Foto: pixabay.com

Ovaj pun Mjesec u znaku Škorpiona nudi nam više uvida u proces koji se odvija za nas, otkriva potencijalno neugodne istine koje su prethodno bile skrivene od naše svijesti i osvjetljava naš put naprijed. Trenutna aktivacija osi Škorpion-Bik naglašava unutarnji sukob koji svi doživljavamo, do određenog stupnja, između naše težnje da osiguramo opstanak gravitirajući prema poznatom i želje naše Duše da transformira, raste i izazove postojeća ograničenja. Pun Mjesec u Škorpionu podsjeća nas na nužnost otpuštanja nečega kako bi se omogućila evolucija.

atma.hr – 52
24. travnja/aprila doživljavamo pun Mjesec na 4º17′ Škorpiona: ova emocionalno intenzivna lunacija poziva nas da istražimo svoj otpor prema promjeni, postanemo intimni sa svojim strahovima, prepoznamo nepriznate želje i osvijetlimo sjene u sebi.

Pun Mjesec u Škorpionu posebno je važan za one od nas rođenih s osobnim položajima blizu 4º fiksnih znakova Bika, Lava, Škorpiona i Vodenjaka. Pojedinci na koje ova lunacija više osobno utječe moći će pristupiti većoj jasnoći o svom emocionalnom svijetu i svojim uobičajenim obrascima reakcija. Imat će priliku produbiti svoju intimnost sa sobom i drugima, suočiti se sa svojim unutarnjim demonima i razotkriti nesvjesne želje.

Puni Mjeseci su vrhunac i točka sazrijevanja mjesečevog ciklusa. Događaju se dva tjedna nakon mladog Mjeseca i nude nam priliku da razjasnimo proces u koji smo krenuli kada je počeo lunarni mjesec. Trenutačni Mjesečev ciklus započeo je potpunom pomrčinom Sunca za vrijeme mladog Mjeseca u Ovnu, a putovanje koje je tada počelo sada postaje jasnije. Ovaj pun Mjesec u znaku Škorpiona nudi nam više uvida u proces koji se odvija za nas, otkriva potencijalno neugodne istine koje su prethodno bile skrivene od naše svijesti i osvjetljava naš put naprijed.

Svi puni Mjeseci aktiviraju dva suprotstavljena i komplementarna znaka: ovog mjeseca, svjetla pozornosti idu na osovinu Bik-Škorpion. Ovaj polaritet ima veze s našim odnosom prema seksualnosti i s plesom između naše težnje da očuvamo stabilnost, poznatost i udobnost i evolucijskog imperativa da se nastavimo mijenjati, rasti i transformirati.

Os Bik-Škorpion također je u korelaciji s financijama, resursima i imovinom, te s načinom na koji balansiramo oslanjajući se na sebe i vlastite resurse i oslanjajući se na druge i njihove resurse. Sve su te teme sada u središtu pozornosti.

atma.hr – 52
Prihvaćanje složenosti i intenziteta

Upravo smo ušli u sezonu Bika i doživjeli konjunkciju Jupiter-Uran u znaku Bika, koji je još uvijek vrlo aktivan. Energija se premješta iz Yang, vatre, kardinalnog znaka Ovna u Yin, zemlju, fiksnu kvalitetu Bika, koji gravitira prema jednostavnosti, udobnosti i sporosti.

Tijekom razdoblja u godini usredotočenog na produbljivanje našeg utjelovljenja, njegovanje samodostatnosti i vraćanje kontakta s našom inherentnom vrijednošću, puni Mjesec u Škorpionu baca svjetlo na naš odnos s drugim ljudima i njihovim resursima, vrijednostima i financijama, kao i na pitanja okolna seksualnost, upletenost i moć.

Ova lunacija naglašava poziv da prihvatimo složenost i poboljšamo svoju sposobnost upravljanja emocionalnim intenzitetom, istovremeno ukazujući na potrebu za radikalnom sirovom iskrenošću. Otprilike u to vrijeme možemo očekivati da će tajne biti otkrivene i da će igre moći i pokušaji manipulacije izaći na vidjelo.

Ovaj pun Mjesec nudi nam prilike da se suočimo sa svojim sjenama, da steknemo više uvida u naše nesvjesno i našu psihologiju, a posebno u to kako naše potisnute emocije, odbačene potrebe, nepriznate želje i neprerađena bol tiho pokreću naše izbore i ponašanja.

Puni Mjesec u kvadratu s Plutonom: Transformirajući uzorci i osvjetljavajuće sjene

Puni Mjesec u Škorpionu još je jedna emocionalno intenzivna lunacija: osim što je u intenzivnom znaku Škorpiona, također je u uskom kvadratu s Plutonom, modernim vladarom Škorpiona i ovog punog Mjeseca.

Pluton, koji sada prolazi kroz rane stupnjeve Vodenjaka, planet je povezan s evolucijom duše, ciklusima smrti i ponovnog rođenja te emocionalnom i psihološkom transformacijom. Plutonova energija je prodorna, intenzivna i visceralna. Ovaj planet povezan je i s našim najdubljim strahovima i s našim istinskim željama, s našom neprerađenom boli i s našim neiskazanim darovima, obuhvaća sve ono što se zadržava u nesvjesnom, u sjeni.

Ova konfiguracija naglašava poziv da idemo dalje od površinske svijesti o neposrednim emocijama koje se javljaju i istražimo što je u njihovoj srži, što se doista pokreće, koji se dijelovi aktiviraju i koja je veza s našim prošlim iskustvima. Otprilike u to vrijeme imat ćemo prilike jasnije vidjeti automatske obrasce reakcija na koje se oslanjamo prema zadanim postavkama, kada su nastali, što štite i koje emocije si ne dopuštamo osjećati.

