Fenomenalne i uz slane i uz slatke priloge.Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz … Odlične su u svakoj kombinaciji!

Uvijek govori dobro o drugima…




RECEPT

Sastojci: 550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, ulje za prženje.

Priprema: U dublju posudu sipati jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmiješati.

Postepeno dodavati brašno i zamijesiti mekše tijesto.

Tijesto staviti u najlon kesu (za zamrzivač) i ostaviti u hladnjak da odstoji 10 minuta.

Nakon toga, tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, formirati oblik “valjka”, i izrezati na 7 dijelova.

Svaki dio premijesiti formirajući 7 loptica.

Staviti ih na pladanj i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu oklagijom razviti u krug (veličine tanjura).

Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umjerenoj vatri dok ne porumene s obje strane. Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocijedio višak masnoće.

Služiti uz sir, ajvar, kajmak ili kao slatku varijantu uz džem, pekmez ili namaz … Odlične su u svakoj kombinaciji!

stil.kurir/oklagija.rs

Uvijek govori dobro o drugima…




 

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.