atma.hr – 52
Mnogi narodi svijeta poznavali su ljekovitu moć mora. Još prije 4000 godina stari su Egipćani koristili ga za liječenje bolesti i odražavanje zdravlja. Takvo liječenje, zvano talasoterapija, do danas je ostalo popularno zbog svojih iznimnih blagodati za zdravlje. Toliko je korisno da i sama vlada Francuske, zadivljena rezultatima, djelomično financira boravak u centrima za talasoterapiju. Tako štedi na troškovima u zdravstvu, budući da prema statistikama, osobe nakon terapije ne moraju koristiti usluge javnog zdravstva i do šest mjeseci. U zadnje vrijeme talasoterapija postaje sve popularnija kao učinkovit način za uklanjanje i prevenciju raznih zdravstvenih tegoba. Koristi se i za pomlađivanje kože ili jednostavno za opuštanje.

Što nudi talasoterapija

Talasoterapija (od grčke riječi thalassa = more) je liječenje morskom vodom, klimom i morskim elementima. Standardni tretmani u talasoterapiji uključuju obloge i kupke s algama, umatanje u morske trave, vruće kupke s morskom vodom, inhalacije morskim zrakom, podvodne masaže i tuševe. U centrima za talasoterapiju mogu biti ponuđene i dodatne usluge – aromaterapija, masaže, akupunktura, ayurvedski tretmani, osteopatija i refleksologija. Talasoterapija koristi i morsko blato – prirodnu mješavinu gline i minerala – u liječenju mnogih bolesti – kroničnih ginekoloških problema i neplodnosti, artritisa i reume te hormonalnih poremećaja.

Tajna ljekovitosti mora

Morska voda sadrži obilje vitalnih elemenata – vitamina, mineralnih soli, elemenata u tragovima, aminokiselina. Zahvaljujući brojnim ljekovitim spojevima koji aktiviraju stanične enzime, pokreću se brojni procesi u tijelu, potičući ga na samoiscjeljivanje. Sastav morske vode sličan je ljudskoj krvnoj plazmi i lako se apsorbira u tijelo, jer se tijekom boravka u vodi otvaraju pore. To dopušta koži da upije morske minerale i izbaci štetne toksine iz tijela. Živi mikroorganizmi i minerali u morskoj vodi imaju antibiotski i antibakterijski učinak te doprinose jačanju imuniteta.

Morska voda poboljšava cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu te nadoknađuje gubitak minerala uzrokovan lošom prehranom i stresom. Ima analgetska i umirujuća svojstva te učinkovito uklanja lokalnu ili opću bol. Psihički obnavlja i pomaže kod stresa, slabosti i dugotrajnih bolesti. Poznato je da boravak na obali mora umanjuje simptome ekcema i psorijaze.

Pomaže i kod dišnih bolesti: rinitisa, sinusitisa, kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, faringitisa. Kupka u moru djeluje kao tretman ljepote, jer tonira mišiće i proljepšava kožu, pomaže kod mršavljenja i smanjivanja celulita. Povećava pokretljivost kod bolesti lokomotornog sustava kao što su osteoporoza, reumatizam i artritis. Dokazano je da boravak na moru ili u centrima talasoterapije pomaže kod mnogih ženskih tegoba – menopauze, neplodnosti, hormonalnih poremećaja. Smanjuje i vrijeme oporavka nakon operacija i dugotrajnih bolesti te pomaže kod rahitisa i problema s cirkulacijom.

Dobrobiti talasoterapije:

  • ublažava dišne bolesti
  • pomaže kod artritisa i reume
  • tonizira i pomlađuje kožu
  • smanjuje celulit
  • pomaže brzom oporavku nakon bolesti
  • sanira mnoge kožne probleme
  • smanjuje napetost i stres
  • pomaže kod hormonalnih poremećaja

Centri za talasoterapiju

U blagodatima talasoterapije možete uživati tijekom vašeg godišnjeg odmora na obali mora. Možete posjetiti i centar za talasoterapiju sa specijaliziranim tretmanima. U svijetu postoji preko 100 talasoterapijskih lječilišta, uglavnom u Europi i Africi. U Hrvatskoj centri za talasoterapiju djeluju u Crikvenici, Opatiji, Rovinju i Velom Lošinju. Takvi centri koriste prirodnu morsku vodu, koriste preparate s prirodnim morskim ekstraktima, imaju u ponudi bazen s morskom vodom i kontroliraju njezinu kvalitetu. U ponudi mogu imati i masaže, aromaterapiju te ayurvedske tretmane.

Talasoterapija i u vlastitom domu

atma.hr – 52
Ne brinite ako si ne možete priuštiti talasoterapiju, jer njenu djelotvornost možete otkriti i u okrilju doma. U tome vam mogu pomoći kupke i oblozi s ljekovitim algama i blatom, dodaci prehrani dobiveni od morskih algi i kupke s morskom soli. Ako patite od alergija ili dišnih tegoba, posjetite slanu sobu u vašem gradu i uživajte u dobrobitima zraka s mikro-česticama morske soli. Naravno, za potpun užitak i rehabilitaciju nastojte ipak posjetiti more ili centar za talasoterapiju.

Autor: Ivana Dragica / alternativa-za-vas.com