Čapati (chapati ili roti) je popularno indijsko pecivo, odnosno vrsta tankog beskvasnog kruha ili pogačice. Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suhoj tavi ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Lagani za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.

atma.hr – 78




Čapati – indijske pogačice od polubijelog ili cjelovitog brašna – su nezaobilazan dio indijskog obroka.

Naime, većina Indijaca ih sa zadovoljstvom jede svaki dan kao što mi jedemo kruh.

Prednost čapatija je da ne sadrže kvasac i da se mogu napraviti od 100% integralnog brašna.

Vrijeme pripreme:

30 min (plus tijesto mora odstajati 30-60 min)

Sastojci za 10-ak čapatija:

200 gr graham (integralnog) brašna,

200 gr polubijelog brašna (tip 850),

1 žlica pšeničnih klica,

sol,

voda po potrebi,

maslac, ghee, margarin ili ulje za premazivanje pečenih čapatija

atma.hr – 75




Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i polagano dolijevajte vodu kako bi umijesili meko, elastično i glatko tijesto koje se ne lijepi.

Mijesite oko 5 minuta te ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.

Ponovno premijesite tijesto i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrijte tavu na vatri.

Kuglicu tijesta razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu.

Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika promjera oko 15 cm, a debljine cca 3 mm.

Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna te ga stavite na vruću tavu bez da vam se izgužva.

Pecite s jedne strane oko minutu odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mjehuri.

atma.hr – 78




Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđkasta mjesta.

Ako nemate plin, spravljanje čapatija završite u tavi.

Okrenite ga još jednom dok se ne napuhne kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.

Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tave i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.

Čapati će se napuhnuti poput balona, a znat ćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.

Stavite ga na tanjur, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem, ghee-om, margarinom ili uljem.

Servirajte ih tople.

Čapati možete napuniti svježim ili kuhanim povrćem, ribanim sirom ili bilo kojim drugim punjenjem i poslužiti kao samostalni obrok.

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA