Kuglof je jedan od mojih omiljenih tradicionalnih slastica, a dan kada sam napravila prvi bez jaja, dugo ću pamtiti. Budi mi posebne uspomene na porodicu, Božić i zimske čarolije.
Božićni kuglof
Važno je pridržavati se svih uputa, u gram i predviđenog vremena za pečenje i hlađenje, u minutu, kako bi kuglof bio savršen.
Sastojci za najfiniji božićni kuglof:
350 g polubijelog brašna
200 ml tekućeg jogurta (može veganski)
1 vanilin šećer
200 ml mineralne vode
1 prašak za pecivo
1 žlica cimeta u prahu
100 ml ulja
100 g grožđica + 100 g brusnica
1 žličica kakaa
Naribana korica jednog neprskanog limuna
Naribana korica jedne neprskane naranče
200 g smeđeg šećera
Komadić maslaca ili margarina
Nekoliko žlica šećera u prahu (za dekoraciju) – opcija
Priprema božićnog kuglofa:
Suho voće potopiti u malo vode da nabubri.
U posudu za miješanje usuti jogurt, mineralnu vodu i ulje. Sve dobro izmiješati mikserom.
Dodati šećer i vanilin šećer i ponovo umutiti smjesu mikserom.
U drugoj posudi pomiješati brašno sa cimetom i praškom za pecivo.
Pomiješati suhe i tekuće sastojke, umutiti mikserom, dok se ne dobije smjesa ujednačene teksture.
Dodati iscijeđeno suho voće i naribane kore limuna i naranče.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Kalup za kuglof namazati komadićem maslaca ili margarina.
Izliti smjesu u kalup i ubaciti u pećnicu.
Peći 55 minuta na 180 C.
Nakon vađenja iz pećnice, ostaviti kuglof da stoji u kalupu 15 minuta.
Izvaditi kuglof pažljivo i ostaviti da se ohladi.
Dekorirati kuglof šećerom u prahu.
Rezati tek nakon što odstoji još jedan sat.