atma.hr – 52
Za sve vas koji ne volite ili ste alergični na popularne komercijalne omekšivače rublja, ne-ekološke, prepune štetnih kemikalija i umjetnih parfema, evo recept za domaći omekšivač.

Po uobičajenim reklamama u medijima moglo bi se zaključiti kako je omekšivač za rublje nešto bez čega se ne može, bez čega bismo u najmanju ruku svi hodali kao u oklopima, te bi nam rublje smrdjelo.

Također, kada prolazimo ulicom uviđamo kako mnogi ljudi vjeruju u ove reklame, jer za sobom ostavljaju dugačak “trag” popularnih mirisa omekšivača.

Ekološki svjesniji ipak će ga izbjegavati ili barem koristiti u rijetkim prilikama ili, još bolje, napraviti vlastiti omekšivač za rublje!

atma.hr – 52
Zašto su omekšivači štetni?

– u proizvodnji se koriste mirisi koji su iznimno štetni (čitaj: kancerogeni), posebno za djecu. Stoga je posebice pri pranju dječje odjeće omekšivače najbolje zaobići u širokom luku!

– ftalati se često koriste za dobivanje mirisa, a dokazano je da ugrožavaju ravnotežu hormona kod životinja. Ne zaboravimo da omekšivači putem otpadnih voda dolaze do rijeka koje koriste i životinje i ljudi!

– omekšivači, kao i obični deterdženti za rublje masovno ubijaju planktone u vodi.

– kada bismo svi prestali upotrebljavati omekšivače rublja, okolišu bismo svake godine uštedjeli tisuće tona štetnih tvari.

– fosfati pospješuju rast i razmnožavanje algi na štetu drugih živih organizama u rijekama i morima.

– omekšivači rublja osim boje i mirisa, sadrže i sredstva za konzerviranje. Jedan od konzervansa je i formaldehid koji izaziva alergije, a sumnja se da može izazvati rak. Omekšivači predstavljaju opasnost za zdravlje i sasvim nepotrebno i besmisleno ugrožavaju život u vodi.

Sastojci i postupak za ovaj domaći omekšivač su jeftini i jednostavni, a omekšivač je prikladan i za nježnu dječju kožu kao i za osobe sklone kožnim alergijama.

Postoje različite varijante domaćih omekšivača, ali ova receptura je omiljena kod ljubitelja Do-It-Yourself (Napravi Sam) filozofije.

Klikni na stranicu broj 2 za recept

atma.hr – 52