U nedoumici ste kakav desert pripremiti za obiteljsko okupljanje? Isprobajte ovaj recept za kolač od banana i jabuka koji će razveseliti vaše najmilije! Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i zdrav kolač koji brzo nestaje!
Kolač s kremom od banana
U nedoumici ste kakav desert pripremiti za obiteljsko okupljanje? Isprobajte ovaj recept za kolač od banana i jabuka koji će razveseliti vaše najmilije! Budući da smo svi u obitelji obožavatelji slatkog a istovremeno zdravog deserta, ovaj sam vikend pripremila kremasti kolač od banana i drugih zdravih namirnica.
U tijesto sam dodala ribane jabuke koje daju pomalo kiselkastu notu kolaču. Krema je pripremljena bez uobičajenih nezdravih namirnica kao što su margarin, šlag ili šećer. Glavna namirnica za izradu kreme su zrele banane.
Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan kolač koji brzo nestaje.
Sastojci za podlogu:
- 1 šalica integralnog brašna
- 1 šalica brašna tipa T-850
- 1 šalica krupnije mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- ½ šalice grožđica
- 4 žlice smeđeg šečera (može i brezinog, kokosovog ili eritrita)
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- ½ žličice himalajske soli
- 1 šalica svježe cijeđenog narančinog soka
- ¼ šalice kokosovog maslaca, otopljenog
- 2 jabuke, naribane
Sastojci za kremu od banana:
- 4 velike ili 5 manjih banana
- 1 šalica zobenih pahuljica, sitnijih
- 2 šalice mlijeka (može biljno)
- ½ šalice meda ili sirupa zaslađivača po želji
- 3 jušne žlice agar-agara (opcija)
- prstohvat soli
- 3 jušne žlice domaćeg svježeg sira (ili tofua)
* šalica = 2,5 dl
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Pomiješajte posebno sve suhe sastojke i posebno tekuće. Zatim sjedinite suhe i tekuće sastojke i sve još jednom dobro promiješate. Dodajte ½ šalice vode i naribane jabuke te ponovno dobro promiješajte.
Ulijte smjesu u nauljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 – 40 minuta.
Pečenu podlogu izvadite i ostavite hladiti.
Za kremu pomiješajte mlijeko i zobene pahuljice te, neprestano miješajući, kuhajte na srednjoj vatri 5 – 10 minuta.
Razmutite agar-agar u malo hladne vode i dodajte u mlijeko i zobene pahuljice. Dodajte sol i med, promiješajte i kuhajte još oko 5 minuta (dok se ne zgusne).
U ohlađenu smjesu dodajte miksane banane i sir te miksajte do kremaste strukture.
Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi i ostavite na 2 sata.
Prije serviranja kolač narežite na kocke i ukrasite drobljenim zrnima kakaa.
Uživajte u kremastom okusu zdravog deserta!