Art: Adam Scott Miller

Vaše je tijelo od najveće važnosti. Vaše tijelo je vaš hram i dom vašoj duši. A ako počnete prema njemu postupati s poštovanjem i ljubavlju, odgovorit će vam isto. Sadrži vlastitu božansku mudrost i znanje, ali osim ako redovito meditirate ili ne odvojite vrijeme za prilagođavanje, velika je vjerojatnost da nećete biti svjesni ove urođene mudrosti. To nije neobično i zašto većina naših bolova i preaktivnog uma ostaju neprimijećeni dok ne završimo dan.

atma.hr – 78
„Pazite na svoje tijelo, to je jedino mjesto gdje morate živjeti.“ – Jim Rohn

Tijelo razgovara s vama cijeli dan. Stalno vam govori što vam treba kako biste se osjećali zdravo i sretno. Problem je u tome što smo svi naučeni od djetinjstva ignorirati ono što nam pokušava reći.

Zapravo, ako imate poteškoća sa spavanjem, ako se stalno osjećate kao da ste u stanju zbunjenosti, ili ako imate trajne bolove koje niste sigurni kako ih riješiti, to je znak da se trebate prilagoditi i povezati se sa svojim tijelom.

Kada nešto pođe po zlu, kada se osjećamo loše, često je to način na koji naše tijelo komunicira s nama, a ponekad sve što trebamo učiniti je slušati. Potrebno je postati dobar slušatelj i početi dodirivati ​​unutarnju tišinu.

Evo nekoliko metoda, čija će vam uporaba omogućiti da živite u skladu s tijelom. Isprobajte ih sve i odlučite koje su za vas najučinkovitije.

1. Poštujte svoje tijelo

Počnite razmišljati o svom tijelu i razgovarajte s njim s ljubavlju i poštovanjem.

Obećajte da ćete zamijeniti sve negativne misli o svom tijelu mislima zahvalnosti. Ako želite, možete odabrati onaj dio tijela koji vam se najviše sviđa kako biste sve negativne misli zamijenili divljenjem.

atma.hr – 52
2. Povežite svoje tijelo i um

Najlakši način za povezivanje tijela s umom je upotreba kombinacije vašeg daha i dodira.

Započnite stavljanjem ruku na srce. Obratite pažnju na to kako srce kuca ispod dlana i kako se prsa uzdižu i spuštaju pri svakom udahu. Sada zatvorite oči i duboko udahnite u trbuh. Na trenutak zadržite dah, a zatim polako izdahnite.

Nastavljajući disati duboko i ritmično, usredotočite se na zvukove svojih udisaja i izdisaja. Udahnite i izdahnite, nastavljajući se opuštati.

Sada oslušnite tijelo i probajte čuti ono što vam pokušava reći.

Je li napeto? Opušteno? Umorno? Gladno? Osjećate li žeđ? Osjećate li stres? Obratite pažnju, postoji li dio u vašem tijelu koji je u napetosti? Ili doživljava bol i tjeskobu?

Odvojite malo vremena za osluškivanje. Najvjerojatnije ćete biti uistinu iznenađeni što ćete naučiti o svom unutarnjem fizičkom životu.

3. Meditirajte

Meditacija doista donosi nevjerojatnu korist, a možete početi danas i nastaviti do kraja svog života.

Meditacija će vam donijeti nevjerojatne blagodati za vašu fizičku, emocionalnu, intelektualnu i duševnu dobrobit. Ojačat će vašu intuiciju i sposobnost spoznaje. To će vam pomoći da stupite u kontakt sa svojim unutarnjim JA što neki nazivaju različitim slojevima vaše svijesti.

Vaše tijelo se opušta kao i um.

atma.hr – 78
4. Povežite se pomoću vode

Brz i jednostavan način da se prilagodite svom tijelu zapravo je tuširanje.

Topla voda je vrlo opuštajuća za većinu ljudi i može vam pomoći da se otvorite da slušate mudrost svog tijela.

Kako biste se uklopili u svoje tijelo, isprobajte ovu jednostavnu vježbu kada se sljedeći put tuširate. Za najbolje rezultate pokušajte to činiti svaki dan.

1. Zatvorite oči, stanite pod tekuću vodu i dopustite si stvarno da osjetite osjećaj vode na svom tijelu. Zaista se prepustite osjećaju i dopustite sebi da primijetite i promatrate svaki osjećaj. Postanite super prisutni i pokušajte se koncentrirati na to kako se vaše tijelo osjeća.

2. Zatvorenih očiju usmjerite pozornost na područje zabrinutosti. Na primjer, možda imate bolno koljeno ili rame. Odaberite jedno područje i privucite pažnju na njega. Stvarno dopustite sebi da osjetite to. Ako osjetite bol, pokušajte disati kroz nju. Dopustite sebi da osjetite sve, a zatim usmjerite ovo pitanje na taj dio svog tijela – “Što želiš da znam?”

banner za knjige osho strah

3. Nakon što postavite pitanje, možda ćete dobiti trenutni odgovor ili intuitivan osjećaj. Vaš odgovor može biti riječ, vizija, slika ili samo senzacija. Vjerujte u sve što vam se pojavi.

