Foto: pixabay.com

Kada je krv gušća nego što je medicinski neophodno, postoje velike šanse za stvaranje ugrušaka. To s vremenom može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Donosimo vam popis namirnica koje sprječavaju zgrušavanje krvi. Ako želite “razrijediti krv” najbolje bi bilo da ovu vrstu namirnica uvedete u prehranu.

atma.hr – 52
Đumbir

Đumbir je poznat po svojim antivirusnim i drugim moćnim djelovanjima. Korijen đumbira ima još jedno dragocjeno svojstvo – razrjeđivanje krvi.

Korijen sadrži tvar gingerol, koje uklanja kolesterol u plaku i rastvara krvne ugruške, normalizira cirkulaciju krvi u mozgu i jača arterije.

Korisno je u liječenju ateroskleroze u kombinaciji s drugim terapijskim mjerama. Na bazi korijena đumbira proizvode se dijetetski suplementi koji služe kao prevencija i liječenje varikoznih vena.

Ali važno je zapamtiti da je, kao i u svakom drugom slučaju, preporučljivo konzultirati liječnika o upotrebi đumbira.

Kurkuma

Kurkuma je prirodni antikoagulans. Ima sposobnost da razrjeđuje krv i snižava srčani tlak, što je pogodno za one koji pate od hipertenzije.

Kurkuma smanjuje šećer u krvi, podržava kardiovaskularni sistem i efikasna je kod Alzheimerove bolesti.

Pored toga, ovaj začin djeluje kao snažan antioksidans.

atma.hr – 52
Češnjak

Češnjak je prirodni antikoagulans. Sadrži biološki aktivne tvari koja smanjuju viskoznost, sprječavaju adheziju crvenih krvnih zrnaca uključenih u proces zgrušavanja krvi – trombocita. Sve ovo minimalizira vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka.

Ako svaki dan pojedete 3 češnja češnjaka, možete aktivirati resorpciju krvnih ugrušaka.

Alicin u sastavu češnjaka ublažava napetost na zidovima arterija, proširuje lumen krvnih žila, pokreće protok krvi i smanjuje opterećenje srčanog mišića.

Cimet

Cimet je snažan antikoagulans zbog sadržaja kumarina.

Dodavanje cimeta čaju je vrlo korisno, jer može pomoći u smanjenju vjerojatnosti i napretka kardiovaskularnih bolesti.

ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290

Kajenski papar

Kajenski papar pozitivno utječe na vaskularni sistem tijela, omogućavajući venama, arterijama, kapilarama da vrate potrebnu elastičnost.

Ovaj proizvod aktivira protok krvi, pospješuje razrjeđivanje krvi i puni protok krvi do ekstremiteta.

Zeleni čaj

Izuzetno bogati prirodnim antioksidantima – polifenolima. Ovo pomaže u zaštiti tijela od prijevremenog starenja.

Katehin u zelenom čaju teži da razrjeđuje krv, smanjujući tako vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka u arterijama, poboljšava vaskularni tonus i utječe na smanjenje tlaka.

atma.hr – 52
Što može izazvati zgrušavanje krvi?

Jedan od simptoma poslije preležane korone je i zgrušavanje krvi, što je uzročnik mnogih smrtnih slučajeva.

Visoka koncentracija šećera i ugljikohidrata u prehrani, konzumacija alkohola, dimljene i masne hrane, nedostatak vode u tijelu, nedostatak enzima i vitamina u tijelu…

Ukoliko osjećate bilo koju nelagodu, posjetite liječnika, konzultirajte se o promjeni prehrane koja i te kako može poboljšati vaše zdravstveno stanje.

stil.kurir