Ženama je aktivnija desna polovica mozga, a muškarcima lijeva, stoga se muškarac smatra manje podložnim energetskim utjecajima izvana pa će i frizura na jednog muškarca na suptilnoj razini djelovati puno slabije nego na jednu ženu. Kosa je produženje živčanog sustava, a vlasi kose su „energetske antene“. Ono što kosu čini lakšom metom za utjecaj su njeni vrhovi koji imaju suptilnu prazninu kroz koju mogu ući negativne energije. Ovaj otvor se otvara svaki put kad se žena šiša. Također, kad žena nosi van kuće potpuno raspuštenu kosu (bilo koje duljine), veća je vjerojatnost da se kroz nju nakupi negativna energija okoline i akumulira u tijelo stoga se savjetuje nošenje pletenica i punđa, posebno na mjestima s puno nepoznatih ljudi.

atma.hr – 52
Danas je kosa način izražavanja individualnosti, pokazatelj statusa osobe: mi nehotice procjenjujemo stanje osobe upravo po njoj. Stoga djevojke i žene troše puno vremena na postupke njege jer se njegovanost odmah primijeti. Ovakav stav se objašnjava činjenicom da ovaj dio ljudskog tijela ima jedinstvenu osobinu pohranjivanja i akumuliranja informacija.

Od davnina se kosa smatrala nečim čarobnim i svetim

U starijim vremenima, duga kosa bila je karakteristična za muškarce na isti način kao i za žene. Snaga i gustoća kose govorili su o zdravlju i vitalnosti osobe.

Samo odabrani i bliski ljudi smjeli su nekome dodirnuti kosu. Vjerovalo se da je u kosi i život osobe, i njegova smrt. Da su oni veze između Zemlje i Neba, a o nama ovisi hoće li ta veza biti čvrsta i harmonična. Zato su naši preci, a posebno žene, nosile dugu kosu i njegovale je kao zjenicu oka svoga.

Što je kosa duža i njegovanija i što je žena pažljivije štiti od tuđih pogleda (izvan kuće), skupljajući je u punđu ili pletući u pletenicu, to ona ima veću moć. Vede kažu da žena s dugom kosom ima takvu moć da joj nijedan muškarac ne može odoljeti i u tom su duhu vedske žene voljele pokrivati glavu pred svim odraslim muškarcima, osim pred ukućanima.

atma.hr – 52
Vrlo često je bilo zabranjeno šišati djecu dok ne ojačaju tj. ne narastu do određene dobi. Nije se šišalo bolesne, slabe, bojeći se da im to ne pogorša stanje.

Duga sijeda kosa starješina govorila je o njihovom akumuliranom iskustvu, mudrosti, a mnogi monasi i askete taj običaj duge kose još uvijek njeguju.

Muslimani i hindusi (muškarci) vrlo često briju glave prije posjete mjestima hodočašća i inicijacija, što ukazuje na posebnu pažnju na funkciju kose.

Određeni misticizam s obzirom na kosu još uvijek je sačuvan u svakodnevnom životu.

Kada želimo nešto promijeniti ili se riješiti depresije, negativnosti, često počinjemo od frizure. Mnogi skupljaju kosu nakon šišanja i spaljuju je.

Kosa pohranjuje suptilnu energiju osobe, utječe na njegovo biopolje, općenito duhovno i fizičko stanje. Utječući na njih, možete utjecati na unutarnji svijet osobe. Mnogi vjeruju da kosa osobu povezuju s kozmičkom energijom, usklađuje odnose sa silama prirode.

Okultisti koriste rezane kovrče u mnogim ritualima, obredima, proricanju jer vlasi čuvaju pamćenje i veliku količinu informacija o osobi. To je prisutno u mnogim kultovima i sektama. Oštećenje ili crna magija se nanosi upravo na neprimjetno ošišanoj kovrči.

“Sve baš, sve je mrtvo: oči, dah i ruke,
Sve što očajanjem htjedoh da oživim
U slijepoj stravi i u strasti muke,
U dvorani kobnoj, mislima u sivim.
Samo kosa tvoja još je bila živa,
Pa mi reče: Miruj! U smrti se sniva.”

-dio pjesme Utjeha kose – A.G. Matoš

atma.hr – 52
5 najčešćih ženskih frizura

Budući da je atmosfera u ovoj vremenskoj eri Kali yuge (“mračno, željezno doba”, posljednje u dugim cikličkim periodima vremena po Vedama) – energetski i duhovno izuzetno zagađena, kosa nam može predstavljati ometajući faktor u duhovnom rastu i općem mentalnom stanju ako ne obraćamo pažnju na vanjske utjecaje.

