Foto: unsplash.com

Nemojte dopustiti da vas negativnost zaustavi jer postoji nekoliko korisnih trikova koji u trenu mogu preoblikovati vaše raspoloženje.

atma.hr – 78
Kratki rokovi, stres i hrpa drugih obaveza… Izgleda li tako i vaš radni dan? U takvim situacijama, čini se da fitilj postaje sve kraći, a po izlasku s posla, teško je vratiti se kući, a da se isti čas ne strovalite na kauč. I ostanete tamo. A ako imate loš dan, izazov je pronaći vrijeme i energiju za opuštanje.

Ipak, nemojte dopustiti da vas negativnost zaustavi jer postoji nekoliko korisnih trikova koji u trenu mogu preoblikovati vaše raspoloženje i preokrenuti vaš dan iz lošeg na bolje. Isprobajte ove jednostavne i učinkovite kako biste završili dan u pozitivnom raspoloženju.

1. Izdahnite loše raspoloženje

Kada ste izloženi stresu, vaš autonomni živčani sustav itekako osjeća posljedice. Tijekom epizode visokog stresa, dijelovi tijela koje regulira ovaj sustav počinju nepravilno funkcionirati – vaše srce udara (pre)brzo, prekomjerno se znojite, usta i grlo postaju suhi, a disanje je plitko i nepravilno.

Ali možete prekinuti taj proces svjesno mijenjajući način na koji dišete, i time se lakše opustiti nakon lošeg dana. Duboko udahnite brojeći do četiri, zadržite dah ponovno brojeći do 4 te izdahnite čitavim dahom brojeći do 8, održavajući isti tempo koji ste koristili prilikom udisaja i zadržavanja daha.

atma.hr – 39

2. Eterična ulja u pomoć

Ako se pokušavate opustiti i poboljšati raspoloženje, zgrabite nešto citrusno i pustite da arome odrade svoju čaroliju. Jedan od najbržih načina za resetiranje jest posezanjem za eteričnim uljem naranče – slatka naranča olakšava stres, nervozu i napetost, a za podizanje raspoloženja možete isprobati sljedeću mješavinu.

U bočicu od 10 ml nakapajte 3 ml eteričnog ulja gorke naranče, 2 ml eteričnog ulja limuna, 3 ml eteričnog ulja crvene mandarine i 2 ml eteričnog ulja grejpa. Nakapajte par kapi mješavine u difuzer ili na glineni ili drveni aromaprivjesak.

3. Pero je moćnije od lošeg dana

Izbacite van svoje emocije koristeći olovku i papir – vodeći dnevnik, zapisujući misli, pisanjem pjesme.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Advances in Psychiatric Treatment, zapisivanje osjećaja može poboljšati mentalno i fizičko zdravlje i to na kratkoročnom i dugoročnom planu.

atma.hr – 75
4. Stvorite pozitivnu mantru

Ako ste imali težak dan, recitirajte pozitivnu mantru koja će vas podsjetiti na sretne vibracije i osigurati povratak ljubavi i samopouzdanja. Mantra je misao koju ste stvorili s određenom namjerom i odlučili razmišljati o poruci koju odašilje, a posebno su korisne mantre koje vam pomažu identificirati, priznati i prihvatiti kako se osjećate, u isto vrijeme ostajući pozitivni.

Možete slijediti ovaj format kako biste stvorili vlastitu mantru: “Iako osjećam [određenu emociju] o [nastaloj situaciji], ja sam [voljena/sigurna/hrabra osoba]. Ili se možete uhvatiti već provjerene mantre, kao što je ova rečenica: „To je samo jedan dan, a sutra počinje potpuno novi.”

5. Feel-good trening

Ako je vaš dan završio loše, nabacite tenisice na noge i budite aktivni. Tjelovježba – kao što je kardio trening ili joga – ne samo da vas oslobađa tjeskobe, ljutnje i agresije, nego i potiče lučenje serotonina i dopamina zahvaljujući kojima se osjećate bolje.

I dok vam jednokratan trening može pomoći da se riješite napetosti, dosljedan režim vježbanja dugoročno pomaže u nošenju s tjeskobom, sugerira istraživanje objavljeno u časopis Frontiers in Psychiatry iz 2013. godine.

atma.hr – 78
6. Van u prirodu

Žustra šetnja ili meditacija u zelenoj travi ili obližnjem parku pomoći će izbrisati posljedice lošeg dana. Priroda ima snažan učinak na ublažavanje tjeskobe te promicanje zdravlja i dobrobiti, navodi se u istraživanju iz 2018. godine u časopisu Behavioral Sciences.

Druga je studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health, pokazala da već i jednostavno promatranje drveća i zelenila može poboljšati raspoloženje i ublažiti stres. Pa ako ste zaglavljeni u zatvorenom prostoru, provirite kroz prozor i odmorite oči na obližnjim stablima.

naturala.hr

48 UNIVERZUM TI ČUVA LEĐA

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA