeta.
 5. Prakamya-siddhi – sposobnost posizanja bilo čega što poželi
 6. Ishita-siddhi – sposobnost kontrole nekih zakona prirode. Omogućuje kontrolu raznih energija i naizgled prkošenja zakonima prirode. Na najnižoj razini, vatra može izlaziti iz usta, itd.
 7. Vashita-siddhi – sposobnost dovođenja drugih pod svoju kontrolu
 8. Kamavasayita-siddhi – sposobnost da postizanja bilo čega, bilo gdje. To je najviša od osam i sadrži većinu sposobnosti ostalih savršenstava.

atma.hr – 52
Deset srednjih mističkih moći

 1. Biti oslobođen od gladi i žeđi. Ovim savršenstvom osoba više ne ovisi o hrani i vodi za održavanje svog tijela. Osoba živi samo na prani, životnom zraku.
 2. Čuti stvari koje se nalaze jako daleko. Ovim savršenstvom osoba može čuti razgovor koji se govori bilo gdje u svijetu.
 3. Vidjeti stvari koje se nalaze jako daleko. Ovim savršenstvom osoba razvija mističku viziju s kojom može vidjeti bilo koju osobu ili mjesto na velikoj udaljenosti. Sanjaya, učenik Vyase, koristi ovaj siddhi i tako vidi i čuje razgovor između Krišne i Arjune (poznat kao Bhagavad Gita) koji se odvijao na bojnom polju Kuruksetri, iako je bio smješten daleko.
 4. Putovanje brzinom uma. Ovim savršenstvom osoba može proputovati velike udaljenosti u jednom trenutku, jednostavno misleći na odredište.
 5. Uzimanje oblika po želji. To omogućuje osobi promijeniti svoje fizičko tijelo po volji.
 6. Sposobnost ulaženja u tijela drugih. To savršenstvo omogućuje osobi ulazak u tijela drugih i korištenje njihovih osjetila za uživanje. Budući da duhovi nemaju fizička osjetila, oni često posežu za ovim kako bi zadovoljili svoje želje kroz tuđe organe. Zanimljivo je napomenuti kako, po karmi, osobe koje izvrše samoubojstvo postaju duhovi u slijedećem životu. Nemaju fizičko tijelo, a kako se u trenutku smrti nisu oslobodili želja za tjelesnim uživanjem, nastanjuju se u tijelima labilnih osoba koja žive nečistim životom.
 7. Sposobnost odabira trenutka svoje smrti, tj. napuštanja fizičkog tijela i prelaženje u drugo.
 8. Mogućnost prisustva zabavama polubogova i nebeskih djevojki apsara.
 9. Satya-sankalpa – Savršeno ostvarenje cijla svoje odlučnosti. Što god netko želi to će se dogoditi.
 10. Satya-vak – Ovim savršenstvom svaka riječ postaje istina.  Štogod da govori, to se obistinjuje.

Pet inferiornih mističkih moći

 1. Sposobnost poznavanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
 2. Sposobnost toleriranja topline, hladnoće i drugih dualnosti.
 3. Sposobnost poznavanja umova drugih.
 4. Sposobnost provjere utjecaja vatre, vode, otrova i oružja.
 5. Sposobnost da nas nitko ne može poraziti.

Iako sve ove sposobnosti izgledaju nevjerojatne i osobe koje ih postignu postaju jako moćne, u vedskim je spisima opisano kako su ovakve moći zapravo prepreka na putu samospoznaje. Čak u ovom svijetu možemo naići na osobe koje imaju nekakve moći i ljudi imaju sklonost da ih prihvate kao gurua ili ih poistovjećuju s Bogom, ali zapravo je riječ o osobama koje vrlo često imaju materijalističke želje da postanu vrlo moćni. Njihovu odlučnost svakako treba cijeniti, ali u konačnici to nije ono za čim bi osoba trebala težiti. Krajnji cilj vedskog znanja jest oslobađanje od tjelesnog i materijalnog poistovjećivanja te čista ljubav prema Bogu i svim živim bićima.


Widget not in any sidebars