Danvantari Ajurveda je ultimativna knjiga o drevnoj medicinskoj znanosti Ajurvedi: na 260 stranica, ilustrirana u full coloru, autora mr.sc. Dinka Bilića, magistra ayurvedske medicine i Vastua. Detaljno su opisani svi aspekti Ajurvede, dijagnostika i različite vrste tretmana i pripravaka. Knjiga će vas naučiti kako izračunati svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirati prehranu, poboljšati navike i zdravlje, dijagnosticirati zdravstveni problem i pronaći potreban lijek. Za razliku od sličnih uradaka, ova je knjiga napisana jednostavnim jezikom te je stoga laka za razumijevanje.

atma.hr – 39

Što je Ajurveda?

Ajurveda ili ayurveda je cjeloviti sustav liječenja. Ayu znači “život” a veda “znanje”. Stoga Ayurveda znači “znanost o životu”. Ayurveda je zabilježena sanskrtom u Vedama prije 5000 godina. Znanje sadržano u Ayurvedi je od trajne vrijednosti. Ayurvedska se znanost ne temelji na promjenljivim podacima. Ono nije podložno nesavršenstvima i netočnostima empirijske (zapadne) medicinske znanosti. Ayurveda je znanje koje nije ograničeno nekim vremenskim razdobljem i objašnjenja koja se ovdje navode poslužit će čitaocu tijekom cijelog života. Ayurveda sadrži osam osnovnih grana medicine: pedijatriju, ginekologiju, primaljstvo, oftalmologiju, gerijatriju, otorino-laringologiju, opću medicinu i kirurgiju.

Ayurveda ne obuhvaća samo znanost već i religiju (yogu) i filozofiju. Ayurveda je znanje o tome kako se istina izražava u životu. Ayurveda nije samo sustav medicine već znanost o zdravstvenom uzdizanju namijenjena da poveća našu dobrobit i sreću u svakom pogledu. Ona nam pokazuje ne samo kako da tretiramo bolest, već na koji način da živimo i dostignemo prirodno zdravlje, harmoniju i blaženstvo i maksimalno iskoristimo naše sposobnosti za dostizanje krajnjeg cilja, tj. savršenog zdravlja i sreće. Harmonija i blaženstvo je naše prirodno stanje. Da bi održali to stanje moramo poznavati našu prirodu i živjeti u skladu s njom, s našim realnim potrebama. To je ključ zdravlja.

To je znanost o SAMOBRIZI koja nas poučava da živimo zdravo i sretno do smrti i u idućem životu. Nitko osim nas samih ne može nam podariti savršeno zdravlje, tj. fizičko i umno zdravlje, blaženstvo i vječnost. Svatko može i dužan je naučiti praktična znanja samoozdravljenja koja su navedena u Ayurvedi. Svatko može potpuno ukloniti ili znatno smanjiti bolesti uravnoteženjem svih energija u tijelu. Ayurveda uči da je čovjek mikrosvemir, tj. svemir unutar svemira. Postojanje pojedinca neodvojivo je od sveukupnog svemirskog očitovanja. Ayurveda promatra zdravlje i bolest u cjelini, uzevši tijesnu povezanost osobnog i svemirskog duha, osobne i svemirske svijesti, energije i tvari. Ayurveda jasno osvjetljava osnovne zakone i principe koji upravljaju životom na Zemlji.

Razumjeti Ayurvedu znači, razumjeti sile koje uzrokuju naše blagostanje kao i one koje leže u korijenu naše bolesti. “Sushruta i Charaka Samhita”, su glavni komentari Ayurvede koji su dostupni danas, daju smjernice za zdravlje. U djelu Sutra Sthan, Sushruta kaže da savršeno zdravlje postoji kada su prisutna tri faktora:

-sve doshe (energije) trebaju biti u odgovarajućoj ravnoteži
-sva osjetila trebaju skladno funkcionirati
-duša treba biti blažena

Što Ayurveda nudi – osnovni cilj i postulati Ayurvede

-Dostizanje prirodnog zdravlja
-Zaštita ili održavanje našeg zdravlja u cijelosti (grubog i suptilnog materijalnog tijela)
-Krajnje oslobođenje od patnje i blaženstvo u ovom životu

Posljednji cilj može biti dostignut potpunim slijeđenjem reguliranog dnevnog ponašanja i sezonskih propisa, uzimanjem tvari za dugovječnost i pomlađivanje i yoga vježbe. Ovo potpuno slijeđenje je uvjet za uspjeh, tj. neprestano zdravlje i harmoniju. Potpun pristup Ayurvede je osnova na temelju prirodnog poticaja u tijelu za zaštitu života. U Charaka samhiti stoji da svako živo biće posjeduje tri osnovna ili prirođena instinkta ili želje:

– instinkt za samozaštitom ili zaštitom života
– instinkt za blagostanjem i
– instinkt za samospoznajom.

