Zimski mjeseci obilježeni su tmurnim vremenom i sezonskim virozama. Dobar su podsjetnik na važnost unosa vitamina D, esencijalnog vitamina bez kojeg život nije moguć. Njegova proizvodnja počinje u koži tijekom izlaganja ultraljubičastim zrakama koje su dio sunčeva svjetla. U trenutcima kada je naš imunitet oslabljen ili nemamo priliku biti dovoljno izloženi suncu, odlično rješenje su suplementi i dodaci prehrani.

Suplementi i dodaci prehrani kao pomoć u borbi s nedostatkom vitamina D

Sva potrebna količina sunčevog vitamina nastaje dovoljnim izlaganjem suncu. No mnogi se ljudi posebice zimi premalo izlažu suncu. Ubrzani tempo života i posao koji često zahtjeva boravak u zatvorenom prostoru tijekom najsunčanijeg dijela dana uzrokuje nedostatak vitamina D kod široke populacije. Sposobnost sinteze vitamina D s godinama se smanjuje pa je česti nedostatak vitamina D kod starijih osoba. To ne znači da nedostatak vitamina D zaobilazi mlađu populaciju. Istraživanja provedena među mlađom populacijom koja je bila hospitalizirana zbog raznih bolesti pokazala su da kod njih čak 57% zabilježen nedostatak vitamina D. Kod mlađe populacije česte su brojne autoimune bolesti organizma kao znak pada imuniteta i niske razine vitamina D.

Za što je važan vitamin D:

  • Regulacija kalcija i fosfora u krvi
  • Pomaže apsorpciju kalcija
  • Štiti zdravlje kostiju
  • Usporava razvoj osteoporoze
  • Jača zube
  • Jača imuni sustav
  • Kemoprotektivno djelovanje
  • Pravilan rad probavnog sustava
  • Obnavljanje kože

Optimalne doze vitamina D u organizam možemo unijeti putem sunčeve svjetlosti, hranom ili dodacima prehrani. U cilju zadovoljenja svih potreba za vitaminom D idealna bi bila primjena sva tri načina unosa vitamina D posebice ako postoji deficit vitamina D u našem organizmu. Vrlo mali postotak hrane sadrži vitamin D u prirodnom obliku kao primjerice masna riba, riblje ulje i žumanjak jajeta. Hrana poput mlijeka, jogurta, žitarica i soka naranče obogaćuje se s vitaminom DVitamin D3 u organizmu nastaje prilikom izlaganja suncu i pronađen je u hrani životinjskog podrijetla, a vitamin D2 ili ergokalciferol je prisutan u hrani biljnog podrijetla i gljivama. Prirodni oblik vitamina D koji se najbrže apsorbira je vitamin D3 ili kolekalciferolKoncentracija vitamina D u organizmu može se odrediti jednostavnom biokemijskom analizom iz krvi pri čemu bi razina vitamina D u krvi od 75nmol/L bila optimalna. Preporuka bi bila da se koncentracija vitamina D u krvi kreće od 100 do 200 nmol/L, dok koncentracije iznad 250nmol/L mogu biti štetne.

Osim starije populacije i osoba koje često borave u zatvorenim prostorimanedostatak vitamina D zabilježen je i kod trudnica, male djece, pretilih osoba, osoba tamnije puti, osoba koje boluju od osteoporoze ili autoimunih bolesti. Osobe tamnije puti zbog većeg udjela melamina u koži manje mogu apsorbirati vitamina D putem sunčeve svjetlosti. Upotreba zaštitnih krema protiv sunčeva zračenja koje su neophodne kao zaštita i smanjenja rizika od razvoja melanoma također smanjuju apsorpciju sunčevog vitamina.

Ako u organizam ne unesemo optimalnu dozu vitamina D, apsorpcija kalcija iz hrane ili dodataka prehrani neće biti dostatna. Kad razina kalcija u krvi padne, organizam povlači kalcij iz kostiju kako bi mišići, živci i srce mogli normalno funkcionirati. S vremenom zbog povlačenja kalcija može doći do smanjenja koštane mase i rasta rizika za razvojem osteoporoze, osteomalacije i učestalosti prijeloma.

Vitamin D ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunog sustava te smanjuje rizik od razvoja respiratornih bolesti poput prehlade i gripe koje uzrokuju virusi i bakterije. Istraživanja su dokazala da je važan za normalno funkcioniranje imunog sustava, a može pomoći u sprečavanju razvoja raka prostate, debelog crijeva i dojke. Aktivira T-stanice koje napadaju tumorske stanice. Potiče djelovanje makrofaga koji se bore protiv patogenih mikroorganizama.

Nedostatak vitamina D manifestira se u poremećaju probavnog sustava pa su česti proljevi, kao i nesanica, nervoza i trzaji mišića. Studija je dokazala da u kombinaciji s kalcijem potiče brži gubitak tjelesne mase kod pretilih osoba. Simptomi nedostatka vitamina D su umor, bolovi u mišićima i zglobovima, općenito osjećaj da se ne osjećamo dobro. Zdravstvena istraživanja dokazala su njegovu učinkovitost u smanjenju rizika od razvoja multiple skleroze, kardiovaskularnih bolesti, depresije i anksioznosti, razvoja gripe i prehlade među djecom školske dobi.

Optimalna doza vitamina D za mlađe osobe je od 5 do 10 µg, a za starije od 50 godina 10 do 20 µg dnevno. 10 µg vitamina D odgovara 400 IU.

U dodatku prehrani D-drops nalazi se prirodni oblik vitamina D3 ili kolekalciferol koji dolazi u kombinaciji s masnim kiselinama, što je važno iz razloga jer vitamin D pripada vitaminima topljivim u mastima. Primjena vitamina D u kapima vrlo je jednostavna i praktična.

Osim u kapima vitamin D je dostupan i u obliku tableta pri čemu jedna tableta dnevno sadrži 50 µg vitamina D3 ili 2000 IU.

Znanstvene studije su dokazale da je sunčev vitamin kod djece izuzetno važan za rast i razvoj djece te zaštitu imuniteta školske i predškolske djece. Lion Kids D u obliku tablica za žvakanje sadrže kompleks vitamina i minerala neophodnih za zdravlje djece. Ovi dodaci prehrani mogu se uzimati u bilo koje doba dana neovisno o navikama prehrane.

Svakodnevno provodite vrijeme na suncu kako bi osigurali organizmu dnevne potrebe za vitaminom D. Pojedina zdravstvena stanja, pad imuniteta, nemogućnost boravka na otvorenom, nedostatak sunčeve svjetlosti tijekom zime trenuci su da nadomjestite vitamina D prirodnim dodacima prehrani koji su uvijek siguran izbor.