Istraživanja su pokazala da muškarci doživljavaju privlačnost prema svojim prijateljicama te su skloni vjerovati da oni u njima pobuđuju isti osjećaj. S druge strane, žene se ponašaju dijametralno suprotno: doživljavaju nizak ili čak nulti stupanj privlačnosti prema muškim prijateljima i sklone su vjerovati da je nedostatak privlačnosti obostran.

atma.hr – 52
Svi znamo film “Kad je Harry sreo Sally” ili televizijske serije poput “Prijatelja” u kojima je prijateljstvo između muškarca i žene prikazano kao gotovo nedostižna veza, kratko prijelazno razdoblje predodređeno da dovede do ljubavne veze.

Stvarnost, međutim, nije kao u filmovima i TV serijama: danas su muškarci i žene navikli komunicirati zajedno u najrazličitijim situacijama, a prijateljstva između različitih spolova sada su uobičajena stvar.

 “Prijateljstvo je teže i rjeđe od ljubavi. Zato ga treba štititi pod svaku cijenu.” – Alberto Moravia

Mnogi su uvjereni da žena i muškarac ne mogu biti prijatelji zbog psihičkih razlika između jednog i drugog, kao i zbog seksualne privlačnosti koja bi se javila između njih dvoje, a koja je nespojiva s prijateljstvom.

S druge strane, međutim, postoje mnogi slučajevi pojedinaca koji su se sprijateljili s osobama suprotnog spola, tvrdeći da će, budući da daju sve od sebe i da su razlike konstruktivne, prijateljstvo koje su stvorili biti čvrsto i trajno.

Studije o prijateljstvu između muškaraca i žena

Znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin-Eau Claire, Sjedinjene Američke Države, pokušali su rasvijetliti vječnu raspravu o postojanju prijateljstva između muškaraca i žena provedbom studije u kojoj je sudjelovalo 88 parova studenata sveučilišta.

Ispitanici su bili podvrgnuti, pojedinačno i u prisutnosti drugoga, različitim pitanjima koja se tiču ​​romantičnih osjećaja koje su osjećali ili su mogli osjećati prema prijatelju s kojim su sudjelovali u istraživanju.

Dobiveni odgovori razvrstani su u tri kategorije: nulta privlačnost, umjerena privlačnost i ekstremna privlačnost , također specificirajući razliku između privlačnosti, poštovanja i želje.

atma.hr – 52
“Prijateljstvo je duša koja živi u dva tijela, srce koje živi u dvije duše.” – Aristotel

Kako bi dobili pregled, svaki je ispitanik također zamoljen da prepiše potpuni popis veza koje je u prošlosti imao sa suprotnim spolom, uključujući okolnosti u kojima je veza rođena (na poslu, u školi, zajednički prijatelji…), trajanje prijateljstva, proživljenih emocija itd..

Rezultati istraživanja o prijateljstvu između muškaraca i žena

Najiznenađujući aspekt koji je proizašao iz rezultata studije povezan je s različitim percepcijama koje različiti spolovi imaju o istom odnosu; drugim riječima, muškarci i žene različito procjenjuju odnos između sebe.

Prema zaključcima istraživanja, muškarci doživljavaju mnogo veću privlačnost prema svojim prijateljicama te su skloniji vjerovati da oni u njima pobuđuju isti osjećaj.

Naprotiv, prema onome što se pokazalo, žene se ponašaju dijametralno suprotno: doživljavaju nizak ili čak nulti stupanj privlačnosti prema muškim prijateljima i sklone su vjerovati da je nedostatak privlačnosti obostran.

kresimir misak knjige

Elementi koji utječu na izbor prijateljstva

Sociologinja Sveučilišta u Cardiffu i autorica knjige “Djevojčice, dječaci i mlađa seksualnost”, prof. Emma Renold, provela je studiju koja je imala za cilj analizirati razloge koji stoje iza svakodnevnog ponašanja djece i adolescenata, nadilazeći mišljenja odraslih.

Opća ideja je da ako imate djevojku, vi ste pobjednik. Kultura para toliko je raširena da se adolescenti osjećaju prisiljeni tražiti partnera u sve ranijoj dobi, dok su još u procesu otkrivanja svoje seksualnosti.

Na tinejdžere također snažno utječe njihov krug prijatelja i školskih kolega, dimenzija u kojima se angažman smatra simbolom statusa i popularnosti. Nemanje dečka ili cure, u nekim slučajevima, drugi mogu stigmatizirati i stoga to može dovesti do marginalizacije.

atma.hr – 52
U stvarnosti, nije samo riječ o snažnom utjecaju masovnih medija i kontinuiranom protoku reklama kojima smo podvrgnuti, već o činjenici da imati partnera jača sliku koju netko nudi drugima, dajući predodžbu o moći.

Međutim, važno je naučiti živjeti međuspolno prijateljstvo baš kao i istospolno prijateljstvo, dakle na zdrav i pošten način.

Važno je uživati ​​u svojim prijateljima i prekrasnim trenutcima provedenim zajedno, istinski cijeneći sve što oni donose u naše živote.

ATMA/lamenteemeravigliosa.it/Prevela: Suzana Dulčić za atma.hr