Foto: pexels.com

Neki manje, neki više – no svi smo mi skloni upasti u začarani krug pretjeranog analiziranja. Što učiniti kada previše često sami sebi govorite “što ako?” i kako zavarati um koji se poigrava s nama?

atma.hr – 78
‘Overthinking’ ili u slobodnom prijevodu s engleskog – pretjerano razmišljanje – uzima svoj danak te se negativno reflektira na vaše psihičko i fizičko zdravlje. Sva ta opsjednutost mislima i rezimiranje prošlih i budućih događaja dovodi do petlje iz koje se teško izvući.

Naime, ako se često uhvatite zarobljeni u vrtlogu koji neprestano vrti scenarije “što ako” – vjerojatno spadate u skupinu ljudi koji pretjerano razmišljaju. U konačnici, pretjerano analiziranje neminovno dovodi do osjećaja nemira, anksioznosti i napada tjeskobe. Stoga, ne pretjerujemo kada kažemo da je ovo opasna igra, a evo što se točno događa s vašim tijelom kada ste u zatočeni u ovom začaranom krugu.

Manje su šanse da ćete napraviti bilo kakvu akciju

Pretjerano analiziranje stvara toliko scenarija koji će vas vjerojatno preplaviti u toj mjeri da se nećete moći odlučiti ni za jednu opciju. Ovaj koncept je poznat kao analitička paraliza.

Naime, to je stanje u kojem vaš um neprestano vrti najgore moguće scenarije koji se vrlo vjerojatno neće ni dogoditi, a strah nas blokira od donošenja bilo koje odluke. Istina; ako ne pokušate – nećete doživjeti neuspjeh. Također – nećete ni uspjeh.

Dolazi do kreativne blokade

Nedavno objavljena studija otkriva kako određeni dijelovi vašeg mozga i kognitivnog procesa ‘utihnu’ u trenucima kada ste kreativni.

S druge strane, pretjerana analiza koja može dovesti do potpunog mentalnog burnouta te vas sabotira u stvaranju bilo kakvih ideja ili novih rješenja.

atma.hr – 39

Opada razina vaše energije

Začarani kruh pretjerane analize u potpunosti crpi vašu mentalnu energiju. Naime, vaš mozak generira toliko misli i scenarija da naprosto nema snage iznjedriti ništa produktivno. Naime, kada smo napeti oko budućnosti, naša tijelaproizvode kortizol – hormon stresa.

Vremenom, konstantno otpuštanje kortizola može u potpunosti iscrpiti osobu i prouzrokovati sagorijevanje ili burnout. Ovaj proces je nalik vožnji automobilom u pogrešnoj brzini. Vaš motor radi, ali nećete stići jako daleko….

Kvaliteta sna je prva na udaru

Mnoge osobe koje su sklone pretjerano analizirati stvari, zapletene su u mrežu vlastitih misli te naprosto ne mogu mirno zatvoriti oči i zaspati. Naime, vaše tijelo mora doći u stanje mirnoće kako bi spavalo – vaš otkucaji srca moraju se usporiti baš kao krvni tlak te disanje.

Prekomjerno razmišljanje tijelo dovodi do stanja ‘uzbuđenja’ dok adrenalin sprječava tijelo da se umiri. U trenutku kada san počne patiti, lako se možete zaglaviti u gadnom vrtlogu iscrpljenosti.

Što vam je činiti ako imate tendenciju pretjeranog analiziranja:

Prvi korak je da osvijestite činjenicu što se ustvari događa. Zaustavite začarani krug prije nego počne tako naprosto – zavarate um. Fizička aktivnost je odličan saveznik u borbi s pretjeranim analiziranjem budući da oslobađa kognitivni sustav. Možete pisati dnevnik! 20 minuta prije nego utonete u san, napišite listu svih mogućih situacija i ishoda koje vas zabrinjavaju.

atma.hr – 78
Pokušajte meditirati budući da je meditacija snažan alat koji ima sposobnost u potpunosti umiriti vaš um. Ako su vaše opsesivne misli naprosto presnažne da biste se sami nosili s njima – razgovarajte s najbližima i ne oklijevajte potražiti stručnu pomoć. Naime, svježa perspektiva osobe koja na vaš problem gleda na posve objektivan način – svakako je odličan način da shvatite kako su “čudovišta” puno veća u našim umovima nego što su u zbilji.

naturala.hr

96 POZITIVAN PLANER

POZITIVAN planer za Vidljiv REZULTAT za 2021. godinu!

mini 3

Novo izdanje za 2021.g. nadopunjeno novim alatom, afirmacijama i pozitivom

Pozitivan planer za vidljiv rezultat jedinstveni je i personalizirani planer koji potiče emocionalnu inteligenciju, mijenja navike i upućuje na nove uvide i rješenja.

Uputit će vas kako uspješno zadati cilj, postaviti strategiju, a držat će vas budnim na dnevnoj bazi za nove prilike i izazove ako se budete držali uputa. Omogućava uz korištenje ponuđenih alata ostvariti zadane ciljeve i postići rezultate kako bi postali sretnija, zdravija i uspješnija osoba.

Cijena: 129 kn - Kupi ovdje