Od početka života postoji instinkt za zaštitu od negativnih utjecaja i djelovanja. Osjećamo da bi trebali biti zdravi, vječni i blaženi. Zdravlje, harmonija, vječnost i blaženstvo je naše prirodno svojstvo. Ne znamo kako to dostići. Ayurveda daje praktično znanje kako to dostići. Ako to nećemo ili ne znamo moramo patiti: Harmonija znači da ovo grubo tijelo, fino tijelo (um, inteligencija i lažni ego) i duša djeluju zajednički – prirodno. Vječnost znači da se više ne rađamo i ne umiremo (to je život u duhovnom, a ne u ovom materijalnom svijetu). Blaženstvo znači da smo uvijek sretni. Ta sreća je iznad bilo koje materijalne sreće.

Ayurveda u dovoljnoj mjeri govori o savršenom zdravlju i kako ga dostići. Govori tko se smatra savršeno zdravom osobom. Onaj čije su tjelesne energije (vata, pitta, kapha) u ravnoteži sa izbalansiranom probavom i metabolizmom (agnijem), čije je djelovanje tjelesnih tkiva i izlučivanje otpadnih tvari normalno i tko pravilno djeluje u sretnom stanju postojanja, istinski je (savršeno) zdrava osoba.

Ayurvedski životni propisi za prirodno zdravlje

Svaki ozbiljni student Ayurvede trebao bi u skladu s ovim propisima načiniti program za svoj osobni život. Trebao bi to napisati i striktno slijediti. Takav ayurvedski prirodni način življenja trebao bi postati prirodna potreba i navika svakog ljudskog bića. Odgovorni smo i dužni brinuti se o sebi. Ako slijedimo ayurvedska propisana pravila života tijekom cijelog života možemo dostići dugovječnost, zdravlje i blaženstvo.

Ayurveda preporuča tri važna, u prvom redu, preventivna pravila ili propisa za tu svrhu:

1. Osobna higijena i navike – Ovdje su uključeni dnevni propisi, sezonski (tijekom godišnjih doba) propisi i etički ili moralni propisi. Sve ovo obuhvaća i pravilnu svakodnevnu ishranu, fizičku, psihičku i spiritualnu harmoniju.

2. Metoda dugovječnosti, pomlađivanja i okrjepljenja Ovdje se koriste pomlađujuće i okrjepljujuće tvari. To su specijalne biljke koje odgađaju starost, daju snagu i imunitet, poboljšavaju mentalnu sposobnost i povećavaju vitalnost.

3. Yoga vježbe (asane) Ovo je posebna disciplina i kao oblik medicine smatra se dijelom pomlađujuće metode u Ayurvedi. Yoga vježbe drže grubo tijelo i um sposobnim i daju postojanost, te sprječavaju starenje i bolesti.

Za trajno ozdravljenje svatko treba prvo ukloniti uzroke bolesti, tj. odbaciti pogrešnu ishranu i način življenja, a zatim primijeniti proces pročišćenja i ozdravljenja. Ako ne uklonimo spomenute uzroke, bolesti će se ponovno vratiti.

Danvantari Ajurveda – Velika knjiga o Ajurvedi

danvantari ayurveda 1Ultimativna knjiga o drevnoj medicinskoj znanosti Ajurvedi!

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede, dijagnostiku i različite vrste tretmana i pripravaka.
Knjiga će vas naučiti kako izračunati svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirati prehranu, poboljšati navike i zdravlje, dijagnosticirati zdravstveni problem i pronaći potreban lijek.
Za razliku od sličnih knjiga ove tematike, ova je knjiga napisana jednostavnim jezikom te je stoga laka za razumijevanje.

260 stranica, tvrde korice, format A4, full color.

Autor: mr.sc. Dinko Bilić, magistar ayurvedske medicine i Vastua

Cijena: 232 kn