Je li pravedno i logično to što pse i mačke volimo, a kokoši i krave jedemo? O ovom i sličnim pitanjima posebno se raspravljalo početkom mjeseca, točnije 1.11. kada se diljem svijeta obilježavao Svjetski dan veganstva. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama te promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana veganstva, udruga Prijatelji životinja objavila je na www.prijatelji-zivotinja.hr zanimljivo edukativno predavanje socijalne psihologinje dr. Melanie Joy, autorice knjige “Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam”. Ona objašnjava da neke životinje jedemo, a neke ne, bez razmišljanja o tome zašto to radimo, jer to podržava nevidljiv sustav vjerovanja u kojem smo odrasli i u kojem smo odgojeni, a koji naziva karnizam.
Mnogi od nas žive s kućnim životinjama i smatraju ih članovima obitelji dok, s druge strane, ne razmišljaju jednako o drugim životinjama koje završavaju na njihovu tanjuru. Kao što neka životinja može biti ljubimac, tako može biti i odrezak, i obrnuto, što potvrđuju primjeri iz drugih kultura u kojima su na jelovniku i mačke i psi. Karnizam kao nasilna ideologija navodi humane ljude da sudjeluju u nehumanim praksama i da iskorištavanje i ubijanje drugih životinja smatraju normalnim.
Telići su svima dražesni i slatki, no zbog gušenja naše svjesnosti i empatije, što je svojstveno karnizmu, malo tko razmišlja o tome da pijenjem mlijeka izravno utječe na njih i njihove majke. Ljudska vrsta jedina pije mlijeko druge vrste, i to u odrasloj dobi, prikazujući to kao nešto potpuno prirodno i normalno pa čak i nužno. Pritom se zanemaruju upozorenja o štetnim posljedicama konzumiranja mliječnih proizvoda na zdravlje, kao i činjenica da su krave podvrgnute godišnjim trudnoćama, a telad se odvaja od majke da bi postala teletina.
Ove godine Svjetski dan veganstva poziva sve da razmisle o vrijednosti života svih životinja. Ovaj dan izvrsna je prilika za uživanje s članovima svoje obitelji, prijateljima i kolegama u blagodatima biljne hrane i za informiranje drugih o veganstvu. Uz postizanje vitalnosti i zdravstvenih prednosti, prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom na to da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s golemom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu i kataklizmičkim uništenjem okoliša.