Kao što smo spomenuli u ranijim člancima serije o pojanju, prema Duhovnoj znanosti pojanje (ponavljanje) Božjeg Imena prema religiji rođenja je preporučena osnova duhovne prakse u današnje vrijeme, tj. u razdoblju Razdora (Kaliyuge). Ne trebaju nam posebni uvjeti za obavljanje ove duhovne prakse, pojati možemo dok obavljamo razne svakodnevne aktivnosti poput čišćenja stana, vožnje bicikla ili šetnje. Pojanje nam donosi mnogobrojne dobrobiti, između ostalog, smiruje naš um te uklanja nepotrebne i negativne misli.

Napomena: Za potpunije razumijevanje ovog članka, preporučujemo vam da pročitate članke ‘‘Pojanje 1.dio – Priroda našeg uma‘‘ i ‘‘Pojanje 2.dio – Univerzalna duhovna praksa‘‘.

Kako pojanje pročišćava naš um?

Stvaranje centra Bogoljublja

Impresije u podsvjesnom umu utječu na naše radnje. Samo nadvladavanjem negativnih impresija možemo živjeti bolji život.

Isto kao što iglom uklanjamo trn koji se zabio u nogu ili ruku, novu impresiju stvaramo kako bismo uklonili neku lošu. Ta nova, snažna impresija poznata je kao centar Bogoljublja.

Svaka ponovljena misao ili radnja stvara impresiju koja, ako se dalje jača, postaje centar. Ovo je slično načinu na koji se pravi staza kroz livadu. Stazu kroz livadu stvorit ćemo samo ako stalno iznova prolazimo istim putem.

Isti princip se koristi za stvaranje centra Bogoljublja. Možemo započeti naše pojanje sa pojanjem Božjeg imena prema religiji u kojoj smo rođeni ili sa univerzalnom pojalicom Sri Gurudev Datta.

Kako pojanje djeluje kroz metodu skretanja?

pojanje

Pojanje uklanja neispravne impresije iz podsvjesnog uma. Ova metoda, poznata kao metoda skretanja, pomaže nam ostvariti dobrobiti od pojanja.

Pogledamo li sliku, vidimo pregradu između svjesnog i podsvjesnog uma. Ona ne dopušta svjesnom umu da dozna koje su tajne zaključane u podsvjesnom umu. Ta pregrada je porozna i dopušta da u jednom trenutku samo jedna misao prijeđe iz podsvjesnog u svjesni um. Misao koja prijeđe je najsnažnija misao. Tako impresije iz podsvjesnog uma jedna za drugom velikom brzinom prodiru u svjesni um i vraćaju se ojačati centar iz kojega su potekle.

Međutim, putem duhovne prakse pojanja centar Bogoljublja postaje sve snažniji i navodi nas da činimo samo ispravna djela. Svaki puta kada Božje Ime stigne u svjesni um, pregrada se zatvara i ne dozvoljava nijednoj drugoj impresiji prodrijeti. Svaka misao iz podsvjesnog uma nastoji ući u svjesni um no pojanje joj ne dopušta i skreće je kao što je prikazano na prethodnoj slici.

U ovom procesu, druge impresije i centri bivaju ignorirani. Stalnim ignoriranjem ostali centri slabe dok ne prestanu postojati. Ovo je drugi djelotvoran način kojim centar Bogoljublja čisti podsvjesni um.

Pojanje je uistinu dar i duhovni alat kojeg smo dobili od Boga kako bismo ublažili patnje, duhovno se uzdigli i shvatili našu istinsku Božansku prirodu.

Koje su dobrobiti pojanja?

  • Psihološke dobrobiti

Pročišćava podsvjesni um (vidi prethodnu sliku).

Povećava koncentraciju i donosi mirnoću. Postajemo manje usmjereni na vanjske podražaje, a više usredotočeni prema unutra, odnosno postajemo duhovno introvertni.

Kod liječenja psihičkih bolesti. Pojanje je korisno kod većine psihičkih bolesti, posebno je učinkovito kod liječenja opsesivno – kompulzivnog poremećaja.

Omogućava nam veću kontrolu nad šest korijenskih mana naše osobnosti: ponos, vezanost, strast, pohlepa, zavist i bijes. Navedene mane nas vežu za materijalni svijet i glavni su uzročnik naše nesreće.

  • Duhovne dobrobiti

Kao terapija – Ako netko ima problema nastalih zbog duhovnih čimbenika, pojanje Božjeg Imena je korisno kao duhovna mjera. Mogu se pojati imena raznih Božanstava kao pomoć u izlječenju bolesti, kao zaštita od suptilnih tijela preminulih predaka, kao zaštita od utjecaja negativnih energija, kako bi se podigla razina vitalne energije itd.

Unutarnje pročišćavanje – Pojanje pročišćava našu auru (suptilno tijelo) te ju čini jačom kako bi uspjela primiti duhovno znanje. Baš kao što bez oranja polja ne možemo imati dobru žetvu, tako je potrebno pročistiti i suptilno tijelo kako bi znanje moglo prodrijeti u njega.

Kao savršena duhovna praksa – Potpuna duhovna praksa je ona koja je kompatibilna s funkcioniranjem duha i tijela. Pojanje Božjeg Imena je takva savršena duhovna praksa. Ono nas vodi prema prirodnom stanju zajedništva s Bogom.

Način za ostvarivanje brzog duhovnog rasta – Kao preporučena duhovna praksa za ovo doba, pojanje je ujedno i najbrži način za dostizanje Bogospoznaje.

Izvor: ssrf.org/hr; pojanje

divider-1

Serija članaka o pojanju:

Pojanje 1.dio – Priroda našeg uma

Pojanje 2.dio – Univerzalna duhovna praksa

Pojanje 3.dio – Kako pojanje pročišćava naš um?

Prethodna objavaProsinačke zamke
Slijedeća objavaRogač – Lijek za rak maternice
Spiritual Science Research Foundation
Spiritual Science Reserch Foundation (SSRF) je ​ osnovan milošću i blagoslovom Njegove Svetosti Dr. Jayant Balaji Athavalea i Njegovog Gurua Njegove Svetosti Bhaktaraja Maharaja. SSRF je neprofitna organizacija koja od 1985. godine vrši duhovna istraživanja s ciljem duhovnog napretka svakog pojedinca kao i društva u cjelini. Na ovaj način SSRF nastoji demistificirati duhovnu dimenziju i time omogućiti svakom čovjeku mogućnost prevladavanja problema u životu i duhovnog napretka. Glavni cilj ​SSRF-​a je ponuditi​ smjernice tragateljima s intenzivnom željom za Bogospoznajom i ​pružiti im ​pomoć u ostvarivanju tog cilja. ​ Opći ​ciljevi SSRF-a​ su​: * ​Pružiti ljudima saznanja​ o duhovnoj dimenziji i načinu na koji ona utječe na naš život. * ​Usmjeriti ljude ​prema​: - ​Stjecanju ​duhovnog znanj​a​ kako bi ​s​hva​tili​ duhovn​u​ dimenzij​u​. - ​Stjecanju iskustva ​duhovne dimenzije. - Rješenj​u​ problema​ čiji je uzrok duhovne prirode. - Postizanj​u​ trajne sreće.