Poziv za nas ovog punog Mjeseca u Škorpionu je da prepoznamo uobičajene strategije suočavanja i obrambene mehanizme koje smo preuzeli u djetinjstvu i radimo na njihovoj transformaciji. Sunce u Biku nas podsjeća da to iskustvo mora biti somatsko, a ne samo intelektualno, da se emocionalna energija mora pokretati i oslobađati kroz tijelo.

atma.hr – 52
Potrebno je naučiti otpustiti kada je vrijeme

Sunce i Mjesec u kvadratu s Plutonom u Vodenjaku stvaraju konfiguraciju tehnički poznatu kao T-kvadrat koji aktivira tri od četiri fiksna znaka. Ovo planetarno poravnanje ukazuje na opći trend hvatanja za ono što imamo, čvrstog držanja, potrebe za osjećajem kontrole, teškoće predaje. Poziv za nas je vjerovati da će ono što nam je namijenjeno ostati i naučiti otpustiti kada za to dođe vrijeme.

Lav je jedini fiksni znak gdje planeti ne tranzitiraju i ovo je frekvencija koju smo pozvani utjeloviti kao način za uravnoteženje trenutnih energija. Ovo je poziv da njegujemo kreativnost i gravitiramo prema onome što čini da se osjećamo živima, što podržava našu vitalnost, što nam daje radost, što nam pomaže da otvorimo svoja srca i izrazimo se autentično.

Mars u konjunkciji s Neptunom u Ribama: Oslobađanje neautentičnih želja

Mars je drevni vladar Škorpiona i proučavanje njegovog stanja nudi nam više uvida u energiju ovog punog Mjeseca. Kako se odvija puni Mjesec, Mars završava svoj ciklus kroz dvanaest znakova Zodijaka i susreće se s Neptunom na kasnim stupnjevima Riba. Ova konjunkcija ima snažnu energiju zatvaranja i donosi nam poziv da predamo svoju vezanost za egoične želje, za želje koje više nisu istinite, želje koje nisu u skladu s putem naše Duše.

Prijelazi uključuju puno otpuštanja i otprilike u to vrijeme može biti neke tuge koju treba obraditi, može se osjetiti neka tuga, a neki od nas mogu doživjeti i malo razočaranja. Ovo je vrijeme za oslobađanje starih snova, očekivanja i mogućnosti, vrijeme za stvaranje prostora za pojavu novih želja, za pojavu novih impulsa.

Konjunkcija Marsa i Neptuna u Ribama može odgovarati osjećaju da ne znamo kako postupiti, koji smjer izabrati, što učiniti i kamo idemo. Ponekad se nema što raditi, nema kamo otići, ponekad možemo samo čekati. Naučiti se osjećati ugodno u tišini, s prazninom, s neznanjem može biti tema ove konjunkcije Marsa i Neptuna, poravnanje koje će nas nadahnuti da svoju pozornost usmjerimo prema dolje i prema unutra, umjesto da je projiciramo prema naprijed i prema van.

atma.hr – 52
Merkur i Venera u konjunkciji s Kironom u Ovnu: Osjećaj stare boli

Dok se odvija puni Mjesec u Škorpionu, retrogradni Merkur i Venera su u konjunkciji s kironom u Ovnu, blizu stupnja gdje se pomrčina dogodila prije dva tjedna.

Usklađivanje Venere i Kirona skreće našu pozornost na rane povezane s odnosima i samopoštovanjem, kao i na rane koje utječu na našu prijemljivost i sposobnost da manifestiramo obilje i uživamo u životu. Nova svijest o našem putu iscjeljivanja, gdje se nalazimo i što nam je potrebno, posebno unutar odnosa, sada je dostupna.

Istovremeno, Merkur je retrogradan, također se odvaja od konjunkcije s Kironom. Usklađenost Merkura i Kirona nudi nam prilike da ponovno pregledamo prošla bolna iskustva i da ih vidimo u novom svjetlu i naglašava poziv da težimo na rane koje okružuju komunikaciju, asertivnost i učenje. Merkur je također u konjunkciji s Mjesečevim Sjevernim čvorom, što naglašava važnost znatiželje, otvorenog uma i iskrenog govorenja istine.

Pun Mjesec u Škorpionu: istraživanje otpora promjenama

Trenutna aktivacija osi Škorpion-Bik naglašava unutarnji sukob koji svi doživljavamo, do određenog stupnja, između naše težnje da osiguramo opstanak gravitirajući prema poznatom i poznatom i želje naše Duše da transformira, raste i izazove postojeća ograničenja. Pun Mjesec u Škorpionu podsjeća nas na nužnost otpuštanja nečega kako bi se omogućila evolucija.

Predstavljajući vrhunac mjesečevog ciklusa koji je započeo snažnom potpunom pomrčinom Sunca za vrijeme mladog Mjeseca u Ovnu u konjunkciji s Kironom, ovaj događaj nudi nam poziv da istražimo svoj otpor promjenama, shvatimo odakle oni dolaze, postanemo intimni sa svojim strahovima i unesemo svjetlo u naše nesvjesno.

Dok je konjunkcija Jupitera i Urana u Biku još uvijek vrlo aktivna, ubrzavajući napredak i inovacije i potičući naše kretanje prema budućnosti, pun Mjesec u Škorpionu podsjeća nas na nužnost smrti, kraja, gubitka, da se napravi prostor za nešto istinski novo, doista drugačije, doista jedinstveno.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić