Panchakarma (pancha – pet i karma – djelovanje) označava ayurvedski program čišćenja i pomlađivanja tijela. U nazivu stoji broj pet jer se izvorno proces sastojao od pet procedura koje su uključivale čišćenje nosa,  debelog crijeva, želuca i  krvi. Panchakarma je razvijena s ciljem pomlađivanja organizma, uklanjanja tjelesnih nečistoća i otrova, poboljšanja zdravlja i produženja života.

Autor: Ana Marija Pšeničnik / alternativa-za-vas.com

U duhovnom smislu panchakarma uklanja negativne misli, oslobađa od ustaljenih loših obrazaca ponašanja te omogućuje povratak zdravom početku. U manje drastičnom obliku od originalnog, ova metoda detoksikacije se obično provodi jedanput godišnje radi prevencije bolesti te s namjerom emocionalnog i spiritualnog razvoja. Panchakarma se dijeli u tri stupnja.

1. Purv-karma – pripremni stupanj

Cilj ove faze je pripremiti tjelesna tkiva za čišćenje i oslobađanje od toksina. Tradicionalno, priprema se vrši uz pomoć snehane – uljne terapije, i svedane – terapije znojenjem. Organizam možete pripremiti za panchakarmu i uz pomoć posebne prehrane. Dva do tri tjedna prije same detoksikacije potrebno je iz prehrane izbaciti umjetno obrađenu hranu, slatkiše, stimulanse poput kave i većinu mliječnih proizvoda.

Tjedan dana prije faze čišćenja prehrana se dodatno mijenja, tj. bazira pretežno na povrću i cjelovitim žitaricama. Ove namirnice, a osobito povrće, stvaraju lužnato okruženje u organizmu koje, nasuprot kiselom, podržava postupak eliminacije toksina. Tijekom purv-karme dobro je iz dnevnog rasporeda izbaciti sve aktivnosti koje nisu nužne, a dodatno nas opterećuju te više vremena posvetiti samom sebi.

Savjetuju se i meditacije ili šetnje prirodom. Poželjno je posvetiti pozornost dubokom disanju, naročito izdahu koji pomaže u rješavanju blokada, loših misli i osjećaja.

Khichri

Jednostavan, lako probavljiv rižoto pripremit će tijelo za detoksikaciju. Može se jesti i tijekom oporavka od procesa čišćenja.

  • 1 šalica smeđe basmati riže (prethodno namočene u vodi, barem pola sata, i ocijeđene)
  • 1 šalica mung graha (prethodno namočenog u vodi, barem jedan sat, i ocijeđenog)
  • 1 šalica povrća (graška, mrkve, špinata, karfiola itd)
  • začini (kumin, korijander, kurkuma, đumbir, papar, lovorov list)
  • 6 šalica vode

Zagrijte ghee u posudi na umjerenoj vatri. Dodajte kumin ili sjemenke korijandra. Potom umiješajte sjeckani đumbir te pirjajte do zlatnosmeđe boje. Zatim dodajte jednu žličicu kurkume u prahu, četvrtinu žličice crnog papra u prahu i jedan lovorov list. Dodajte mung grah, povrće i rižu te ulijte vodu. Kuhajte oko sat vremena. Kad grah postane potpuno mekan dodajte prstohvat soli. Preko gotovog jela prelijte ghee i pospite sjeckanim lišćem svježeg korijandra.

Ghee (pročišćeni maslac)

Već gotov ghee možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, no možete ga i sami napraviti. Uzmite što prirodniji, nesoljeni maslac, stavite ga u posudu na jaku vatru i pustite da se otopi. Kad se, nakon desetak minuta, maslac potpuno otopio, smanjite vatru. Ostavite kuhati još 45 minuta na laganoj vatri. Za to vrijeme će se na vrhu i dnu smjese pojavljivati nečistoće. One na vrhu uklonite kuhačom ili žlicom. Nemojte miješati smjesu i cijelo vrijeme odstranjujte pjenicu s površine tekućine. Nakon 45 minuta ugasite vatru i pustite da se pročišćeni maslac ohladi. Pripremite staklenku i na nju postavite gusto sito ili komad čiste gaze. Procijedite tekućinu, preko gaze ili kroz sito, u staklenku.

2. Panchakarma – stupanj čišćenja

Tradicionalno, panchakarma se sastojala od pet procesa – vamana, virečana, basti, nasje i rakta mokše –  koje se smiju primjenjivati samo pod nadzorom ayurvedskog liječnika. Ako nemate mogućnost posjetiti ayurvedsku kliniku, napraviti čišćenje organizma možete kod kuće uz pomoć jednodnevnog posta i posebne čajne mješavine. Ujutro se na prazan želudac uzima  prokuhana topla voda s 1-2 žličice gheeja. Ovaj postupak čisti otrove iz organizma. Preko dana se piju samo biljni napitci.

Prijedlog recepta za biljni čaj

  • 8 šalica vode
  • 4 žličice kumina u prahu
  • 4 žličice korijandra u prahu
  • 8 mahuna kardamoma
  • 4 žličice smrvljenih sjemenki koromača
  • 2 prstohvata crnog papra u prahu
  • ½ žličice đumbira u prahu (ili 3 kriške svježeg đumbira)

Pomiješajte sve sastojke u posudi i stavite na vatru. Kad zavrije, kuhajte još 5 minuta. Sklonite s vatre i ostavite poklopljeno 15 – 20 minuta. Procijedite kroz sito i pijte toplo tijekom cijelog dana. U danu kad se posti važno je smirivati um dubokim disanjem. Prije spavanja možete nanijeti malo gheeja na stopala i izmasirati ih te na prsa utrljati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Tako ćete lakše i mirnije usnuti.

3. Pomlađivanje

Za vrijeme ovog stupnja prelazimo na jednostavnu prehranu. Važno je postupno i polako uvoditi krutu hranu u jelovnik. Prvi i drugi dan ponovno jedite khichri, ali u receptu povećajte količinu tekućine, tako što ćete istom omjeru drugih sastojaka sada dodati 14 šalica vode. Treći dan ponovno slijedite prvotni recept sa 6 šalica vode. Mnogi ljudi smatraju da se najdublje iscjeljivanje događa baš tijekom ove posljednje faze. Vjeruje se da u danima i tjednima koji slijede nakon završenog procesa čišćenja svjedočimo tjelesnim, osjećajnim i duhovnim promjenama na onim osobnim područjima kojih možda ranije nismo bili ni svjesni. Nakon provedene detoksikacije osjetit ćete osvježavajuće olakšanje. Također ćete bolje osjetiti vrijednosti svake zdrave namirnice koju unosite u organizam.