Razmotrimo 5 najčešćih vrsta ženskih frizura:

  1. Kratka kosa
  2. Duga puštena kosa / rep
  3. Kosa upletena u pletenicu
  4. Kosa vezana u punđu
  5. Dredovi (Dreadlocks)

U suptilnom smislu, postoji razlika između muškaraca i žena: ženama je aktivnija desna polovica mozga (emocionalnija, kreativnija – energija Mjeseca), a muškarcima lijeva strana mozga (logični um, racio – energija Sunca).

Muški um se u suptilnom smislu smatra manje podložnim ka nevidljivim energetskim utjecajima izvana, tako da na muškarce frizure djeluju slabije nego na žene, stoga se ovo istraživanje pomoću šestog osjetila obraća prvenstveno ženama.

1. Kratka kosa

Kratka kosa se općenito gledajući ne preporučuje ženama, jer su tada sve vlasi kose otvorene i strše prema van, privlačeći negativnu energiju iz okoline, u glavu, uzrokujući nestabilnost uma, iritabilnost, glavobolje i slično.

Slavensko-arijevske Vede kažu: “Ne šišajte kosu uzalud, jer nećete shvatiti mudrost i izgubiti zdravlje.” Stoga Slaveni praktični nisu šišali kosu. To su činili samo oni koji su se htjeli “odreći zle kobi” – riješiti se neizlječive bolesti, preporoditi se ili duhovno očistiti od grijeha. Stoga, ako je u vašem životu bilo vrlo teško razdoblje, možete skratiti kosu. U starim kulturama žene nikad nisu šišale kosu ili vrlo rijetko. Bilo je to jednako odsjecanju žene od izvora energije. Zbog toga bi osvajači i barbari, tijekom invazija, prije svega zgrabili princezu i odrezali joj pletenicu, čime bi lišili moći, časti i snage ženu, princa, pa čak i sam grad.

atma.hr – 52
Danas žene biraju kratke frizure, ne shvaćajući da time slabe svoju prirodnu snagu.

Prema Vedama, idealna duljina kose je ispod točke u središtu prsa gdje se nalazi anahata čakra. Ako je kosa kraća, žena gubi vezu s Bogom i sposobnost kontrole svojih emocija. Čim ženi naraste kosa ove duljine, u njezinom životu odmah se počinju događati pozitivne promjene. Duljina kose određuje količinu i brzinu dolazne energije. Što je kosa duža, to je veća količina energije i duži je put te energije. Tako je ženi lako obavljati svoje obveze.

Kratka kosa povećava mušku energiju, tako da žena ne može primiti potrebnu količinu informacija iz svemira i koristiti ih za dobrobit svoje obitelji.

Ako kosa ispada, onda je potrebno raditi sa svojom obitelji. Kod žene gubitak kose najčešće signalizira probleme s mužem ili ocem.

2. Duga puštena kosa

Duga kosa je okružena energetskim valovima, štiteći vas od negativnih utjecaja i dajući moć. Pošto kosa skladišti energiju, ako ne želite „prikupiti” lošu energiju iz vanjskog svijeta, najbolje je napustiti kuću sa skupljenom (posebno punđa ili pletenica) ili pokrivenom kosom, a za spremanje energije ili kad ju želite podijeliti s voljenima, potrebno je pustiti kosu.

Duga puštena kosa ima neke pozitivne elemente kao što je privlačenje Šanti pozitivne energije, ali i dalje privlači negativnu energiju iz okoline preko krajeva kose i povećava svijest duše o tijelu, što se iz duhovnog kuta također smatra nepovoljnim utjecajem.

Kada žena spava s raspuštenom kosom, vrhovi vlasi su izloženi utjecaju negativne energije, koje su noću aktivnije zbog povećanja rađa-tama vibracija u okolini. Ovo je posebno izraženo kod žena koje ne rade redovno duhovnu praksu.

(Kosu pred san možete splesti u opuštenu pletenicu ili jako blago stisnutu punđu na vrhu glave.)

banner za knjige putovanje dusa

309546434 164914589465860 1848700821043169861 n

Djelovanje negativne energije kroz izložene vrhove

Istraživanjem temeljenim na duhovnoj znanosti otkrili smo da u kosi prevladava više raja-tama komponente nego u ostatku tijela. Zato je prirodno da kosa postaje meta negativnih energija, jer u njihovom sastavu također prevladava raja-tama komponenta. Ono što kosu čini lakšom metom za utjecaj su njeni vrhovi koji imaju suptilnu prazninu kroz koju negativne energije mogu ući. Ovaj otvor je vrlo mali, ali se otvara svaki put kada se žena šiša.

