Image by jcomp on Freepik

Još jedno biljno mlijeko osvaja naša srca, ukusno je i kremasto, a pravi se nevjerojatno lako. Fantastično je za sve koji iz nekog razloga ne smiju ili ne žele piti životinjska mlijeka, a dobar je i za pripremu drugih jela.

atma.hr – 52




U posljednje vrijeme širom svijeta sve su popularnija takozvana biljna mlijeka ili napitci od različitih sjemenki i plodova biljaka. Ta mlijeka služe kao osvježavajući napici, ali i krijepe organizam.

Biljna mlijeka predstavljaju alternativu kravljem mlijeku, a vrlo su značajna za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu ili mliječni šećer, kao i za vegane.

Ta mlijeka imaju bogat nutritivni sastav, mogu se koristiti za pripremu jela i drugih napitaka, a otvaraju više mogućnosti osobama na posebnom režimu prehrane.

Prave se od najrazličitijih sjemenki, najpoznatija su kokosovo, bademovo, sojino, zobeno, proseno, a trenutno je popularno crno mlijeko – mlijeko od crnog sezama, koji nije toliko popularan kao bijeli, a koji sadrži više željeza, kalcija, magnezija, cinka, bakra, vitamina B i E, antioksidanasa.

Ovo mlijeko potpomaže probavu, a fantastično je za kožu. Ukusno je i pitko, tekstura mu je kremasta, a pravi se nevjerojatno lako. Ipak, nutricionisti kažu da je dovoljna jedna šalica dnevno, bez pretjerivanja.

Šta je potrebno za crno mlijeko

  • 150 g crnog sezama
  • 10 datulja
  • 1 l vode

atma.hr – 52




Kako se priprema crno mlijeko

Sezam potopite u vodu na nekoliko sati, najbolje preko noći.

Procijedite ga i stavite u blender.

Potopite u međuvremenu datulje u mlaku vodu na 15 minuta pa i njih dodajte u blender, ulijte 1 l vode i izmiksajte.

Procijedite smjesu i dobit ćete kremasto i ukusno biljno mlijeko. Možete dodati i limunov sok, po želji.

U frižideru može stajati do tri dana.

sensa.mondo