atma.hr – 52
Konzumiranje dobre hrane može biti temelj dobrog zdravlja. Međutim, većina ljudi ignorira činjenicu da jednostavno jedenje hrane nije uvijek dovoljno. Kako bi se u potpunosti iskoristili veličanstveni sastojci koje hrana sadrži, važno je i da vaše tijelo apsorbira te hranjive tvari u potpunosti.

Jednostavna konzumacija nije dovoljno za mnogu hrane, među kojima je i kurkuma, koja je snažno ljekovito sredstvo, ako se koristi ispravno.

Kurkuma ili “indijski šafran” dolazi od korijena Curcuma Longa biljke i najpopularnija zbog toga što je jedan od glavnih sastojaka curry-a i žutog senfa. Još od davnih vremena, osobito u indijskim i kineskim medicinskim sustavima, kurkuma je snažan anti-upalni lijek.

Čak i danas, ako se borite s upalnim bolestima crijeva, možete pokušati s dodatkom prehrani od kurkume (kurkumin) i početi ga uzimati redovito. Važno je napomenuti kako je kurkuma otopiva u masnoći topljivi, dakle, vaše je tijelo nije u mogućnosti iskoristiti bez da se otopi u masti.

Kako bi ste izvukli najbolje od kurkume kurkume, kombinirajte je s malo masnoće. Aktivni sastojak kurkume, Kurkumin, treba masnoću kako bi prošao kroz želudac i tanko crijevo, te došau u krv gdje može ponuditi svoje najveće prednosti. Kuhanje s curry-em, vašem tijelo će donijeti najbolje od kurkumina, jer se obično nalazi ulje u receptu. No, čak i kada curry nije na jelovniku, možete koristiti kvalitetne masnoće kako bi osigurali da vaše tijelo dobije najviše iz njega.

Zlatno mlijeko je drevni način korištenja prednosti kurkume. Recepti za zlatno mlijeko obično uključuju otapanje paste od kurkume i vode u malu šalicu mlijeka i kokosovog ulja. Korištenje visokokvalitetne organske kurkuma u pripremi mlijeka je uvijek važno.

Pasta se može pripraviti i čuvati u hladnjaku tjednima. Postoji mnogo načina za pripremu i kuhanje kurkume tako da može biti u potpunosti apsorbiran.

Pokušajte sljedeće:

  • Pospite malo kurkume na avokado, koji ima veći sadržaj masti od većine voća.
  • Otopite je u žlici kokosovog ulja prije dodavanja u smoothie.
  • Umiješajte je u maslinovo ulje, a potom prelijte u svježe povrće kao preljev za salatu.
  • Kombinirajte kurkumu ili Kurkumin s crnim paprom. Prema nutricionistkinji Stacy Kennedy dodavanje crnog papra u kurkumu ili u hranu začinjenu kurkumom, poboljšava bioraspoloživost kurkumina za 1000 puta, zbog piperina, onoga što papru daje ljuti okus.

Sjetite se da kurkuma s dodanom masnoćom tijelu donosi cijeli niz zdravstvenih prednosti. Kurkuma je izvrstan izvor i željeza i mangana. Također je dobar izvor vitamina B6, prehrambenih vlakana i kalija. Od reguliranja krvnog tlaka i upalnih problema, do sprečavanja Alzheimerove bolesti i liječenja depresije, ovaj prekrasan korijen može imati nesagledive pozitivne učinke na vaše zdravlje ako znate kako ga koristiti.

atma.hr – 52