Svi otvori na tijelu su podložni suptilnim utjecajima. Na primjer, negativne energije putem hrane mogu ući kroz usta u tijelo.

Kada su vrhovi kose izloženi, kao na prethodno navedenoj suptilnoj slici, negativne energije koriste prazninu u njihovim vrhovima i putuju u pore vlasišta. Rezultat toga je nakupljanje ometajućih energija kroz sve pore što obično narušava ženin intelekt. Kada žena nosi raspuštenu kosu mnogo je veća vjerojatnost da se nakupi crna energija u tijelu. Zbog toga se ženama ne preporučuje šišanje kose, odnosno jako rijetko.

Kosa skupljena u rep

Ovo je bolje od potpuno puštene kose, ali nije toliko dobro kao pletenica i punđa jer rep i završeci kose koji su slobodni i dalje prikupljaju negativnu energiju okoline.

atma.hr – 52
3. Kosa upletena u pletenicu

Kosa upletena u pletenicu stvara centre pozitivne energije u svakom ukrštanju pletenice, a cijela frizura pletenice privlači Božansku Svjesnost i smatra se izrazito povoljnom frizurom za žene iz duhovnog kuta.

Kroz povijest, kod skoro svih generacija žena, duga pletenica je imala posebno mjesto, ali i skriveno značenje: ona pokriva kralježnicu i štiti čakre – energetske centre smještene duž kralježnice. To ispunjava duh žene posebnom vitalnošću.

Raspuštena kosa smatrana je gubitkom energije i poticajem na seksualnu privlačnost. Svaka je žena kosu puštala samo kod kuće, pred mužem i djecom. Velika se važnost pridavala pletenju pletenice, ovaj proces je bio spor i nježan s obzirom na kosu. Žena bi raspuštanjem kose oslobađala nakupljenu energiju. Do danas se održalo vjerovanje da djevojka, ako želi privući pažnju potencijalnog mladoženje, treba raspustiti pletenicu s mislima o njemu, a potom se muškarcu pokazati raspuštene kose.

Zbog činjenice da je Shakti – Ženska energija koncentrirana u kosi, u vedskoj kulturi nije uobičajeno dopustiti da bilo tko osim muža i oca dotakne njihovu kosu.

Da bi “privukla” pažnju muškarca, djevojka treba nježno vrtjeti uvojak oko prsta, kao da vezuje misli muškarca za svoju svijest i za sebe. Često su vještice (vješte žene) svojom kosom uvijale energetski lijevak, povezujući se s energijama elemenata, a razuzdane žene uvijek hodale s raspuštenom kosom.

4. Kosa zamotana u punđu

Kosa zamotana u punđu je od svih spomenutih duhovno najpozitivnija, jer za razliku od pletenice, kraj kose biva zamotan u unutrašnjost punđe i ne dozvoljava bilo kakav dotok negativne energije kroz krajeve, već energija kruži kroz punđu u smjeru kazaljke na satu.

309811226 164914592799193 2688098375558693698 n

BHAGAVAD GITA

5. Dredovi (dreadlocks)

Dredovi su s druge strane najnepovoljnija frizura za žene (i muškarce), što negativni entiteti obilno koriste kada im je namjera da ometaju osobu.

Osoba koja nosi dredove ima 5% veću šansu da će je ometati negativne energije. Rezultat mogu biti težina misli, glavobolje, pretjerana emotivnost, nestabilnost uma…

Negativne energije ne utječu na askete i jogije koji nose dredove jer oni imaju puno pozitivne energije zbog svoje intenzivne duhovne prakse.

Neka vjerovanja iz drevnih tradicija (Vede, stara Rusija, Slaveni, Indijanci, Egipćani…)

Razdjeljak na sredini usklađuje suptilno tijelo, daje zaštitu, poboljšava zdravlje žene.

Visoka punđa ili konjski rep dodaju na snazi i izdržljivosti.

Ako žena pušta šiške, onda nastoji sakriti svoje misli. U stara vremena vjerovalo se da kosa spuštena na čelo zamagljuje put života i zatvara njegovu svrhu.

Kosa skupljena u nisku punđu razvija u ženi kvalitetu kao što je krotkost.

Ako začešljate kosu unatrag ili napravite “fontanu” – odmah ćete se smiriti i osjetiti nalet snage.

Ženama se ne preporučuje šišanje kose tijekom trudnoće kako bi se izbjegao odlazak vitalne snage potrebne za rođenje djeteta.

Nemojte dati (prodati) pletenice za perike i druge svrhe, jer stranci s različitim namjerama mogu koristiti energetski nabijen biološki materijal i mogu naštetiti prošlom vlasniku.

