Image by frimufilms on Freepik

Od sorti za uzgoj u tegli preporučuju se Hummi Gento i Gem. Ove sorte daju rod tijekom čitave godine pa čak i u prvoj polovini zime ako se posude unesu u toplu prostoriju. Osim ovih, stalno rađujućih, mogu se saditi i sve jednorodne sorte krupnih plodova.

atma.hr – 52
Ljubitelji jagoda koji nemaju vrt ili dvorište, mogu jagode za svoje potrebe uzgajati i u teglama kao sobno cvijeće, na balkonima ili terasama. Za sadnju se koriste tegle različitih veličina, prečnika od deset do trideset centimetara.

Odabrane tegle treba napuniti rastresitom plodnom zemljom pa u njih zasaditi po jednu do tri sadnice jagode, ovisno od veličine tegle. Sadnja se može obaviti tijekom cijele godine, počevši od ožujka/marta pa do kraja studenog/novembra.

Za sađenje se mogu koristiti sadnice od svih sorti jagoda, ali ipak za ovaj način gajenja treba odabrati one koje obilnije rađaju i koje imaju atraktivne plodove.

Prvenstveno valja uzgajati takozvane remontantne sorte koje donose zrele i sočne plodove počevši od polovine svibnja/maja pa do prosinca/decembra.

Od tih sorti za uzgoj u tegli preporučuju se Hummi Gento i Gem. Ove sorte daju rod tijekom čitave godine pa čak i u prvoj polovini zime ako se posude unesu u toplu prostoriju. Osim ovih, stalno rađujućih, mogu se saditi i sve jednorodne sorte krupnih plodova.

Jagode u posudi uzgajaju se na isti način kao i svako sobno cvijeće. Pored redovnog zalijevanja za održavanje vlažnosti zemljišta u tegli, dva puta godišnje treba gnojiti i mineralnim kompleksnim gnojivima.

Jagode u posudi bi trebalo zamjenjivati novom zemljom i novim sadnicama svake druge godine, zato što su mladi bokori produktivniji od starijih.

atma.hr – 52
Jagodama je potrebno oko šest – sedam sati sunca svaki dan.

Jagode uzgojene u posudi mogu donijeti od 20 do 100 plodova, ovisno od veličine posude, što nije za podcjenjivanje.

Ako se posude s jagodama sredinom siječnja/januara unesu u toplu prostoriju, onda će njihovi plodovi početi sazrijevati već krajem veljače/februara, a ako se unesu početkom ožujka/marta, onda će početi sazrijevati u prvoj polovini travnja/aprila.

stil.kurir