Kuglof je jedan od mojih omiljenih tradicionalnih slastica, a dan kada sam napravila prvi bez jaja, dugo ću pamtiti. Budi mi posebne uspomene na porodicu, Božić i zimske čarolije.

atma.hr – 52




Božićni kuglof

Važno je pridržavati se svih uputa, u gram i predviđenog vremena za pečenje i hlađenje, u minutu, kako bi kuglof bio savršen.

Sastojci za najfiniji božićni kuglof:

350 g polubijelog brašna
200 ml tekućeg jogurta (može veganski)
1 vanilin šećer
200 ml mineralne vode
1 prašak za pecivo
1 žlica cimeta u prahu
100 ml ulja
100 g grožđica + 100 g brusnica
1 žličica kakaa
Naribana korica jednog neprskanog limuna
Naribana korica jedne neprskane naranče
200 g smeđeg šećera
Komadić maslaca ili margarina
Nekoliko žlica šećera u prahu (za dekoraciju) – opcija

kuglof-1

atma.hr – 52




Priprema božićnog kuglofa:

Suho voće potopiti u malo vode da nabubri.

U posudu za miješanje usuti jogurt, mineralnu vodu i ulje. Sve dobro izmiješati mikserom.

Dodati šećer i vanilin šećer i ponovo umutiti smjesu mikserom.

U drugoj posudi pomiješati brašno sa cimetom i praškom za pecivo.

Pomiješati suhe i tekuće sastojke, umutiti mikserom, dok se ne dobije smjesa ujednačene teksture.

kuglof-2

atma.hr – 52




Dodati iscijeđeno suho voće i naribane kore limuna i naranče.

Zagrijati pećnicu na 180 C.

Kalup za kuglof namazati komadićem maslaca ili margarina.

Izliti smjesu u kalup i ubaciti u pećnicu.

kuglof-3

atma.hr – 52




Peći 55 minuta na 180 C.

Nakon vađenja iz pećnice, ostaviti kuglof da stoji u kalupu 15 minuta.

Izvaditi kuglof pažljivo i ostaviti da se ohladi.

Dekorirati kuglof šećerom u prahu.

Rezati tek nakon što odstoji još jedan sat.

kuglof-4

vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com