Medical photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Švedski lanac trgovina organskom hranom – Coop – odlučio provjeriti tezu koliko je stvarno važno je li hrana koju unosimo u organizam organska ili ne. Da bi provjerili tezu, jedna se švedska obitelj podvrgnula testiranju, odnosno dva je tjedna konzumirala isključivo organsku hranu. Sve je pratio Švedski instituta za zaštitu okoliša.

atma.hr – 78
Obitelj koja nikada nije konzumirala organsku hranu, konzumiranjem organske hrane u samo dva tjedna postigla nevjerojatne rezultate.

Svi mi znamo da je za naš organizam bolje da konzumiramo organsku hranu nego li hranu tretiranu pa i do nekoliko desetaka puta raznim vrstama otrovnih kemikalija. Nažalost, u mnogim slučajevima zbog neznanja o prirodi hrane na policama naših trgovina ili zbog previsoke cijene organske hrane, većina nas je “prisiljena” na konzumiranje tretirane, odnosno konvencionalno uzgojene hrane.

Još prije koju godinu jedan je švedski lanac trgovina organskom hranom – Coop – odlučio provjeriti tezu koliko je stvarno važno je li hrana koju unosimo u organizam organska ili ne. Da bi provjerili tezu, jedna se švedska obitelj podvrgnula testiranju, odnosno dva je tjedna konzumirala isključivo organsku hranu. Sve je pratio Švedski instituta za zaštitu okoliša.

Rezultati su poprilično drastični i mogli bi vas uvjeriti da konzumirate organsku hranu, ili još bolje, da je sami uzgajate i konzumirate.

atma.hr – 39

Testiranje urina

Prije prelaska na organsku hranu svi članovi obitelji dali su na testiranje urin u kojem je pronađena velika količina pesticida i kemikalija. Nakon dva tjedna što se ta obitelj hranila samo organskom hranom,  znanstvenici su ih ponovno podvgrnuli testiranju te je uočeno da se razina kemikalija u njihovim tijelima drastično smanjila te je u većini slučajeva bila samo u tragovima.

Kao što smo već napomenuli, testove je provodio Švedski institut za istraživanje okoliša, a obitelj je nakon ovog eksperimenta odlučila početi konzumirati samo organske namirnice.

Ovo nije prvi put da su znanstvenici istražili razliku između organske i konvencionalne hrane. Nedavna studija koju su proveli istraživači s RMIT sveučilišta, objavljenog u časopisu Environmental Research, pokazala je da se konzumacijom organske hrana za samo jedan tjedan značajno smanjuje količinu tih štetnik kemikalija u našem organizmu.

Konzumiranje organski uzgojene hrane ne bi trebao biti naš cilj samo zbog našeg zdravlja, već i zbog zaštite same prirode i okoliša. Naime, godišnje poljoprivrednici koji se bave konvencionalnim uzgojem hrane troše na milijarde litara otrovnih kemikalija koje ne završe samo u hrani koju jedemo, već i u tlu i vodi. danas je dobro poznato da su iste te kemikalije jedan od glavnih uzročnika pomora pčela kao i drugih populacija insekata.


transformacijasvijesti

atma.hr – 78