Ovaj recept za najjednostavniju čokoladnu tortu od samo 3 sastojka dolazi nam s YouTube kanala Useful and quick. Torta ne sadrži gluten i laktozu i ne peče se. Ako tražite brzu, jednostavnu, a zdraviju tortu, ovo morate isprobati!
Sastojci:
- 180 g tamne čokolade
- 375 ml kokosovog mlijeka
- 2¾ šalice (220 g) zobenih pahuljica
OPCIJA – sjeckani orašasti plodovi po želji
Upute:
1. Okrugli kalup promjera 18 cm premažite maslacem i podlogu obložite papirom za pečenje.
Također premažite i papir za pečenje. Staviti sa strane.
2. Čokoladu nasjeckajte i otopite u kokosovom mlijeku.
3. Dodajte zobene pahuljice i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
4. Izlijte smjesu u kalup.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, najmanje 4 sata prije posluživanja, dok se ne stegne.
5. Poslužite uz svježe voće.
Napomene:
- Ova torta i nije tako slatka jer ne koristimo nikakav šećer osim čokolade.
- Ako više volite malo slađi kolač, dodajte 1-2 žlice šećera ili drugog zaslađivača u kokosovo mlijeko.
- Čuvajte u hladnjaku do 5 dana.
Jesu li zobene pahuljice gluten-free?
Godinama se vode polemike oko toga možemo li zob svrstati u kategoriju gluten-free žitarica. Naime, čista zob jest gluten-free žitarica i sigurna je za većinu osoba koje imaju neki oblik intolerancije ili alergiju na gluten. S druge strane, zob se nerijetko kontaminira glutenom zbog samog procesa obrade u istim industrijskim pogonima u kojima se obrađuju i žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma. Međutim, istraživanja pokazuju da osobe s celijakijom ili alergijom na pšenicu mogu dnevno pojesti 50 do 100 g zobi bez neželjenih nuspojava.
Izvor: Useful and quick