Ovim šarenilom na tanjuru oduševit ćete sebe, porodicu i goste. Grašak sa krumpirom i kupusom popularno je indijsko jelo, koje sam ja naučila praviti od svoje svekrve 🙂 Ja sam koristila ljubičasti kupus jer me oduševljava bojom, no u Indiji ga prave sa zelenim kupusom, jer tamo ljubičasti kupus nije dostupan. Zdravo, ukusno i šareno…

 

Potrebno (za 3 osobe):

3 velika krumpira
300 grama graška (svježeg ili smrznutog)
1/2 kg (ljubičastog) kupusa
4 žlice ulja za prženje
sol (po želji, slobodno dodajte više u ovo jelo)
1/2 žličice kurkume
čili u prahu (po želji)
1 žličicu korijandera u prahu (ukoliko nemate, dodajte žličicu limunovog soka, kada je jelo gotovo)
1/2 žličice kumina/kima
za dodatno aromatiziranje (1 cm štapića cejlonskog cimeta)

Priprema:

Na zagrijanom ulju propržite kumin (i štapić cimeta), dok ne poprimi crnu boju i počne otpuštati aromu. Dodajte usitnjen krumpir i pržite do 5 minuta, dok krumpir ne počne poprimati zlatnožutu boju (ne bi trebao ni da se potpuno ispeče, jerće se onda raspadati poslije).

Dodajte grašak (NIJE GA POTREBNO PRETHODNO ODMRZAVATI, NITI PROKUHAVATI). Ukoliko je grašak smrznut, samo ga istresite iz vrećice, onako zaleđenog. Pržite sve zajedno još 10 minuta (ukoliko je potrebno, dodajte još ulja).

U toku prženja dodajite začine: kurkumu, korijander, čili.

Dodajte kupus i sve dobro izmiješajte. Pržite još nekoliko minuta, zatim dodajte so, pola čaše vode, smanjite temperaturu i poklopite. Ostavite da se sve izdinsta, i miješajte svakih minut-dva, dok se sva voda ne upije. Sada bi i grašak i krumpir trebali omekšati i biti potpunosti skuhani. Ukoliko nisu, dodajte još 1/2 čaše vode i ponavljajte postupak dok povrće ne bude potpuno skuhano.

Ja sam povrće poslužila s lećom, salatom, basmati rižom, jogurtom i paratha-pecivom. Dobro se slaže uz bilo koje pecivo ili jelo s rižom. Svakako bih preporučila neku juhu ili varivo od leće.

leca-jelo-od-povrca-paratha

Dobar tek!

Danijela Jokić-Vaislay
vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com