Još jedno biljno mlijeko osvaja naša srca, ukusno je i kremasto, a pravi se nevjerojatno lako. Fantastično je za sve koji iz nekog razloga ne smiju ili ne žele piti životinjska mlijeka, a dobar je i za pripremu drugih jela.
U posljednje vrijeme širom svijeta sve su popularnija takozvana biljna mlijeka ili napitci od različitih sjemenki i plodova biljaka. Ta mlijeka služe kao osvježavajući napici, ali i krijepe organizam.
Biljna mlijeka predstavljaju alternativu kravljem mlijeku, a vrlo su značajna za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu ili mliječni šećer, kao i za vegane.
Ta mlijeka imaju bogat nutritivni sastav, mogu se koristiti za pripremu jela i drugih napitaka, a otvaraju više mogućnosti osobama na posebnom režimu prehrane.
Prave se od najrazličitijih sjemenki, najpoznatija su kokosovo, bademovo, sojino, zobeno, proseno, a trenutno je popularno crno mlijeko – mlijeko od crnog sezama, koji nije toliko popularan kao bijeli, a koji sadrži više željeza, kalcija, magnezija, cinka, bakra, vitamina B i E, antioksidanasa.
Ovo mlijeko potpomaže probavu, a fantastično je za kožu. Ukusno je i pitko, tekstura mu je kremasta, a pravi se nevjerojatno lako. Ipak, nutricionisti kažu da je dovoljna jedna šalica dnevno, bez pretjerivanja.
Šta je potrebno za crno mlijeko
- 150 g crnog sezama
- 10 datulja
- 1 l vode
Kako se priprema crno mlijeko
Sezam potopite u vodu na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Procijedite ga i stavite u blender.
Potopite u međuvremenu datulje u mlaku vodu na 15 minuta pa i njih dodajte u blender, ulijte 1 l vode i izmiksajte.
Procijedite smjesu i dobit ćete kremasto i ukusno biljno mlijeko. Možete dodati i limunov sok, po želji.
U frižideru može stajati do tri dana.