Ulažući malo više, možete postići željeni dizajn, učinkovitost i performanse bez brige o preranim popravcima i zamjenama

Pronađite savršenu kombinaciju funkcionalnosti i dizajna

Dvije glavne stvari koje se ne rijetko sukobljavaju prilikom kupovine sudopera i slavine su funkcionalnost i estetika. Funkcionalnost je oduvijek bila jedan od fokusa kad su u pitanju sudoperi i slavine, budući da je sudoper najiskorišteniji prostor u kuhinji, a time i predmet koji je najčešće u upotrebi. Danas je dostupno toliko opcija sudopera, a samim tim i dizajna koji prate trendove koji su usredotočeni na estetiku. Baš zbog mora inovacija koji je u ponudi na tržištu, sve je teže odabrati sudoper ili slavinu koji su idealni za vaše potrebe. Sudoper se može koristiti za pranje i ispiranje predmeta tijekom ili nakon pripreme hrane, kao i za pranje suđa ili čišćenje odjeće. Uloga sudopera i slavine od prije 50 godina je ostala ista, ali su se materijal i dizajn drastično promijenili, što je osim funkcionalnosti, pružilo i nove mogućnosti u dizajnu. Kuhinjski sudoperi dolaze u različitim značajkama zbog svoje funkcionalnosti, pa kao takav spada u višenamjenski uređaj. To može uključivati dasku za odvodnjavanje za sušenje posuđa i pribora za jelo ili manju zdjelu za ispiranje predmeta.

Vrste sudopera i koje odabrati?

Bitno je znati za koju namjenu će vam sudoper i slavina najčešće koristiti, te za koji ambijent će biti namijenjene. Tako na primjer keramički sudoperi savršeno pristaju estetici seoske rustikalne kuhinje, ali se lakše mogu oštetiti za razliku od inox ili granitnog materijala. Kuhinjski sudoperi moraju podnijeti sve što možete zamisliti u kuhinji, od visokih temperatura, masnoća i prljavštine od kuhanja, kao i kemikalija od samog čišćenja. Sudoperi su najčešće izrađeni od nehrđajućeg čelika ili inoxa, keramike, granita, a možete ih naći čak i od samog bakra ili stakla. Sudoperi od inoxa su veoma izdržljivi, lako se čiste, te su otporni na ogrebotine. Kompozitni sudoperi koji miješaju materijale kao što je granit i smola, veoma su popularni, jer osim zbog izdržljivosti i otpornosti na grebanje daju kuhinjama posebni dašak osobnosti ,nizom boja u kojima dolaze, a često imaju i higijenski premaz koji pomaže u borbi protiv nepoželjnih bakterija. Keramički sudoperi se savršeno uklapaju u tradicionalni izgled kuhinje, još se lakše čiste od granitnih i onih od inoxa, ali su i krhkiji svojom građom. Što se tiče veličina sudopera odaberite one koje će najbolje odgovarati veličini kuhinje i vašim zahtjevima. Za veće kuhinje odaberite one sudopere koji imaju 1,5 ili dva bazena, koji će vam omogućiti obavljanje više zadataka. Tako možete u jednoj namakati posuđe, dok drugi koristite za pripremu i pranje hrane.

Donosimo vam izbor slavina koje će vam pomoći u odabiru

Kuhinjskim slavinama treba priuštiti istu pažnju, kao i pri odabiru sudopera. Vaša slavina treba učinkovito obavljati poslove koji su vam potrebni. Pa primjerice ako koristite veći sudoper, proširenje mlaza u tuš, te slavina s izvlačenjem ili okretnom funkcijom od 360 stupnjeva, bit će puno korisnija od fiksne opcije. Materijal koji birate mora pratiti sam sudoper i dizajn cijele kuhinje. Slavine mogu učiniti puno više od samog protoka hladne ili tople vode, uz pomoć današnje tehnologije postoje filter slavine, koje omogućuju filtriranje vode, koja će ukloniti kamenac i omogućiti vam ispijanje meke pitke vode. Sad kad ste donijeli odluku kakvu slavinu hoćete, morate odabrati i njezinu veličinu. Izmjerite površinu na kojoj će stajati vaša slavina, a zatim odaberite onu s odgovarajućom visinom i dosegom izljeva vode. Prije kupnje slavine provjerite i tlak vode, jer mnoge slavine zahtijevaju minimalan tlak od 0,1 bara.