atma.hr – 52
Jedan od minerala koji prija ljudima sa slabom grlenom čakrom je upravo ovaj. Prije nego napišemo o tome više, moramo znati da ovaj mineral duguje svoju boju jonima bakra. U našem organizmu bakar se rijetko nalazi u nedostatku, ali učestvuje u procesima oksidacije pa je tako čest u bubrezima, mišićima i koštanoj srži. Jako je ovaj mineral bitan za ćelije koje su u razvoju, jer sačinjava enzime biotne za oksidaciju tkiva.

Centar grlene čakre je štitna žlijezda. Njeno djelovanje je usmjereno ka procesima rasta i razvoja organizma, upravo je to područje dejlovanja enzima koji kao sastavni dio imaju bakar u sebi. Samim time, vibracije elektrona bakra u strukturi hrizokole mogu imati pozitivan efekat na ovu čakru. Djelom je povezana i za energetske kanale koji se povezuju sa sakrealnom čakrom. Djelovanje ovog minerala podjednako ima efekat i na svijest, ali i na dijelove svijesti kojom vlada ova čakra.

Grlena čakra djeluje nad sinhronizacijom našeg razuma sa moralom, ali istovremeno na našu komunikaciju i logičko zaključivanje. Plava boja je predstavlja, a korespondira joj štitna žlijezda prema funkciji. U fizičkom smislu, hrizokola pomaže kod groznice, artritisa, reumatskih tegoba, astme i djeluje kao pomoć problemima sa krvnim pritiskom.

Prema staim kulturama, jako su je cijenili egipćani. Smatrali su je kamenom mudrosti. U kristaloterapiji je jedan od boljih filtera negativne energije. Povezuje nas sa Božanskim energijama, i dobra je kao pomoć pri emocionalnim fazama anksioznosti, krivnje. Ovaj mineral može pomoći kod balansa sa strahovima i kod umirenja mentalne napetosti. Može nas lako motivisati i unijeti nam radost.

Od negativnih vibracija nakon tretmana se čisti pod mlakom vodom do tri puta mjesečno. Gorski kristal u kombinaciji sa hematitom je puni. Energiju ovog minerala receptuje čeona čakra i grlena čakra, dok je uzemljuje sakrealna.

Bitno je da ovaj mineral kupite kod provjerenog dobavljača, jer isti često zamijene sa sintetičkim replikama ili plavim kalcedonm koji je nešto jeftiniji, ali opet veoma sličan hrizokoli.

Ovaj članak je namjenjen jednom od čitatelja portala Atma koji je po preporuci od našeg kristaloterapeuta dobio preporuku mineral koji mu se dopao, a to je bila upravo hrizikola. Ukoliko vi želite saznati koji mineral odgovara vašim potrebama, javite nam se u inbox stranice: https://www.facebook.com/astrologijaikristalnaterapija

Autor: AnaDominik Rodić

atma.hr – 52