Ovi se prženci lako spremaju, a mogu se poslužiti uz juhu ili kao dio većeg obroka.
Vrijeme pripreme i prženja – 30 minuta
Sastojci:
350g prosijanog punog brašna ili bijeloga brašna
3 žlice kumina ili sezama
1 1/2 žličice kamene soli
1/2 žličice praška za pecivo
175 ml vode
2 žlice masla ili maslaca
maslo ili biljno ulje
Priprema:
Pomiješajre brašno, kumin, sol (ako nemate kamenu sol, možete koristiti i običnu) i prašak za pecivo u velikoj zdjeli. Utrljajte maslac u brašno. Dolijte dovoljno vode da dobijete čvrsto tijesto. Mijesite najmanje 5 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično. Zatim ga pustite da odstoji nekoliko minuta.
Posudu za prženje napunite uljem (ne više od dvije trećine) i stavite na umjerenu vatru. Dok se ulje grije izvaljajte tijesto u veliki kvadrat debljine 1 cm. Oštrim nožem izrežite romboide dužine 5 cm. Možete ih i posuti sezamom te ga malo utisnuti u tijesto. Lagano ubacite polovicu romboida u vruće ulje. Regulirajte vatru tako da se prže 4 do 5 minuta prije nego poprime svjetlosmeđu boju. Izvadite ih i stavite u mrežicu da se cijede. Isto učinite s drugom polovicom.
Možete probati i zdraviju varijantu s pečenjem u pećnici.
Prije čašćenja ne zaboravite produhoviti svoju hranu. 😉