4. Nakon što primite svoju poruku, ovu praksu možete nastaviti dalje tako što ćete zapisivati svoj odgovor ili meditirati. Ovo pitanje možete usmjeriti i na različita područja vašeg tijela koja vas možda muče.

Redovito povezivanje sa svojim tijelom i osvješćivanje poruka koje vam ono šalje, omogućuje vam da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje i dobrobit.

Kada se uskladite sa svojim tijelom i tretirate ga s ljubaznošću, nevjerojatno je koliko se vaš život može poboljšati.

Imajte na umu da ova vježba nije zamjena za profesionalnu medicinsku dijagnozu. Iako vam može pomoći da postanete svjesniji i svjesniji svog tijela, ako imate zdravstvenih problema, svakako ga provjerite kod stručnjaka.

atma.hr – 52
5. Pitajte tijelo što mu trenutno treba

Pitajte tijelo što mu je potrebno da se sada osjeća bolje. Kad odgovori, budite spremni udovoljiti toj potrebi.

Ako je tijelo uznemireno, pokušajte sa sljedećom tehnikom disanja: povucite ramena do ušiju, a zatim sa zviždukom izdahnite. Ponavljajte ovu vježbu sve dok se ne osjetite mirnije.

Pitanja koja će vam pomoći da se povežete sa svojim umom, tijelom i dušom

Kada ste zadnji put odvojili vrijeme kako bi uistinu poslušali svoj um, tijelo i dušu? Kada ste zadnji put zaista odvojili vrijeme da shvatite svoje misli, osjećaje, snove i želje?

Svi zapnemo u zamci kretanja kroz život, a da zapravo ne preispitujemo što radimo ili kako se osjećamo. Međutim, djelovanje iz ovog stanja nas često ostavlja u stanju stresa, preopterećenosti i bez dodira s onim što uistinu jesmo.

Sve što mislite i osjećate je važno. Zapravo, samo mala provjera sebe na dnevnoj bazi može učiniti čuda za vaše mentalno zdravlje, samopoštovanje i duhovni rast.

banner za knjige SUDBINA DUSA 1

Ako krećete na put samootkrivanja i želite se stvarno uskladiti sa svojim umom, tijelom i dušom, evo 19 sjajnih pitanja koja vam mogu pomoći.

Ova su pitanja osmišljena tako da vas navedu da razmišljate o svom životu na dublji i smisleniji način, te vam mogu pružiti uvid u to kamo idete i gdje trebate usredotočiti svoje vrijeme i energiju.

Da biste radili s tim pitanjima – ili zapišite odgovore u dnevnik ili ih porazgovarajte sami sa sobom.

Duboko udahnite. Smirite svoj um i onda se zapitajte:

1. Što me trenutno muči u mom životu?

2. Što mogu učiniti za sebe u ovom trenutku?

3. Koje tri riječi opisuju kako se trenutno osjećam?

4. Koji je trenutno najveći problem ili prepreka u mom životu?

5. Što mi trenutno dobro ide u životu?

atma.hr – 78
6. Da mogu promijeniti bilo što u svom životu što bi to bilo?

7. Koja je stvar koju mogu učiniti da poboljšam svoj život za danas?

8. Koje stvari volim kod sebe?

9. Što mi je trenutno najvažnije u životu?

10. Koje sam lekcije naučio/la prošlog mjeseca?

11. Što mi trenutno najviše crpi energiju? Mogu li nešto učiniti da to popravim ili ispravim?

12. Što mi je potrebno za iscjeljenje u svom tijelu upravo sada? Postoje li koraci koje mogu poduzeti da se to dogodi?

13. Kad bih mogao skinuti nešto sa svojih grudi ili se izraziti što bih rekao i kome?

banner za knjige AYURVEDA

14. Kada sam se zadnji put osjećao istinski živim i zaljubljenim u svoj život?

15. Koje su neke stvari na kojima sam trenutno zaista zahvalan?

16. Koja je jedna pozitivna akcija koju sada mogu učiniti za sebe?

17. Što je moj najveći strah trenutno?

18. Što bih savjetovao svojoj mlađoj? Mogu li odmah slijediti ovaj savjet?

19. Što bi me sada usrećilo?

Odgovaranje na ova pitanja pomoći će vam ne samo da se uskladite sa sobom, već će vam također pomoći da usmjerite tok svog života na način koji vam se čini osnažujućim i svrsishodnim.

atma.hr – 52
Sjajna stvar u vezi s ovim pitanjima je da vam također mogu pomoći da osvijestite što funkcionira, a što ne funkcionira u vašem životu, tako da možete napraviti promjene koje želite.

Nakon što dovršite ova pitanja, možete ih ponovno pogledati za nekoliko tjedana (ili prije) i vidjeti kako su se vaši odgovori možda promijenili.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić