Jesen ne možemo zamisliti bez mirisa i okusa jabuka i cimeta. Pozdravimo zato ovo godišnje doba ljupkim desertom kojeg se nećete moći zasititi.

atma.hr – 78




Sastojci za 6 ruža:

– 3 crvene neprskane jabuke, s korom
– 2 žličice meda ili šećera
– pola žličice cimeta
– šalica vode
– lisnato tijesto (možete kupiti gotovo, namotano u list)
– 3 žličice pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)
– 2 žličice vode

Za ružice s jabukama koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta.

atma.hr – 39

Postupak:

1. Jabuke dobro operite i nemojte skidati koru. Presijecite svaku po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke šnitice (dobijete oblik polukruga).

2. U posudu ulijte šalicu vode, med i cimet, dodajte šnite jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde šnitice pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.

3. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.

4. U šalici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte šnite jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.


Widget not in any sidebars

5. Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.

6. Kada su ružice pečene, možete ih po želji posuti šećerom u prahu.

Kako se rade ruže od jabuka možete pogledati i u videu.

atma.hr – 78