feng-shui

Često krajem ljeta, prije početka nove školske godine preuređujemo dječje sobe. Stoga pogledajmo kako Feng Shui može pomoći našim školarcima i studentima!

atma.hr – 78
Za početak možemo očistiti sobu mlađih članova obitelji od nereda. Nakupljen nered je veliki neprijatelj pravilnog strujanja energije kroz prostor. Uklonite svu staru odjeću, igračke i knjige.

Sve ono što je dijete preraslo, što mu više nije interesantno, te sve ono što je neispravno ili potrgano treba pokloniti odnosno baciti.

feng-shui

Nanesite svježi sloj boje na zidove i razveselite dijete nekim novim detaljem – to može biti vesela vješalica za odjeću, nove zavjese, prekrivač za krevet, vreća od eko kože za sjedenje, nove posude za olovke i pisaći pribor… u svim trgovačkim centrima možemo pronaći zaista velik izbor ovakvih ukrasa posebno dizajniranih za dječje sobe.

Posebnu pažnju trebamo obratiti na radni stol i stolicu. Veličina radnog stola je važna – ako je stol prevelik, dijete se može osjećati pritisnuto obavezama. S druge strane premalen stol može ometati očitovanje naučenog. Stoga djetetu dobi do puberteta kupite radni stol koji je niži i manji od standardnih radnih stolova. Otprilike u doba kad dijete uđe u pubertet kupuje se radni stol standardnih dimenzija i visine. Jako je loše ako prvašiću odmah kupimo stol za odrasle.

Ladice sa strane su povoljnije od onih na sredini stola (ispod ploče za pisanje).

atma.hr – 52
Stol mora biti stabilan. Kad je nestabilan (klimav), onda će i znanje biti „klimavo“.

Osim veličine, bitna je i pozicija stola. Svakako se preporučuje postaviti ga blizu prozora (zbog prirodne rasvjete), ali tako da dijete može vidjeti ulaz u sobu dok uči. U suprotnome može doći do slabe koncentracije i nesigurnosti. Kako biste to spriječili, postavite neki sjajni predmet (na primjer stolnu lampu sa sjajnom metalnom površinom ili malo ogledalo) u kojem će se odražavati ulaz.

pexels julia m cameron 4145153

Do loše koncentracije još dovode i figurice, igračke te razne druge sitnice poslagane na radnom stolu. Naučite svojeg đaka kako je to prostor za učenje, a ne za igru. Na njemu trebaju biti samo predmeti povezani s učenjem.

Pored stola stavite oglasnu ploču (pano od pluta ili whiteboard) i na nju raspored sati, termine slobodnih aktivnosti i slične podsjetnike. Posteri, fotografije i razglednice na zidu oko stola odvlače pažnju i ometaju učenje.

banner himalajska lampa

Jako je loše staviti iznad stola policu, naročito ako će biti direktno usmjerena u djetetovu glavu. Također se ne preporučuje staviti radni stol ispod kreveta na kat, jer će ležaj iznad stola stvarati konstantan pritisak.

Radna stolica treba biti na kotačima, anatomska i prilagođena dobi djeteta (nije dobro manjoj djeci kupovati stolice za odrasle).

children 4508017 1280

Sjeveroistočni kut dječje sobe pripada osmom polju Pa-Kuae kojeg povezujemo sa znanjem, mudrosti i učenjem. Stoga je sjeveroistok jedan od najbitnijih kutova i njegovom uređenju se pristupa s posebnom pažnjom.

Provjerite postoji li nered u tom dijelu sobe, jer će nered baš u ovom dijelu imati posebno negativan utjecaj na uspjeh u školi odnosno fakultetu.

Postavite u sjeveroistočni kut policu za knjige te figuricu kornjače, nekoliko velikih kamena koje dijete samo pronađe i odabere u prirodi, mali globus, figurica sove te neobrađen (sirov) gorski kristal. Ove predmete možete postaviti i na sjeveroistočni dio stola ukoliko to nije moguće napraviti u SI kutu sobe.

Općenito ne preporučuje se u dječje sobe stavljati puno biljaka. Jedino ako dijete samo izrazi želju za biljkom, stavite jednu do dvije manje lončanice (po mogućnosti što dalje od kreveta). Jedina biljka koju nikako nemojte staviti je bonsai.

atma.hr – 78
Bonsai je simbol sputanog rasta i razvoja te štetno djeluje gdje god da ga stavimo, a naročito je loš u dječjoj sobi. Iako se na internetu mogu pronaći savjeti kako je bonsai dobar po Feng Shuiu, to je potpuno pogrešna informacija. Bonsai pripada japanskoj tradiciji, dok je Feng Shui nastao u Kini.

Kao što ste vidjeli, primjena ovih savjeta je jednostavna i brza, a uvelike može pridonijeti pravilnoj cirkulaciji svježe, yang energije kroz prostor te pomoći boljem fokusu vaše djece.

Svim školarcima i studentima želim puno uspjeha i odličnih ocjena,

Vjera Tomaš
www.kreativandom.com

Vjera TomasVjera Tomaš se već 20 godina bavi Feng Shuiem te je jedna od prvih praktikanata ovog drevnog znanja u regiji. Tokom godina uredila je velik broj privatnih i poslovnih prostora, a uz to se bavi energetskim čišćenjem prostora, savjetovanjem pri kupnji zemljišta i nekretnina, izradom plana adaptacije nekretnine te projektiranjem kuća. Redovno organizira seminare, radionice i edukacije iz raznih područja Feng Shuia. Duboko vjeruje da promjenom kvalitete energije u prostoru možemo poboljšati kvalitetu svojeg života. Kako stara kineska poslovica kaže: prije nego što počneš mijenjati svijet, prođi tri puta kroz svoj dom.


FENG SHUI GIF