Odlučite li se za ovaj recept, dobit ćete ukusan, zdrav i cjelovit obrok koji će zadovoljiti čak i najizbirljivije sladokusce. Tikvice možete poslužiti tople ili hladne, jednako su ukusne, uz neodoljivi umak od jogurta i krastavca začinjen češnjakom.
Popečci s umakom – jednostavan, zdrav i cjelovit obrok za svako nepce
Tikvice su zdrave i niskokalorične i mogu se konzumirati na više načina. Podjednako su ukusne ako ih jedete sirove kao i termički obrađene.
Jedan od čestih načina njihove pripreme su popečci koji se rade miješajući tikvice s drugim sastojcima. Najčešće su to razne vrste brašna, začini i sjemenke.
Odlučite li se za ovaj recept, dobit ćete ukusan, zdrav i cjelovit obrok koji će zadovoljiti čak i najizbirljivije sladokusce.
Tikvice možete poslužiti tople ili hladne, jednako su ukusne, uz neodoljivi umak od jogurta i krastavca začinjen češnjakom. Popečke možete napraviti i dan ranije pa ih ponijeti kao užinu.
Sastojci za popečke:
- 1 srednje velika tikvica
- himalajska sol
- 2 jušne žlice chia sjemenki
- ½ šalice zobenog brašna
- ½ šalice heljdinog brašna
- 1 čajna žlica češnjaka u prahu
- 1 čajna žlica đumbira u prahu
- ½ čajne žlice kurkume u prahu
- kokosovo ulje bez mirisa (za prženje)
Sastojci za umak:
- ½ srednje velikog krastavca salatara
- sok od ½ limuna
- 150 g grčkog jogurta (ili sojinog)
- himalajska sol (po okusu)
- crni mljeveni papar (po okusu)
- 2 češnja češnjaka
* šalica = 2,5 dl
Priprema:
Naribajte tikvicu, posolite i ostavite neko vrijeme da pusti vodu. Ako je tikvica organski uzgojena, ne treba je guliti. Malo starijoj tikvici s izraženim košticama uklonite središnji mekani dio i tek onda je naribajte.
Napravite vegansko jaje – 2 jušne žlice chia sjemenki pomiješajte sa 6 jušnih žlica vode i ostavite stajati oko 5 minuta dok se ne napravi želatinozna masa.
Ocijedite tikvicu rukama čvrsto da izađe sva voda. Pomiješajte ocijeđenu tikvicu, zobeno brašno, heljdino brašno, đumbir, kurkumu, češnjak i namočene chia sjemenke.
Slobodno pomiješajte sve rukom da dobijete kompaktnu masu.
Rukama oblikujte popečke od gotove smjese.
Ako želite imati pravilne oblike, smjesu možete staviti u kalup za krafne i dobit ćete lijepe, okrugle, podjednake oblike.
Popečke stavite peći na zagrijano ulje, nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju smećkastu boju.
Za umak naribajte krastavac i pomiješajte s jogurtom, nasjeckanim češnjakom, sokom od limuna, soli i paprom.
Popečke možete servirati odmah, tople uz umak. Uživajte u njihovim okusima!