Duhovna razina označava duhovnu zrelost odnosno duhovni kapacitet pojedine osobe. Koristi se kao ljestvica za određivanje duhovnog rasta i služi nam kao orijentir na našem duhovnom putovanju. Što je kod osobe viša duhovna razina, to je veća količina ispoljenog Božanskog principa.

Pri određivanju nečije duhovne razine služimo se postocima, pri čemu 1% odgovara duhovnoj razini neživog objekta, dok 100% odgovara duhovnoj razini osobe koja je dostigla samospoznaju, tj. spajanje s Bogom. Trenutno živimo u Kaliyugi, u vremenskom razdoblju poznatom i kao Era stradanja, u kojoj je većina ljudi na duhovnoj razini od 20%. Prema Duhovnoj znanosti, osobe na duhovnoj razini iznad 70% smatraju se Svecima. Kao što u materijalnom svijetu postoje vrhunski stručnjaci u svojim područjima, tako su Sveci autoriteti u Duhovnosti. Duhovnu razinu nije moguće izmjeriti modernom znanstvenom opremom niti se može utvrditi sa našim intelektom. Duhovnu razinu pojedinca mogu utvrditi duhovno uzvišene osobe, tj. Sveci.

image002

Duhovnu razinu određuju brojni čimbenici. U sljedećim točkama smo razmotrili neke važne parametre  koji doprinose duhovnoj razini osobe i kako se razlikuju prema duhovnom rastu.

1. Jedan od važnih parametara duhovne razine kod osobe je količina uklonjenog ega ili tame oko duše i stupanj do kojeg se osoba poistovjećuje sa svojom dušom. Tama oko duše ili ego podrazumijeva  sklonost čovjeka da vidi sebe samo kroz svojih pet osjetila, um i intelekt.

2. Očiti znak više duhovne razine nego kod prosječne osobe je smanjena usmjerenost prema osobnoj sreći. Paradoksalno, kako duhovno rastemo posvećujemo manje pažnje našoj sreći, no količina sreće koju osjećamo je veća. To je također jedna od dobrobiti duhovnog rasta.

3. Kako se naša duhovna razina povećava, kvalitativno i kvantitativno se povećava naš kapacitet u duhovnoj praksi. Naš kapacitet da napravimo  više duhovne prakse je poput razvijanja mišića redovnim treningom. Što se više trudimo u duhovnoj praksi, to se više razvijaju naši „duhovni mišići“.

4. Kako duhovno rastemo, um postaje sve mirniji i sve su manje oscilacije koje se ogledaju u usponima i padovima uzrokovanim događajima oko nas.

5. Duhovna emocija prema Bogu je iskustvo intenzivne svjesnosti postojanja Boga u svemu. To je osjećaj Božanske prisutnosti u svakodnevnim životnim aktivnostima i doživljaj života temeljen na toj svjesnosti. Kako se duhovna emocija povećava, tako je osoba sve više u mogućnosti osjetiti Božju ruku u svim dijelovima života te je stoga u mogućnosti predati se više Bogu. Osoba na 20% duhovne razine bit će puna sebe i ponosna na svoje intelektualne sposobnosti nakon sklapanja velikog i važnog posla. Osoba na 50% duhovne razine u sličnim okolnostima bit će preplavljena duhovnom emocijom i puna zahvalnosti prema Bogu na Njegovoj milosti što je omogućio sklapanje posla.

Duhovna razina na kojoj jesmo, bitno određuje ili presudno utječe na to kako živimo svoj život i kako primamo životne situacije i sudbinu. Svi smo rođeni na određenom duhovnom stupnju koji se temelji na duhovnoj razini postignutoj u prošlom životu. Kada netko radi duhovnu praksu i naraste do 50% duhovne razine, tada će u idućem životu biti rođen na duhovnoj razini od 50%. To je drugačije od svjetovnog znanja gdje moramo početi sve iznova učiti nakon rođenja.

Najsigurniji način da postignemo brzi duhovni rast u ovom životu je da radimo duhovnu praksu prema 6 osnovnih principa duhovne prakse.

Izvor: SSRF; Duhovna razina

Prethodna objavaNajbolji snack od prokulice koji možete napraviti
Slijedeća objavaŠiva – nadzornik uništenja svemira
Spiritual Science Research Foundation
Spiritual Science Reserch Foundation (SSRF) je ​ osnovan milošću i blagoslovom Njegove Svetosti Dr. Jayant Balaji Athavalea i Njegovog Gurua Njegove Svetosti Bhaktaraja Maharaja. SSRF je neprofitna organizacija koja od 1985. godine vrši duhovna istraživanja s ciljem duhovnog napretka svakog pojedinca kao i društva u cjelini. Na ovaj način SSRF nastoji demistificirati duhovnu dimenziju i time omogućiti svakom čovjeku mogućnost prevladavanja problema u životu i duhovnog napretka. Glavni cilj ​SSRF-​a je ponuditi​ smjernice tragateljima s intenzivnom željom za Bogospoznajom i ​pružiti im ​pomoć u ostvarivanju tog cilja. ​ Opći ​ciljevi SSRF-a​ su​: * ​Pružiti ljudima saznanja​ o duhovnoj dimenziji i načinu na koji ona utječe na naš život. * ​Usmjeriti ljude ​prema​: - ​Stjecanju ​duhovnog znanj​a​ kako bi ​s​hva​tili​ duhovn​u​ dimenzij​u​. - ​Stjecanju iskustva ​duhovne dimenzije. - Rješenj​u​ problema​ čiji je uzrok duhovne prirode. - Postizanj​u​ trajne sreće.