Nakon dugih zimskih dana i teške hrane osjećate se napuhnuto i teško vam se pokrenuti? Kako biste bili poletni i puni energije, vašem je organizmu potrebno čišćenje.
Isprobajte detoks na grčki način koji uključuje superzdrave namirnice poput limuna, maslinova ulja, artičoka i maslačka.
Zahvaljujući prehrani s obiljem zdravih masnoća i antioksidansa, u toj zemlji žive neki od najdugovječnijih ljudi, primjerice na otoku Ikariji, koji se smatra plavom zonom.
Doznajte koje vam namirnice mogu pomoći u eliminaciji toksina iz organizma te vraćanju optimalnog zdravlja.
Detoks na grčki način
1. Čaj od češnjaka
Možda niste ljubitelj češnjaka ili barem njegova mirisa? No, ta iznimno zdrava namirnica trebala bi se svakako naći na vašem stolu. Od češnjaka možete pripremiti odličan čaj za detoks.
Češnjak, koji se u Grčkoj naziva skordo, tisućama se godina koristio kao detoksikant. Razlog je taj što ovaj začin prirodno potiče stvaranje antioksidansa glutationa u organizmu.
Upravo je glutation ključni sastojak za zdravlje jetre i bubrega, glavnih čistača u ljudskom organizmu.
Češnjak je bogat i selenom, moćnim antioksidansom koji štiti organizam od oksidativnih oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala.
Priprema: stavite 3-4 češnja češnjaka da se prokuhaju u vodi tijekom 10-ak minuta. Procijedite, ohladite pa po želji dodajte malo meda i limuna.
2. Napitak od artičoke
Artičoke ili grčki anginares često se na Mediteranu pripremaju s krumpirom, graškom, koprom i maslinovim uljem. Osim što su iznimno ukusne, one su i jako zdrave.
Artičoke su odlične i za čišćenje organizma – stimuliraju obnavljanje jetre, čišćenje bubrega te potiču lučenje žuči, potrebne za dobru probavu.
Bogate su vitaminima i mineralima, snižavaju krvni tlak te pridonose zdravom mršavljenju.
Priprema: očistite artičoke te ih stavite da se kuhaju u vodi cca 25 minuta. Potom ostavite da se napitak ohladi, procijedite ga i čuvajte u staklenci.
3. Jelo od zelenih listova maslačka
U Grčkoj se zeleni listovi maslačka nazivaju horta. Od njih možete pripremiti ukusno i zdravo jelo u kombinaciji s koprivom i nekim drugim zelenjem.
Listovi maslačka bogati su željezom, kalcijem te drugim vitaminima i mineralima, kao i vlaknima i antioksidansima.
Oni djeluju i protuupalno te štite od dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Usto, imaju i svojstva diuretika, što znači da stimuliraju ispiranje i eliminaciju toksina iz jetre i bubrega.
Još kad maslačku dodate koprivu, malo djevičanskog maslinova ulja i limuna, nema bolje opcije za detoks i zdravlje organizma.
Priprema: očistite i operite listove maslačka i koprivu pa ih kratko prokuhajte. Procijedite pa poškropite s malo ekstra djevičanskog maslinova ulja i iscijeđenog limuna.
Svakako možete iskoristiti i vodu u kojoj se kuhalo zelenje – nakon što procijedite, popijte s malo iscijeđenog limuna.
Ovom jelu možete dodati i malo feta sira, rajčica i još nekog superzdravog sastojka po želji.
4. Voda s limunom
Na grčkom jeziku limun se naziva lemonia. Ovaj popularni citrus neizostavan je sastojak svakog detoksa, ne samo onog na grčki način.
Limunska kiselina štiti funkcije jetre te sprečava oksidativna oštećenja na stanicama.
Jednostavnim dodavanjem iscijeđenog limuna u salate i druga jela pomoći ćete regulaciji krvnog tlaka i eliminaciji upalnih procesa u organizmu.
U Grčkoj ga jedu svježeg te kao dodatak plodovima mora i jelima s roštilja, salati ili kuhanom zelenju.
Priprema: ujutro natašte popijte vodu s dodatkom iscijeđenog limuna i nekoliko kriški limuna. Birajte ekološki i domaći limun (ne smije biti prskan).
Ova zdrava navika konzumacije napitka s limunom odmah ujutro potiče zdravu probavu, poboljšava mentalno zdravlje i pomaže ispiranju toksina iz organizma.
5. Grčki čajevi za čišćenje organizma
Kako biste dodatno potaknuli eliminaciju toksina iz organizma, uza sve navedeno, možete konzumirati i čajeve od biljaka koje izvrsno uspijevaju na Mediteranu.
To su, među ostalim, koromač, kadulja, timijan, ljekoviti matičnjak i planinski čaj (lat. Sideritis syriaca).
Priprema čaja od koromača: 1 žličicu sušenih sjemenki koromača prelijte vrućom vodom. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte triput dnevno.