atma.hr – 52
Veliki broj ljudi radi greške u jogi koje smanjuju njezinu učinkovitost i ugrožavaju zdravlje. Ovi problemi, kao što su zaboravljanje na pravilno disanje, mogu biti utjecaj nepravilnih životnih navika. Ako ste svaki dan užurbani i zaboravljate uzeti malo odmora, naravno da ćete tijekom joge također biti napeti.

Fokusiranje na savršeno izvođenje položaja

Samo zato što položaj kojeg izvodite nije tako dobar kao što je kod trenera ili osobe pored vas, to ne znači da je manje učinkovit i da ne djeluje. Ne postoji savršen položaj, ali postoji savršen položaj za vas. Svaki položaj se može prilagoditi za pojedinca, stoga pitajte trenera za varijaciju položaja koja će vam bolje odgovarati.

Obratite pažnju na to gdje trebaju biti ruke u odnosu na ramena, a gdje trebaju biti koljena u odnosu na kukove. Poštujte ova osnovna pravila i radite ono što vaše tijelo može podnijeti i što vam daje dobar osjećaj. Poanta joge je da se istežete i tijelo s vremenom učinite fleksibilnijim.

Zaboravljate na disanje

Pravilno disanje vas čini sigurnima. Obratite pažnju na to kako pokreti utječu na vaše disanje. Ako imate poteškoća s disanjem, previše se forsirate. Dok god radite položaj tako da dišete prirodno, bez opterećenja, znači da niste prekoračili svoje sposobnosti.

Fokusiranje na disanje tijekom joge ima brojne prednosti. Održava um budnim i u sadašnjosti, upravo zato što se disanje uvijek odvija sada. Kada uspijete sinkronizirati disanje i pokrete, onda započinje čarolija joge. Um postaje tih, a vi uživate u miru.

Previše se forsirate

Potpuno je prirodno da želite što prije napredovati kada započnete s jogom. Kada se susretnete s poteškoćom u izvođenju neke poze, nemojte paničariti i forsirati tijelo kako ne bi došlo do ozljeda koje teško zacijele.

Ako tijelu date dovoljno vremena, ono će postati fleksibilnije i moći ćete puno više raditi s njim. Ako ćete previše forsirati tijelo, napravit ćete potpuno suprotan efekte. Ono će, umjesto da postane fleksibilnije, postajati sve napetije.

atma.hr – 52
Preskačete zagrijavanje

Zagrijavanje znači postupno pripremanje tijela na to što želite s njime napraviti. Zagrijavati se možete na razne načine, a važno je da potaknete cirkulaciju. Započnite trening s laganim položajima i polako prelazite na zahtjevnije položaje. Na taj ćete način smanjiti rizik od ozljeda jer ćete tijelu dati dovoljno vremena da se pripremi na vježbanje.

Preskačete hlađenje i odmor

Hlađenje, odnosno odmor, je vrijeme kada tijelu dajete priliku da iskoristi sve što ste napravili. Vraćate stabilnost na područja tijela koja ste aktivirali i naprezali.

Ovo je korak kada vaše tijelo koristi sve prednosti vježbanja. Svakih sat vremena odmorite najmanje 6 minuta kako biste mozgu dali dovoljno vremena da iskoristi prednosti vježbanja, a zauzvrat će vam dati visoki razinu energije, sklad i mir tijekom ostatka dana.

centar-zdravlja.net