Za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, a glavni je brašno od slanutka koje se miješa s vodom, maslinovim uljem i začinima. Brašno od slanutka ne sadrži gluten pa je ovo idealno jelo za one koji su na bezglutenskoj prehrani.
Izvorni naziv ovog jela je “farinata di ceci“, a poznato je i pod imenom “fainà de ceixei”. U Toskani ga nazivaju “cecina“ ili “calda calda“, dok je u Francuskoj “socca“. Riječ je o pogači čiji je glavni sastojak brašno od slanutka.
Za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, a glavni je brašno od slanutka koje se miješa s vodom, maslinovim uljem i začinima.
Smjesa se peče u širokoj posudi koja se premješta u zagrijanu pećnicu sve dok rubovi pogače ne porumene.
Možete je poslužiti uz tvrdi sir i masline, s povrćem, kao prilog uz variva i salate ili s omiljenim nadjevom za palačinke, ali okus je potpun i bez ikakvih dodataka.
Socca – pogača od slanutkovog brašna – Recept
Sastojci:
- 130 g brašna od slanutka
- 280 ml vode
- 3 žličice soli
- 3 žličice maslinovog ulja
- dodatni začini po želji
Priprema:
U zdjelu stavite brašno od slanutka, dodajte sol i maslinovo ulje.
Promiješajte pjenjačom pa postupno dodajte mlaku vodu.
Tijesto mora biti tekuće poput tijesta za palačinke.
Ostavite tijesto da stoji najmanje 2 sata.
Nauljenu posudu stavite u zagrijanu pećnicu, a zatim stavite tijesto u posudu i vratite u pećnicu.
Peče se na visokim temperaturama od 230 do 250°C. Vrijeme pečenja ovisi o jačini pećnice, a pogača je gotova kada se rubovi zarumene i socca krene pucati.
Socca je najukusnija vruća, ali možete je jesti i ohlađenu!
Uživajte u ukusnom obroku!