Foto: pixabay.com

Sve naše svakodnevne napetosti, borbe i problemi mogu iščeznuti s jednostavnom šumskom terapijom. Od prakse šumskog kupanja i grljenja stabala do razgovaranja s drvećem i razgovaranja sa sobom, šume pružaju savršeno mjesto za holističko iscjeljivanje!

atma.hr – 52
Patuljci, vilenjaci, vampiri, demoni, trolovi – slika šume potiče mnoge misterije i intrige. Ne samo da nas šuma podsjeća na mitska bića, ona je također dom bezbrojnih folklornih priča i praznovjerja.

Jeste li znali da su Druidi i germanski pogani obožavali drveće? Nije ni čudo da je šuma, u svoj svojoj eteričnoj veličanstvenosti, idealno mjesto za osamljene šetnje. Zanimljivo, šuma je također idealno mjesto za holističko iscjeljivanje.

1. Otiđite na „šumsko kupanje“ (Shinrin Yoku)

Mnogi Japanci vjeruju kako ova ekscentrična praksa podiže imunitet, što su i potvrdila suvremena znanstvena istraživanja. Čak i kratka šetnja šumom može pridonijeti vašoj snazi i zdravlju.

To se događa iz razloga što se eterična ulja šumskog drveća – fitoncidi – antibiotici biljnog porijekla emitiraju u zrak i u vašem tijelu povećavaju broj stanica ubojica. Te stanice ubojice pomažu u borbi protiv raznih bolesti, bolesti poput raka.

Zanimljivo, u 1982. godini, Japanska agencija za šume predložila je da „šumsko kupanje“ bude uključeno u zdrav način života. Japancima se toliko sviđala praksa Shinrin Yoku da njihove tvrtke danas forsiraju „šumsko kupanje“ među svojim zaposlenicima zbog dobrobiti njihovog zdravlja.

Zašto onda ne isprobati „šumsko kupanje“? Priuštit ćete svojim osjetilima mnoge užitke:

atma.hr – 52
Zvuk

Zvukovi poput šuma vjetra, šuštanja lišća, pjesme ptica i šum potoka dokazano smiruju um, stoga i moždanu aktivnost. Značajno smanjuju krvni tlak.

Pogled

Samo promatranje prizora šume dokazano smanjuje broj otkucaja srca, krvni tlak i povećava osjećaj smirenosti i radosti.

Miris

Kao što kažu, u šumi “ima nešto magično u zraku”. Mirisi šume imaju zapanjujući učinak na tijelo. Šetnja šumom ima fiziološke učinke koji umanjuju krvni tlak, tjeskobu, depresiju. Usporava se disanje i smiruje se um. Sve zahvaljujući aromaterapeutskom djelovanju fitoncida.

„Šumsko kupanje“ smanjuje stres, snižava razinu šećera u krvi, povećava mentalnu koncentraciju i smanjuje bol. Nije loše za jednu šetnju šumom.

atma.hr – 52
2. Grlite stabla

Iako je ova praksa konstantno ismijavana sve do današnjih dana, znanstveno su dokazani pozitivni učinci koje ona pruža. Grljenje stabala često se povezivalo sa hipijima i čudacima, ali dokazano je da umiruje tijelo.

Prvo, znamo da u svojoj srži, svaki atom vibrira. Svaki predmet koji posjeduje atome vibrira na različitim frekvencijama.

„Stabla imaju jedinstvene vibracijske obrasce koji uzrokuju pozitivne promjene u našem biološkom ponašanju kada ih dotičemo.“ – navodi Matthew Silverstone u svojoj knjizi „Zaslijepljeni znanošću“.

Dokazano je, na primjer, da ispijanje jedne čaše vode tretirane sa vibracijom od 10Hz odmah mijenja ritam zgrušavanja krvi. Zato sljedeći put kada ste u blizini stabla, očekujte da ćete doslovno primiti dobre vibracije.

Čin grljenja također je vrlo koristan sam po sebi jer grljenje povećava razinu hormona oksitocina.

Ovaj hormon je odgovoran za osjećaje poput smirenosti i emocionalnog povezivanja, tjera ljude da se osjećaju sigurno i snižava razinu kortizola čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost. Grljenje također oslobađa hormone serotonin i dopamin, koji su odgovorni za stvaranje osjećaja sreće.

Najsvježiji zrak koji možete udisati je zrak ispod stabla. Lišće stabla služi kao filter zraka, uklanjanja prašinu i na taj način stvara čišći zrak. Zdravstvene prednosti udisanja čišćeg zraka su: pojačana probava, niži krvni tlak i bolje raspoloženje. Stabla su povezana sa zemljom više nego itko od nas, ali mi ih siječemo i uništavamo. Zašto im ne bi pružili zagrljaj?

atma.hr – 52
3. Razgovarajte sa stablom

Stabla su najbolji savjetnici. Oni su tihi, izvrsni slušatelji, pouzdani i sve to je potpuno besplatno. Kao što je Adam Ford rekao u svojoj knjizi „Tražim tišinu u bučnom svijetu“: “Tko je bolji za obratiti mu se, istresti naše misli i osjećaje?”

Prednosti ovakvog razgovora su osjećaj da ti nitko ne sudi, mentalna jasnoća i emocionalno čišćenje kroz istraživanje misli i emocija i osjećaja psihološkog rasterećenja što uzrokuje da se osjećamo lakše i optimističnije.

Zašto ne bi pronašli posebno i mudro stablo i sprijateljili se s njim? Provjerite ima li još nekoga u blizini, uhode je uvijek dobro izbjeći.

4. Razgovarajte sami sa sobom u šumi

Na razgovaranje sa samim sobom se također često gleda kao na ludost i poremećenost. Međutim, istraživanja su pokazala da postoje mnoge prednosti ove prakse. Šuma je idealno mjesto za razgovor sa sobom.

Tiho je, mirno, obično ima jako malo ljudi, što znači da nema rizika od osude drugih koja uzrokuje mentalnu napetost.

atma.hr – 52
Ne samo da razgovor sa samim sobom može rasteretiti naše umove i dati nam perspektivu, već nam pomaže da se sprijateljimo sami sa sobom. Prema studijama Nottingham Trent – a i Sveučilišta George Mason, razgovor sa sobom smanjuje razinu stresa i povećava samopouzdanje.

Kada glasno razgovaramo, osjećamo se motiviranijima da izrazimo svoje misli i sudjelujemo u raspravama. Razgovor sa sobom je savršen za plašljive, rezervirane i introvertirane ljude. Na taj način dobivamo slobodu izražavanja svojih najdubljih misli i osjećaja, nefiltrirano i nesmetano.

celerov sok

Razgovor sa sobom djeluje povoljnije čak i od pisanja privatnog dnevnika. Stoga, sljedeći put kada budete šetali pustom šumom, neka vaše misli i emocije slobodno lete! Vičite, vrištite, plačite i smijte se – za vlastiti užitak!

Od prakse šumskog kupanja i grljenja stabala do razgovaranja s drvećem i razgovaranja sa sobom, šume pružaju savršeno mjesto za holističko iscjeljivanje.


Autor: Aletheia Luna

aletheia luna 2018

lonerwolf.com

Izvor: 4 Eccentric Ways Trees Can Heal You

prevela Suzana Dulčić za atma.hr