Ken Keyes, Jr. (1921, Atlanta –  1995, Oregon) je poznati autor i predavač osobnog razvoja te kreator metode samo-pomoći pod nazivom Živuća ljubav. Napisao je 15 knjiga o temama osobnog razvoja i društvene osviještenosti koje su prodane u više od 4 miliona primjeraka. Slijedi inspirativni zapis iz njegove cijenjene knjige “Stoti majmun”…

Japanskog majmuna, Macaca fuscata, znanstvenici su promatrali u divljini više od 30 godina..

1952. na otoku Koshima, znanstvenici su promatrali ponašanje majmuna kojima su davali slatke krumpire. Majmuni su voljeli okus sirovih slatkih krumpira, ali im se nije sviđala prljavština na krumpirima. Ženka stara 18 mjeseci imenom Imo, pronašla je rješenje tako što je oprala krumpire u obližnjem potoku. Pokazala je taj mali trik svojoj majci i prijateljima koji su dalje pokazali način pranja krumpira ostalima u grupi.

To kulturno unapređenje je postupno prihvaćeno od ostalih majmuna pred očima samih znanstvenika. Između 1952. i 1958. svi mladi majmuni su naučili oprati blatnjave krumpire koji su im postali još privlačniji kao hrana. Samo odrasli koji su imitirali svoju djecu, prihvatili su taj društveni napredak. Ostali odrasli majmuni su nastavili jesti prljave krumpire.

U jesen 1958. određeni broj Koshima majmuna su počeli prati slatke krumpire – točan broj nije poznat.

Pretpostavimo da kada je sunce izašlo jednoga jutra, bilo je 99 majmuna na otoku Koshima, koji su naučili kako prati slatke krumpire. Dalje pretpostavimo da je upravo tog jutra stoti majmun naučio prati krumpire.  

I TADA SE DOGODILO!

Do kraja tog dana gotovo svi članovi majmunskog plemena su prali slatke krumpire prije jedenja. Dodana energija tog stotog majmuna je nekako stvorila ideološki prodor!

atma.hr – 52
 

Jedna bilješka. Najčudnija stvar koju su primijetili znanstvenici je da je navika pranja slatkih krumpira prešla preko mora.

Kolonije majmuna na drugim otocima i na Takasakiyami su počeli prati svoje slatke krumpire.

Tako, kada je dosegnut kritični broj svjesnosti, ta nova svjesnost se može prenositi od uma do uma. Iako stvaran broj može varirati, ovaj fenomen Stotog majmuna znači da kada samo maleni broj ljudi nauči novi put, to je svjesno vlasništvo samo tih ljudi. Ali postoji točka kada još samo jedna osoba prihvati novu svjesnost, i tada se polje naglo proširi i gotovo svi prihvaćaju novu svjesnost!