Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Neuroznantsvenica Candace Pert je vršila istraživanja u kojima je uvidjela kako emocije, evidentirane i pohranjene u tijelu u obliku kemijskih poruka, predstavljaju najadekvatnije kandidate u smislu ključa zdravstvene povezanosti između uma i tijela. “Više nema sumnje da vaše dnevno raspoloženje ili stanje uma daju značajan doprinos vašem zdravlju, posebno kada potraju, svakim danom i godinu za godinom!”

atma.hr – 78
Iz godine u godinu sve je više dokaza da vaše misli, raspoloženja, emocije i sistem uvjerenja imaju fundamentalni utjecaj na osnovno zdravlje tijela i mehanizme liječenja. Hoćete li se razboljeti ili ne zavisi od sposobnosti vašeg organizma da se izbori s infekcijom ili bolešću.

Godine 1980. (prije otkrića virusa AIDS), nekadašnji urednik New England Journal of Medicine, dr. Franz Ingelfinger procijenio je da je 85% svih ljudskih oboljenja izlječivo putem vlastitog sistema izlječenja tijela.

Znamo da izgradnja pozitivnog stava u našim životima igra značajnu ulogu u podržavanju našeg tijela kako bi to postiglo. Tjelesni sistem liječenja pozitivno reagira na pozitivne stavove, misli, raspoloženja i emocije (npr. ljubav, nadu, optimizam, brigu, intimnost, veselje, smijeh i humor), a negativno na emocije poput mržnje, beznađa, pesimizma, indiferentnosti, anksioznosti, depresije, usamljenosti, itd. Stoga želimo organizirati naš život kako bi održavali što pozitivniji stav.

atma.hr – 39

Emocije: ključ utjecaja misli na naše zdravlje

Neuroznantsvenica Candace Pert je vršila istraživanja u kojima je uvidjela kako emocije, evidentirane i pohranjene u tijelu u obliku kemijskih poruka, predstavljaju najadekvatnije kandidate u smislu ključa zdravstvene povezanosti između uma i tijela. Putem emocija, skupa s našim mislima i svakodnevnim pristupima, odnosno putem neurokemijskih promjena koje prate te emocije, naš um stječe moć utjecaja na to hoćemo li se razboljeti ili ne.

Prema dr Pert, ključna stavka se temelji na složenim molekulama poznatijim kao neuropeptidi. Peptidi se nalaze svuda u tijelu, uključujući mozak i imuni sistem. Ti neuropeptidi predstavljaju sredstva putem kojih sve stanice u tijelu međusobno komuniciraju. Ta komunikacija se odnosi na poruke na relaciji mozak-mozak, mozak-tijelo, tijelo-tijelo, tijelo-mozak.

Pojedinačne stanice, uključujući moždane stanice, stanice imuniteta i ostale tjelesne stanice, imaju receptore koji primaju neuropeptide. Vrste neuropeptida dostupnih stanicama se konstantno mijenjaju, odražavajući promjene u vašim emotivnim stanjima tokom cijelog dana.

Točna kombinacija neuropeptida koji se oslobađaju u toku različitih emotivnih stanja još uvijek nije utvrđena. Vrsta i broj neuropeptida povezanih s emocijama koje se nalaze na području receptora utiču na vašu vjerojatnost hoćete li ostati zdravi ili se razboljeti. Više humora i smijeha u vašem životu vam osigurava da ove kemijske poruke rade za vas, a ne protiv vas.

atma.hr – 78
“Kemijske supstance koje kruže našim tijelom i mozgom su iste kemijske supstance koje su sadržane u emocijama. A to mi govori da . . . bi trebali posvetiti više pažnje emocijama u pogledu zdravlja.” (Candace Pert) 

Više nema sumnje da vaše dnevno raspoloženje ili stanje uma daju značajan doprinos vašem zdravlju—posebno kada potraju, svakim danom i godinu za godinom. Sve što možete učiniti da održite pozitivnije stanje uma u rješavanju dnevnih obaveza i problema u vašem životu doprinosi vašem fizičkom zdravlju, a istovremeno vam pomaže da se borite sa stresom i da budete efikasniji na poslu i u privatnom životu.

Amela Karkin

63 PLACEBO

banner placebo