Sastojci
Za prhko tijesto:
250 g brašna 850
prašak za pecivo
125 g maslaca
1 dl tekućeg jogurta
malo soli
2 žlice šećera
(po želji može i mljeveni kardamom)
Za punjenje od maka:
200 g maka
2,5 dl mlijeka
žlica gustina
šećera po želji
Za kremu od sira:
500 g svježeg kravljeg sira
2 dl kiselog vrhnja s 20% m.m.
pola pudinga od vanilije ili malo gustina
šećera po želji
Priprema
Zamijesiti prhko tijesto. Od smjese uzeti malo, oko 1/5 ukupne količine i staviti u foliju ili vrećicu u duboko zamrzavanje. Ostatak smjese onako u kugli staviti u hladnjak.
Punjenje od maka napraviti tako da se u zakuhano, slatko mlijeko doda mak izmješan s gustinom. Kratko prokuhati i ohladiti.
Sir izmješati s ostalim sastojcima za kremu.
Tijesto iz hladnjaka razvaljati u pleh, na njega rasporediti mak, pa sir. Iz zamrzivača se izvadi ona mala kuglica tijesta, koja se zatim nariba po vrhu kolača.
Peče se na 180° dok ne zažuti tijesto s vrha.