Nažalost, šećer je danas toliko raširen da ga nesvjesno konzumiramo u većini prehrambenih namirnica, pića pa čak i mliječnih proizvoda. Rafinirani, bijeli šećer na globalnoj razini doprinosi epidemiji pretilosti i razvoju dijabetesa tipa 2. Donosimo 10 prirodnih namirnica uz koje zauvijek možete zaboraviti na bijeli šećer.

Autor: Marta Malenica
Izvor: Naturala.hr

Zamjenom bijelog šećera prirodnim i zdravim sladilima možete uvelike pozitivno utjecati na svoje zdravlje i pritom i neprimjetno izgubiti pokoji kilogram.

Ne možete zamisliti svoj život bez šećera? Nema problema, u prirodi postoji dovoljan broj zdravih zamjena za rafinirani, bijeli šećer tako da nećete niti primijetiti da ga više ne koristite.

10 prirodnih zamjena za bijeli šećer

1. Stevija

stevijaStevija je biljka koja je čak 300 puta slađa od šećera, a istovremeno ima vrlo nizak glikemijski indeks te ju mogu koristiti i dijabetičari. Prije nekoliko godina je američki FDA odobrio jednu sastavnicu stevie kao dodatak hrani. Od tada na tržištu postoji veći broj zaslađivača na bazi stevie iako je samu biljku uvijek bolje koristiti u prirodnom obliku.

2. Ksilitol

Ovaj prirodni alkoholni zaslađivač potječe iz biljnih vlakana. Kao i drugi slatki alkoholi i ksilitol na početku korištenja može prouzrokovati manje probavne smetnje. Međutim, vrlo je niskokaloričan, mogu ga koristiti i dijabetičari te se vrlo često može pronaći u sastavu guma za žvakanje.

3. Med

med-1Med je odavno poznat kao supernamirnica koja obiluje antioksidansima, mineralima, vitaminima, enzimima i drugim fitonutrijentima. Vrlo je sladak,a ima mnogo niži glikemijski indeks u odnosu na rafinirani bijeli šećer.

4. Agavin nektar

Ovaj nektar je slađi od meda a sačinjen je od kombinacije fruktoze i glukoze. Agavin nektar dobiva se ekstrakcijom agavinih biljnih sokova. Ima vrlo široku primjenu u Meksiku, a poznat je po niskom glikemijskom indeksu.

5. Javorov sirup

javorov-sirupJavorov sirup je prirodni zaslađivač koji predstavlja još jednu odličnu alternativu za bijeli šećer. Obiluje mineralima kao što su cink i mangan te pomaže u uravnoteživanju razine kolesterola. Svejedno, dijabetičari bi ga trebali koristiti s oprezom jer ima relativno visok glikemijski indeks.

6. Sirup smeđe riže

Iako je mnogo manje obrađen od bijelog šećera, ovaj sirup sadrži oko 45% maltoze, šećera s visokim glikemijskim indeksom. Dijabetičari bi trebali izbjegavati ovaj proizvod.

7. Sirup ječmenog slada

ječmeni-sladOvaj zaslađivač je upola manje sladak od bijelog šećera, ali ga obilježava jedinstven okus i aroma te prepoznatljiva tamna boja. Ponovno, u njegovom sastavu dominira maltoza stoga sirup ječmenog slada nije preporučljiv dijabetičarima.

8. Dehidrirani sok šećerne trske

Predstavlja zdraviju varijantu od bijelog šećera jer ne podrazumijeva visoki stupanj obrade te sadržava mnoštvo nutrijenata. Pri umjerenom korištenju može se smatrati zdravom zamjenom za bijeli šećer.

9. Crna melasa šećerne trske

crna-melasaOvaj proizvod sadržava sve one nutrijente i vrijedne sastojke koji su prilikom obrade uklonjeni iz bijelog šećera. Zapravo nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje rafiniranog šećera, a sadržava kalcij, bakar, magnezij, mangan u značajnim količinama.

10. Organski šećer

Organska proizvodnja šećera koristi ekološki uzgojenu šećernu trsku bez dodataka pesticida i drugih kemikalija. Tamnije je boje jer nije toliko rafiniran kao bijeli šećera i sadržava jedan dio melase

http://www.naturala.hr/prirodne-i-zdrave-zamjene-za-bijeli-secer/1719/