Ideja za zdrav i energičan početak dana, ali i kao popodnevna slastica!

Puding od chia sjemenki i matcha zelenog čaja.

Sastojci:
2 čaše mlijeka (za vegane bademovo)
2 jušne žlice agava sirupa
1 čajna žlica vanilija ekstrakta
1 čajna žlica matcha-zelenog čaja u prahu
6 jušne žlice chia sjemenki
1 čaša bobičastog voća

Priprema:

U blenderu pomiješati mlijeko, agava sirup, vaniliju i matchu dok se ne sjedine u glatku smjesu.

Tekuću smjesu preliti preko chia sjemenki i dobro promiješati. Potrebno je miješati svakih par minuta u narednih petnaest minuta, te potom ostaviti puding da stoji najmanje jedan sat (ili preko noći u frižideru).

Prije posluživanja promiješati i posuti s bobičastim voćem (ili nekim drugim voćem po vašem izboru).

Kana Healthy Market

atma.hr – 52
Dobrobiti svakodnevne konzumacije chia sjemenki

Chia sjemenke danas su predmet istraživanja kao potencijalni tretman za dijabetes tipa dva jer usporavaju probavu, a njihov želatinasti omot u kombinaciji s tekućinom prevenira nagle skokove u krvi.

Zbog stabilizirajućeg učinka na šećer u krvi pomažu protiv inzulinske rezistencije koja može biti povezana sa salom na trbuhu što može biti veoma štetno za sveukupno zdravlje i tako pomažu i mršavljenje.

Mnogi vole koristiti sjemenke lana u prehrani zbog njihove hranjivosti, no tvari iz chia sjemenki organizam bolje iskorištava, a i nije ih potrebno samljeti prije konzumiranja jer su potpuno iskoristive cijele i uz to imaju dugi rok trajanja.

Samo 30 grama sjemenki daje preporučeni dnevni unos vlakana i lak je način da osigurate vašoj probavi zdravlje, redovitost i lakoću.

Jedno serviranje donosi 18 posto dnevnog preporučenog unosa kalcija, te 27 posto fosfora koji su bitni za održavanje oralnog i koštanog zdravlja te prevenciju osteoporoze. Fosfor pomaže i u sintezi proteina te regeneraciji tkiva.

Tu je i mangan, koji je također bitan za vaše koštano zdravlje i iskoristivost nutrijenata poput biotina i tiamina. Jedno serviranje daje 30 posto dnevnog preporučenog unosa ovog minerala.

Chia sjemenke su najbogatiji izvor proteina među sjemenkama te su zato preporučljive za vegetarijance, no od esencijalne su važnosti i za sportaše, posebno trkače, jer daju energiju, izdržljivost i ubrzavaju oporavak.

Chia sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje mozga, ljepotu kože i kardiovaskularni sustav, te aminokiselinu triptofan koja pomaže u boljem snu, reguliranju apetita, spavanju i poboljšanju raspoloženja.

Prema klinici Cleveland pozitivno djeluju na zdravlje srca jer smanjuju krvni pritisak kod dijabetičara, uravnotežuju kolesterol i trigliceride.

Uvođenjem chia sjemenki u prehranu primijetiti ćete pozitivne promjene već za nekoliko tjedana.

Matcha zeleni čaj

Matcha je zeleni čaj koji se proizvodi u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji. Metoda obrade listića potječe iz dinastije Sung (960. – 1278.) kada se prah tučenjem pretvarao u tzv. Pjenu žada. Danas listići se beru četri tjedna prije prve berbe dok je grmlje čaja još prekriveno da se spriječi doticaj lišća sa svjetlošću. Lišće je zbog toga malo i tamno zelene boje. Nakon berbe slijede postupci parenaj te sušenja listića i na kraju lističi se drobe u kamenom mlinu. Čaj koji se pravi od ovog praha vrlo je cijenjen i skup. Danas se u Japaniu rabi za Cha No Yu, čajnu ceremoniju te ga koriste budistički svećenici prilikom meditacija.

Čaj je izuzetno bogat vitaminima A, B, C i E, u sebi sadrži katehin, karotin zato jer se pri pijenju čaja pije i prah čaja te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. To ga čini izuzetno ljekovitim.

Postoje dvije osnovne vrste Matcha čajeva, a to su Matcha – usucha i koicha.

Razlika je da se usucha proizvodi iz listića biljke koje su mlađe od 30 godina, a koicha od listića biljke starije od 30 godina.

Koicha se u ceremoniji čaja radi iz manje vode i ima slađi okus. Koicha je cjenjeniji i skuplji od usuche.

atma.hr – 52