Smatra se da nakon redovnog uzimanja 6 -10 grama askorbinske kiseline dnevno, u obliku natrij askorbata, u roku od godinu dana dolazi do potpune revitalizacije cijelog organizma. Vitamin C je jedan od najjačih antioksidanata, koji poboljšava otpornost organizma, sprječava bolesti dišnih puteva, regenerira tkiva i kosti. Pomaže kod dijabetesa i povišenog kolesterola, štiti od glaukoma i urinarnih infekcija, pridonosi mladolikom izgledu kože i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Linus Pauling, dvostruki nobelovac i poznati zagovornik C vitamina, dnevno je uzimao i do 18 grama C vitamina u obliku natrij askorbata.
Vitamin C neophodan je za cjelokupno zdravlje organizma. Između brojnih vrijednih svojstava, najjači je antioksidans među vitaminima i izuzetno važan za imunitet. Jedno od njegovih možda manje poznatih svojstava jest da neutralizira toksičnost nitrata i nitrira koji se dodaju kao aditivi u hranu.
Kronični nedostatak C vitamina u današnje vrijeme veliki je problem. Budući da ga ljudi za razliku od većine životinja ne mogu sami proizvesti (jer im za to nedostaju određeni enzimi), nužno ga je unositi preko hrane ili dodataka prehrani. Ipak, nije isto iz kojih izvora i u kojem obliku unosite ovaj dragocjeni vitamin.
Oblik vitamina C je bitan
Uobičajeno, unosimo vitamin C preko hrane. Nažalost, većina nas nema mogućnost ubirati svježe voće i povrće u vlastitom vrtu ili voćnjaku. Uzmemo li u obzir da je C vitamin vrlo nestabilan i da se gubi stajanjem u hladnjacima ili na policama trgovina te konzerviranjem i smrzavanjem, pitanje je koliko koristi naposljetku imamo od njega.
Do daljnjeg gubitka C vitamina dolazi pranjem i termičkom obradom namirnica. Prilikom blanširanja gubitak C vitamina iznosi 25 %. Pritom valja imati u vidu da govorimo o količini C vitamina koji je termičkom obradom ‘pobjegao’ u vodu (dakle, nije se raspao i nestao, nego je ostao u vodi).
C vitamin raspada se tek pri temperaturi od 190°C koju je nemoguće postići kuhanjem na štednjaku. Drugim riječima, ako vodu u kojoj ste kuhali namirnicu iskoriste za juhu, nećete ostati bez C vitamina. No, C vitamin pouzdano se vrlo brzo raspada pod utjecajem svjetla, zraka, željeza i bakra te rezanjem i mljevenjem namirnice.
Tu se krije razlog zbog koje napitke koji sadrže C vitamin ne treba miješati metalnom žlicom. Naravno, manjak C vitamina možemo nadoknaditi uzimanjem dodataka prehrani. No uzmemo li ga na takav način, veći dio C vitamina brzo će se izlučiti iz organizma pa od njega nećemo imati puno koristi.
Upravo zbog toga na tržištu postoje proizvodi s postupnim oslobađanjem vitamina C produljenim i do 12 sati. Ipak, želimo li od C vitamina imati najviše koristi, najbolje ga je uzimati u obliku natrij askorbata.
Što je natrij askorbat
Natrij askorbat je vitamin C u obliku soli i jedini oblik sintetskog vitamina C koji organizam može apsorbirati u znatno većem omjeru. Uzimamo li običan vitamin C, apsorbirat ćemo samo 16-30%, a u obliku natrij askorbata čak 75%. Natrij askorbat vrlo jednostavno se pripravlja od C vitamina (askorbinske kiseline u prahu) i sode bikarbone. Nemojte koristiti ‘običnu’ sodu bikarbonu koju nalazite na policama trgovina jer većinom sadrži aluminij.
Za pripremanje natrij askorbata obavezno koristite plastičnu žlicu. Možete koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu, no i običnu vodu iz slavine, neovisno o kloru koji se dodaje pitkoj vodi. Naime, vitamin C je antioksidans i u skladu s tim neutralizira klor koji je oksidans.
Upravo iz tog razloga – u cilju sprječavanja da klor dođe u dodir s kožom – na tržištu je moguće pronaći uređaje za filtriranje ili tuš ručice u koje se umeću tablete C vitamina.
Jedini oblik vitamina C koji organizam može apsorbirati do čak 75%. 6-10 g dnevno tijekom godine dana za potpunu revitalizaciju organizma.
Priprema natrijevog askorbata
Stavite u staklenu čašu čajnu žličicu askorbinske kiseline (ne vrhom punu nego poravnato s rubom žlice).
Ulijte malo vode (2-3 cm).
Tome dodajte pola čajne žličice sode bikarbone. Nastupit će burna reakcija.
Kada se tekućina prestane pjeniti, promiješajte žlicom, pričekajte da nestanu mjehurići pa dodajte još malo vode (2-3 cm).
Popijte. Napitak će imati slankasto kiselkasti okus (ako je pravilno pripravljen, više slankast).
Za pripravu možete koristiti i toplu vodu pa će reakcija će biti brža.
Napitak uzimajte između obroka.
Tako ste, ovisno o veličini žličice, unijeli 2-4 grama čistog C vitamina s visokom razinom apsorpcije.
Koliko vitamina C uzimati
Linus Pauling, dvostruki nobelovac i poznati zagovornik C vitamina, dnevno je uzimao i do 18 grama C vitamina u obliku natrij askorbata. Smatrao je da je 5-10 grama C vitamina na dan dovoljno da bismo u dobrom zdravlju doživjeli duboku starost.
Činjenica je da su službeno preporučene doze C vitamina premale. Stoga ih bez straha možete povećati. Višak C vitamina iz organizma se u potpunosti izlučuje kroz urin. Ipak, C vitamin u većim količinama ima laksativni učinak. Dođe li do dijareje, to je znak da je organizam zasićen C vitaminom i tom slučaju potrebno je samo smanjiti dozu.
Koliko ćete C vitamina u obliku natrij askorbata uzimati na dan, odredite sami, no koliko god to bilo, imajte u vidu da vam ne može škoditi.
Natrij askorbat uvijek se spravlja tako da se za jednu dozu uzima dvostruko veća količina askorbinske kiseline od količine sode bikarbone. Drugim riječima, ako želite manji omjer od gore opisanog, uzmite pola žličice askorbinske kiseline i četvrt žličice sode bikarbone.
Kakav god omjer koristili uvijek mora biti 2:1 u korist askorbinske kiseline.
Dobrobiti uzimanja vitamina C
Smatra se da nakon redovnog uzimanja 6-10 grama askorbinske kiseline dnevno, u obliku natrij askorbata, u roku od godina dana dolazi do potpune revitalizacije cijelog organizma. Vitamin C je jedan od najjačih antioksidanata, koji poboljšava otpornost organizma, sprječava bolesti dišnih puteva, regenerira tkiva i kosti.
Pomaže kod dijabetesa i povišenog kolesterola, štiti od glaukoma i urinarnih infekcija.
Pridonosi mladolikom izgledu kože i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka.
Unos megadoza vitamina C sprječava razvoj mnogih bolesti i produžuje životni vijek.