atma.hr – 52




Evo recepta Paul Rodney Turner-a, aka Food Yogija za prirodni i zdravi sladoled koji će vas uistinu oduševiti. Probali smo ga, on nam ga je osobno pripremio u Splitu i vjerujte nam – predobar je!

Sastojci za sladoled (4 porcije):

  • 1 zreli avokado
  • 4 zrele banane
  • 0,5 dl djevičanskog kokosovog ulja
  • 0,5 dl agavinog ili javorovog sirupa

Opcije: listići mente, kakao prah, malo praha vanilije, orašidi po želji za ukras

atma.hr – 52




Sastojci za preljev:

  • 0,5 dl djevičanskog kokosovog ulja
  • 2-3 žlice kakao praha
  • 0,5 dl agavinog ili javorovog sirupa

Postupak:

U blender stavite 1 zreli avokado (super zdrav, cca oko 12 kn kom, nisu prskani, debela neporozna kora!) i 4 zrele banane.

Dodajte pola dl djevičanskog kokosovog ulja i pola dl nekog od ovih zaslađivača: agavin sirup, javorovov  sirup (ili med).

To sve blendajte dok ne dobijete mousse kremastu teksturu.

Sladoled je zelene boje zbog avokadoa pa možete dodati koji listić mente i dobiti pepermint sladoled.

atma.hr – 52




Polovicu smjese možete odvojiti i u nju staviti kaka praho kako bi imali čokoladni sladoled. Povećajte u tom slučaju količinu zaslađivača malo.

Stavite to u zamrzivač te nakon 3-4 sata imate jako dobar sladoled! Neće biti kristaliziran, tvrd i staklast jer sadrži vrlo malo vode. Imat ćete lijepi, gusti i ukusni sladoled.

Kao dodatak možete ga preliti čokoladnim preljevom koji se sastoji samo od 3 sastojka: malo djevičanskog kokosovog ulja, kakaovog praha te agavinog ili javorovog sirupa.

Jednostavno ih sve pomiješate u polu-tekuću teksturu i prelijte preko serviranih kuglica hladnog sladoleda.

Ukrasite sjeckanim pistacijima, listićima metvice ili čime god želite.

Za 30-ak sekundi preljev će se stvrdnuti tako da možete uživati u super zdravom i ukusnom kremastom sladoledu s tvrdim čokoladnim preljevom.