Što je duža ženska kosa, to žena više može utjecati na druge. Minimalna duljina je do sredine lopatice (gdje je anahata čakra- srčana čakra).

Dok kosa još nije izrasla, potrebno ju je skupiti straga i vezati dugom vrpcom, tako da joj krajevi dosežu do lopatice.

Možete bojati kosu. Najbolja je indijska kana i prirodne boje, najbolje maksimalne razlike do 3 nijanse od prirodne.

Razdjeljak sa strane nositi na način da je glavnina kose češljana na lijevoj (ženskoj) strani.

Kosu trebamo pustiti samo kada želimo na nekoga snažno utjecati. Kada je opuštena, kosa će početi odavati energiju koja se nakupila dok je bila u pletenici.

Kosa se nakon šišanja ne smije bacati. Mora se skupiti i spaliti.

Bolje je sušiti kosu bez sušila za kosu, prirodno i “češljati” je što više moguće prstima.

Ne šišajte kosu prije važnih događaja koje ste dugo očekivali, kako ne biste ometali tijek sudbine.

Češljajte kosu polako, izgovarajući pozitivne stavove, razgovarajte s kosom.

Nakon posjete bolnici ili groblju, kosu treba odmah oprati pod tekućom vodom.

Tretirajte svoju kosu kao neprocjenjiv dar. Pustite kosu pred voljenim muškarcima s osjećajem da ste poput boginje.

atma.hr – 52
Vjeruje se da njegovanom dugom kosom pomažemo da obilje dođe u naš dom.

Ako patite od bolesti i gubitka snage, morate pustiti kosu.

Da biste dobili odgovor na goruće pitanje, prije spavanja trebate isplesti kosu i otići u krevet. Ujutro rasplesti i ići svojim poslom. Odgovor će doći.

Prema drevnim slavenskim tradicijama, vjeruje se da ako muž češlja kosu svoje žene, on uzima njezinu energiju. Tako su žene davale moć muškarcima kada je to bilo potrebno.

Često se događa da kada žena ošiša svoju dugu kosu, obitelj zadesi nesreća. I obrnuto, ako se žena odluči za rast kose, život joj se počinje mijenjati na bolje, energija joj se povećava.

Kosu je preporučljivo prati maksimalno jednom svaka 3 dana. Svakodnevnim pranjem kose, ženska energija postaje tanja.

Kako bi se očistila suptilna energija žene, kana se na Istoku koristiti od davnina. Morate namazati kanu na glavu i držati 5 minuta, a zatim dobro isprati vodom. Što više, bolje je ne uzimati bezbojnu kanu. Bolje je obojiti kosu u boju koja se može naći u prirodi.

Kovrče povećavaju žensku privlačnost.

Ovladajte tehnikom samostalnog pletenja pletenice.

Ako imate ispit, važan sastanak ili bilo koji drugi važan posao, obavezno ispletite kosu. Tako ćete akumulirati snagu.

Trebali biste biti iznimno odgovorni u odabiru osobe koja će vas šišati. Uostalom, u tom procesu on vam može dati dio životnog iskustva pa čak i promijeniti karmu. Ako ste žena, morate odabrati majstora istog spola kao i vi. Bit će super ako je vaša frizerka puno starija od vas, jer što više životnog iskustva ima, to više može utjecati na vašu sudbinu. Samo zapamtite da ona mora biti vesela, energična i prijateljski raspoložena kako bi njezin utjecaj bio pozitivan.

Muškarcima nije preporučljivo ići ženskoj frizerki jer ona može neutralizirati energiju supružnika i otjerati ga iz obitelji. Idealna opcija je kada žena ili majka šiša muškarca. Ranije su žene nužno proučavale frizersku umjetnost.

atma.hr – 52
Češljajući kosu prije odlaska u krevet, žene time odbacuju sve probleme koji su se nakupili tijekom dana. To se mora učiniti s osjećajem, smislom, dogovorom. Preporučljivo je razmišljati o nečemu dobrom, pjevušiti (kako mnogi kažu “predati”) ili izgovarati pozitivne afirmacije.

Kosa akumulira ne samo fizičku prljavštinu, već i suptilnu – uvrede, svađe, neugodne razgovore. Osjećate li se nezadovoljnima ili osjećate li prazninu i gubitak energije, operite kosu ili je barem poškropite tekućom vodom i primijetit ćete pozitivne pomake u raspoloženju.

Kada žena održava svoju kosu u pravilnom redu, nosi je do maksimalne dužine te dobiva veliku količinu energije i zaštite. Obično takve žene imaju vrlo dobro razvijenu intuiciju, a u kući vladaju ljubav i obilje.

ATMA / spiritualresearchfoundation.org / minikar.ru /