Evo recepta Paul Rodney Turner-a, aka Food Yogija za prirodni i zdravi sladoled koji će vas uistinu oduševiti. Probali smo ga, on nam ga je osobno pripremio u Splitu i vjerujte nam – predobar je!
Sastojci za sladoled (4 porcije):
- 1 zreli avokado
- 4 zrele banane
- 0,5 dl djevičanskog kokosovog ulja
- 0,5 dl agavinog ili javorovog sirupa
Opcije: listići mente, kakao prah, malo praha vanilije, orašidi po želji za ukras
Sastojci za preljev:
- 0,5 dl djevičanskog kokosovog ulja
- 2-3 žlice kakao praha
- 0,5 dl agavinog ili javorovog sirupa
Postupak:
U blender stavite 1 zreli avokado (super zdrav, cca oko 12 kn kom, nisu prskani, debela neporozna kora!) i 4 zrele banane.
Dodajte pola dl djevičanskog kokosovog ulja i pola dl nekog od ovih zaslađivača: agavin sirup, javorovov sirup (ili med).
To sve blendajte dok ne dobijete mousse kremastu teksturu.
Sladoled je zelene boje zbog avokadoa pa možete dodati koji listić mente i dobiti pepermint sladoled.
Polovicu smjese možete odvojiti i u nju staviti kaka praho kako bi imali čokoladni sladoled. Povećajte u tom slučaju količinu zaslađivača malo.
Stavite to u zamrzivač te nakon 3-4 sata imate jako dobar sladoled! Neće biti kristaliziran, tvrd i staklast jer sadrži vrlo malo vode. Imat ćete lijepi, gusti i ukusni sladoled.
Kao dodatak možete ga preliti čokoladnim preljevom koji se sastoji samo od 3 sastojka: malo djevičanskog kokosovog ulja, kakaovog praha te agavinog ili javorovog sirupa.
Jednostavno ih sve pomiješate u polu-tekuću teksturu i prelijte preko serviranih kuglica hladnog sladoleda.
Ukrasite sjeckanim pistacijima, listićima metvice ili čime god želite.
Za 30-ak sekundi preljev će se stvrdnuti tako da možete uživati u super zdravom i ukusnom kremastom sladoledu s tvrdim čokoladnim preljevom.