Za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, a glavni je brašno od slanutka koje se miješa s vodom, maslinovim uljem i začinima. Brašno od slanutka ne sadrži gluten pa je ovo idealno jelo za one koji su na bezglutenskoj prehrani.

atma.hr – 52




Izvorni naziv ovog jela je “farinata di ceci“, a poznato je i pod imenom “fainà de ceixei”. U Toskani ga nazivaju “cecina“ ili “calda calda“, dok je u Francuskoj “socca“. Riječ je o pogači čiji je glavni sastojak brašno od slanutka.

Za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, a glavni je brašno od slanutka koje se miješa s vodom, maslinovim uljem i začinima.

Smjesa se peče u širokoj posudi koja se premješta u zagrijanu pećnicu sve dok rubovi pogače ne porumene.

Možete je poslužiti uz tvrdi sir i masline, s povrćem, kao prilog uz variva i salate ili s omiljenim nadjevom za palačinke, ali okus je potpun i bez ikakvih dodataka.

Socca – pogača od slanutkovog brašna – Recept

Sastojci:

  • 130 g brašna od slanutka
  • 280 ml vode
  • 3 žličice soli
  • 3 žličice maslinovog ulja
  • dodatni začini po želji

atma.hr – 52




Priprema:

U zdjelu stavite brašno od slanutka, dodajte sol i maslinovo ulje.

Promiješajte pjenjačom pa postupno dodajte mlaku vodu.

Tijesto mora biti tekuće poput tijesta za palačinke.

Ostavite tijesto da stoji najmanje 2 sata.

Nauljenu posudu stavite u zagrijanu pećnicu, a zatim stavite tijesto u posudu i vratite u pećnicu.

Peče se na visokim temperaturama od 230 do 250°C. Vrijeme pečenja ovisi o jačini pećnice, a pogača je gotova kada se rubovi zarumene i socca krene pucati.

Socca je najukusnija vruća, ali možete je jesti i ohlađenu!

Uživajte u ukusnom obroku!

ATMA/sensa.story